Domů     Příroda
Co lze nalézt na japonském trhu? GENETICKY VYLEPŠENÉ RAJČE!
Dagmar Garciová 25.5.2022
Foto – Pixabay

Není žádným tajemstvím, že u mnoha potravinářských plodin byly genomy upraveny různými způsoby – ať už tradičním šlechtěním, nebo mutagenezí, která zahrnuje vystavení semen ionizujícímu záření nebo chemikáliím.

V letošním roce vůbec poprvé vstoupila na trh odrůda rajčat, která prošla úpravou genomu s pomocí technologie genetických nůžek CRISPR a jež je volně dostupná veřejnosti. .

Jedna krabice geneticky upravených rajčat o hmotnosti 3 kilogramů stojí přibližně 7500 jenů (zhruba 1500 korun). Foto: Pixabay

Tzv. Sicilian Rouge High GABA je vskutku jedinečná odrůda rajčat, jež obsahuje vysoké hladiny kyseliny gama-aminomáselné, o které se říká, že díky zklidňujícímu účinku na organismus pomáhá lidem relaxovat, snižuje úroveň stresu a dokáže udržet krevní tlak na nízké úrovni. .

Poptávka není vůbec špatná

Biotechnologická startupová společnost Sanatech Seed se sídlem v Tokiu spolupracovala s vědci z univerzity Tsukuba na technologii úpravy genomu CRISPR/Cas9, aby nové rajče vyvinuli. Obsah kyseliny gama-aminomáselné v nové odrůdě je pětkrát až šestkrát vyšší než v běžných rajčatech. „Genetická úprava je jedna z nejzajímavějších technologií, kterou jsem v posledních letech v oblasti zkoumání plodin viděla,“ prohlásila badatelka Wendy Harwoodová ze střediska Johna Innese, která se věnuje výzkumu rostlin a plodin.

Firma začala prodávat geneticky upravené sazenice zemědělcům, kteří o ně projevili zájem, a že jich nebylo málo – celkem přes 4200 farmářů.

Výbor japonského ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí udělil startupové společnosti Sanatech Seed povolení ke komercializaci nové odrůdy rajčat pod výslovnou podmínkou, že společnost informuje veřejnost, o jaký druh rajčat se jedná. Foto: Pixabay

Rajčatové pyré nestačilo

Hlavní představitelé firmy jsou rádi, že se jejich produktu tak daří, zajímavostí je, že celá rajčata nebyla původně vůbec v plánu. Prvotním záměrem Japonců bylo prodávat pouze rajský protlak, vyrobený z geneticky upravených rajčat.

Ke změně je však nakonec přinutil obrovský zájem. Firma stojí teprve na začátku, ale už teď prozradila, že bude pokračovat i s dalšími druhy zeleniny a ovoce „Jako společnost zabývající se vývojem sazenic, která využívá technologii editace genomu, máme radost ze zájmu spotřebitelů i zemědělců.

Budeme pokračovat ve vývoji odrůd, na kterých si budou moci lidé pochutnat,“ vyjádřila se ve své zprávě společnost Sanatech Seed. .

„Hry“ s genetikou

Pomocí biotechnologie CRISPR jsou umožněny velmi rychlé změny, jež by za přirozených podmínek trvaly i několik tisíců let. Stejně jako nůžky, tak i CRISPR „vystřihne“ z DNA vybranou část, vyjme ji, nebo nahradí jinou sekvencí genetické informace.

To je důvod, proč společnost navrhla obaly s výrazným sdělením, které zní „vylepšeno technologií úpravy genomu“, což není úplně to samé jako geneticky modifikované potraviny (GM food). Foto: Pixabay

V dnešní době již u naprosté většiny potravin, jež lidé konzumují, došlo k transformaci genů. Například moderní banány jsou výsledným produktem po staletí probíhající hybridizace s jinými odrůdami. Vědci nyní mohou upravovat geny v plodině a šlechtit ji k obrazu svému – sami si rozhodnou, které geny zůstanou a které nikoli.

Evropská unie genetické úpravy potravin neschvaluje a v jejích zemích jsou zakázané. Podle Japonců však jejich postup nelze označovat za genetickou modifikaci – nedělají s plodinou nic, co by se nemohlo bez přičinění člověka dít i v přírodě.

Vše je pod kontrolou

Geneticky upravené potraviny dle slov odborníků představují obrovský potenciál pro rychlou a zároveň kvalitní změnu rostlin, tedy bez použití chemických látek. Na rozdíl od rozsáhlé genetické modifikace stojí kontrolovaná úprava genomu za mnohem menšími zásahy.

Genetická úprava probíhá za použití materiálu jediného genu, kdežto u genetických modifikací jsou ve hře také cizí geny. Jen čas ukáže, jak se tento způsob zacházení s potravinami uchytí.

Rostliny upravené genomem jsou považovány za stejně bezpečné jako jiné rostlinné produkty, jež byly vylepšeny tradičními metodami. Je tomu tak proto, že editace genomu nezavádí cizí genetický materiál. nové šlechtitelské techniky tak do budoucna otevírají dveře rafinovaným formám mutageneze. Foto: Pixabay

Úvodní foto: Pixabay

Související články
Málokteří živočichové vyvolávají tak silný obdiv a zároveň odpor jako pavouci. Arachnofobií neboli abnormálním strachem z pavouků trpí až 6 % světové populace, častěji ženy než muži. Nutno však říci, že většina nejděsivějších věcí, které se o těchto osminohých členovcích tradují, jsou jen fámy! Lidé například trpí panickým strachem z toho, že je pavouk kousne, […]
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz