Domů     Medicína
Moderní antikoncepce

komerční sdělení

K mládí neodmyslitelně patří nejen poznávání svého těla, ale také těla potenciálních partnerů opačného či stejného pohlaví. Současně jsme však v mládí náchylnější k rizikovému chování. Proč používat antikoncepci a jaká je ta nejlepší?

Je to s kondomem skutečně jako „lízat zmrzlinu přes sklo“ nebo je to jen zastaralá pověst lidí, kteří kondom neumí správně používat? Pojďte si přečíst vše nejen o ochraně, ale také o tom, k čemu všemu vám mohou posloužit erotické pomůcky.

Dělení antikoncepce

Antikoncepci můžeme rozdělit podle několika parametrů. Základní dělení je však na antikoncepci hormonální (HA) a nehormonální.

Hormonální antikoncepce působí uvnitř těla a ovlivňuje hormonální rovnováhu tak, aby žena nemohla otěhotnět.

Hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce je především ve formě tabletek či náplasti. V minulosti se HA dělala pouze pro ženy. Dnes se experimentuje i s mužskou variantou, která je však zatím teprve v plenkách.

Dnešní ženská hormonální antikoncepce má na zdraví především pozitivní vliv. Podle některých studií může snížit riziko mimoděložního otěhotnění i rakoviny prsu či vaječníků. HA ženám také pomáhá při potížích s menstruačním cyklem a některé studie poukazují i na pozitivní účinky u pacientek trpících chudokrevností.

Mužská oproti tomu ještě není dostatečně prozkoumaná a pokud má vliv na zdraví, tak zatím spíše ten negativní.

Nehormonální antikoncepce

Nehormonální antikoncepce početí zabraňuje fyzickou bariérou, která spermiím neumožňuje proniknout k vajíčku.

Nejznámější a nejspolehlivější metodou bariérové antikoncepce je kondom, o kterém si více povíme za chvilku.

Další možnosti nehormonální antikoncepce jsou:

ženský kondom,

pesar,

nehormonální nitroděložní tělísko.

Jedinou spolehlivou ochranou před početím a současně před přenosem pohlavních chorob je však stále kondom.

Přečtěte si o všech druzích antikoncepce a možnostech použití více v článku Antikoncepce a její druhy na Sexshopik.cz.

Kondomy – ochrana před početím i přenosem chorob

Kondom je na jednu stranu možná nejspolehlivější ochranou, současně má však u lidí trochu pošramocenou pověst.

Ta pochází možná z těch dávných dob, kdy se místo latexu používala zvířecí střeva. Věříme, že v takovém případě šlo o zážitek, který si všechny zúčastněné strany odpustily.

Máte alergii na latex? Sexhospik.cz má v nabídce také bezlatexové kondomy, které nabízí stejný zážitek jako kondomy klasické.

V dnešní době je však kondom skutečně spolehlivou i pohodlnou ochranou.

Při zvolení správné velikosti prožitek nijak neumenší. Jeho nasazení přitom může být zajímavou a vysoce erotickou součástí předehry.

Může kondom selhat?

Stejně jako ostatní antikoncepce, ani kondom není stoprocentně spolehlivý.

Za jeho selháním však většinou stojí chyba při používání – od špatného nasazení či naopak sejmutí až po používání kondomu s prošlým datem spotřeby nebo dokonce padělku.

Chcete se podobným nehodám vyhnout? Přečtěte si o kondomech více.

Erotické hračky jako pomůcka pro bezpečné prozkoumání vlastní sexuality

Součástí poznávání vlastní sexuality mohou být i erotické pomůcky.

Jedná se o naprosto bezpečný způsob, jak se dokonale seznámit se svým tělem a tím se stát i lepším milencem či milenkou potenciálním partnerům a partnerkám.

Erotické hračky jsou úžasnou cestou poznání jak pro mladé lidi, kteří teprve opatrně poznávají svou sexualitu a možná i orientaci.

Erotické pomůcky pro muže i ženy nabízejí skutečně barvité možnosti studia, ať už sáhnete po vibrátoru (nebo vibrátoru na prostatu) či například chytrém masturbátoru…

Související články
Nový výzkum, který se zaměřil na studium dvojčat, odhalil genetické rysy, které mohou signalizovat nástup roztroušené sklerózy dlouho předtím, než se u člověka projeví příznaky této nemoci. Změny v genové aktivitě imunitních buněk mohou pomoci označit lidi, kteří mají roztroušenou sklerózu, aniž by o tom věděli. Roztroušená skleróza (sclerosis multiplex) je chronické autoimunitní onemocnění, při […]
Nedávný objev britských vědců přinesl zcela nový pohled na bakterii Fusobacterium, která se běžně vyskytuje v ústech. Tato bakterie, dříve spojovaná spíše s negativními účinky, například s progresí rakoviny střev, nyní ukazuje svou potenciální schopnost „rozpouštět“ určité typy rakovinných buněk. Na obzoru se tak rýsuje převratná léčba nádorových onemocnění, byť je potřeba ještě další výzkum. […]
Rozvíjející se věda, zvaná epigenetika, naznačuje, že účinky traumatu, ať už se jedná o válku, genocidu, zneužívání či hladomor, mohou být zřejmě předávány z jedné generace na druhou, protože změní způsob zapínání a vypínání genů u potomků. Je to pro lidstvo přínosem, nebo zátěží, se kterou je třeba se vyrovnat? Epigenetika se zabývá tím, jak […]
Druhý říjnový týden udržuje v napětí a očekávání nejlepší světové vědce, právě v těchto dnech jsou totiž rozdávány Nobelovy ceny, jakožto ocenění za práci a objevy hned v několika oborech. Laureáty Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii se letos stali američtí biologové Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA a její role v regulaci […]
Virus marburg vyvolává hemoragickou horečku marburg, jejíž mortalita dosahuje až 90 %. Proti nemoci neexistuje lék ani schválená vakcína. Nyní vypukla epidemie nemoci ve Rwandě. Pokud by se nákaza šířila dále, jsou odborníci, kteří pracují na vývoji vakcín, ochotni poskytnout očkovací látky, které již prošly klinickou studií, rwandské vládě, aby se zamezilo dalšímu šíření nemoci. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz