Domů     Příroda
Dávné vymírání měla možná na svědomí supernova
Martin Janda 15.7.2021

Vědci již dlouhou řádku let zkoumají, jak by supernovy mohly ovlivnit život na Zemi. Čerstvá studie naznačuje, tento vliv může být fatální. Své o tom mají vědět živočichové, kteří naši planetu obývali před 2,6 miliony lety..

Zhruba před 2,6 miliony let explodovala ve vzdálenosti kolem 160 světelných let jedna nebo více supernov. Ve stejné době došlo na Zemi k tragické události, která dnes nese název pliocénní vymírání mořské megafauny.

Tehdy byla vyhubena až třetina velkých mořských druhů na Zemi, z nichž většina žila v mělkých pobřežních vodách.

Nová práce amerických a brazilských badatelů poukazuje na souvislost mezi supernovami a tímto vymíráním a naznačuje, že viníkem byly částice zvané miony.

Důkazem jsou nejen fosilní nálezy, ale i vrstva radioaktivního typu železa, která se v té době uložila na Zemi. Důkazy se nacházejí i ve vesmíru, a to v podobě rozpínajícího se bublinového útvaru vytvořeného jednou nebo více supernovami.

Supernova rozšířila na Zemi radioaktivní železo 60, avšak to nebylo jediné, co se na ni z vesmíru sneslo. Byly tam také miony. Ty podle autorů studie lze popsat jako „těžké elektrony“. A přestože miony z vesmíru neustále přijímáme, většina z nich námi neškodně projde.

Jen občas s námi interaguje a tvoří část záření, kterým jsme neustále bombardováni.

Při výbuchu supernovy jich však na naši planetu dopadalo stokrát více než za běžných okolností. „Když je jich tak velký počet a jejich energie tak vysoká, získáte zvýšený počet mutací a rakovinu – to by byly hlavní biologické účinky.

Odhadli jsme, že výskyt rakoviny by se zvýšil asi o 50 procent u druhů velikosti člověka – a čím větší jste, tím je to horší. U tvorů velikosti slona nebo velryby se dávka záření výrazně zvýší,“ uvádějí autoři studie.

Během pliocenního vymírání mořské megafauny mimo jiné vyhynul i megalodon, jeden z největších a nejsilnějších predátorů, kteří kdy na Zemi žili.

Související články
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou hereckou etudu. Pokud jsou makedonské užovky podplamaté chyceny, teatrálně se svíjejí a špiní se štiplavým koktejlem svého pižma a výkalů. Nakonec ochabnou, […]
V populaci je jen 10 % lidí, jejichž dominantní rukou je ta levá. V minulosti byli považování za nešikovné a podlé, často byli nepříliš úspěšně přeučováni na praváky. Dnes už je k levákům společnost tolerantnější, vědce však nenechává spát důvod, proč se v populaci vůbec vyskytují? Že by na to konečně přišli? Když vědci zkoumali […]
Málokteří živočichové vyvolávají tak silný obdiv a zároveň odpor jako pavouci. Arachnofobií neboli abnormálním strachem z pavouků trpí až 6 % světové populace, častěji ženy než muži. Nutno však říci, že většina nejděsivějších věcí, které se o těchto osminohých členovcích tradují, jsou jen fámy! Lidé například trpí panickým strachem z toho, že je pavouk kousne, […]
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz