Domů     Medicína
Nová generace upírů: Vysává elán i optimismus
Zdroj: Pixabay

Jsou charismatičtí, oplývají vysokým sebevědomím a hýří nápady… I přesto se po komunikaci s nimi dostavují pocity prázdnoty a frustrace. Upíři od dob Brama Stokera dospěli do své nenápadnější fáze, kdy namísto krve sají pozitivní emoce i vitalitu..

Každý člověk alespoň jednou za život „vysál“ energii někoho jiného. Ve zdravých vztazích se však jedná o spravedlivou a vyváženou výměnu bez nežádoucích následků v podobě vyčerpání a stresu.

Kamarád i kolega…

Ačkoli z medicínského hlediska není termín „energetický upír“ uznávanou diagnózou, jedná se o problém, který rezonuje společností čím dál častěji – značně nás totiž ohrožuje na zdraví… Psychologové uvádí, že existují různé typy energetických upírů.

Nejčastěji je však možné narazit na narcistické přátelé, kteří se neustále potýkají s tou či onou krizí, nebo na manipulativní spolupracovníky, jež neustále vyžadují pomoc se svými povinnostmi. Všichni do jednoho však mají společné to, že se „živí“ energií lidí, kteří jim poskytují „rameno“ anebo jsou ochotni jim bezelstně naslouchat.

„Při své práci jsem se setkala s podnikavými, ochotnými a ušlechtilými lidmi, kteří však pozvolna ztráceli svou životní sílu, propadali velké únavě a morálnímu a fyzickému vyčerpání. To vše se projevovalo negativně na jejich zdraví, a vedlo to dokonce k depresím.

Ukázalo se, že tento stav je vyvolán právě citovými upíry v jejich okolí,” uvedla francouzská psycholožka Stéphane Clergetová, která se touto problematikou zevrubně zabývá. Za spouštěč „citového mučení“ označuje především nízkou sebeúctu, zároveň dodává, že je možné toto chování zdědit po rodičích.

Tíha minulosti?

Počátky emotivního vampyrismu je totiž možné vystopovat do doby, kdy se coby kojenci neustále dožadujeme pozornosti. S přibývajícími lety se však musíme učit rovnováze mezi poskytováním pozornosti a jejím vyžadováním.

„Emotivními upíry se stáváme ze dvou zcela protikladných důvodů: protože jsme se v dětství cítili těžce opomíjeni, anebo naopak jsme byli odmalička zvyklí mít všechno a v dospělosti v tom pak pokračujeme ve vztahu k přátelům, partnerům a kolegům,” doplňuje profesorka všeobecné psychologie na univerzitě La Sapienza, Anna Maria Gianniniová.

Více se dočtete v čísle 12/2022, které vychází 14. listopadu. 

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz