Domů     Medicína
Moderní antikoncepce

komerční sdělení

K mládí neodmyslitelně patří nejen poznávání svého těla, ale také těla potenciálních partnerů opačného či stejného pohlaví. Současně jsme však v mládí náchylnější k rizikovému chování. Proč používat antikoncepci a jaká je ta nejlepší?

Je to s kondomem skutečně jako „lízat zmrzlinu přes sklo“ nebo je to jen zastaralá pověst lidí, kteří kondom neumí správně používat? Pojďte si přečíst vše nejen o ochraně, ale také o tom, k čemu všemu vám mohou posloužit erotické pomůcky.

Dělení antikoncepce

Antikoncepci můžeme rozdělit podle několika parametrů. Základní dělení je však na antikoncepci hormonální (HA) a nehormonální.

Hormonální antikoncepce působí uvnitř těla a ovlivňuje hormonální rovnováhu tak, aby žena nemohla otěhotnět.

Hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce je především ve formě tabletek či náplasti. V minulosti se HA dělala pouze pro ženy. Dnes se experimentuje i s mužskou variantou, která je však zatím teprve v plenkách.

Dnešní ženská hormonální antikoncepce má na zdraví především pozitivní vliv. Podle některých studií může snížit riziko mimoděložního otěhotnění i rakoviny prsu či vaječníků. HA ženám také pomáhá při potížích s menstruačním cyklem a některé studie poukazují i na pozitivní účinky u pacientek trpících chudokrevností.

Mužská oproti tomu ještě není dostatečně prozkoumaná a pokud má vliv na zdraví, tak zatím spíše ten negativní.

Nehormonální antikoncepce

Nehormonální antikoncepce početí zabraňuje fyzickou bariérou, která spermiím neumožňuje proniknout k vajíčku.

Nejznámější a nejspolehlivější metodou bariérové antikoncepce je kondom, o kterém si více povíme za chvilku.

Další možnosti nehormonální antikoncepce jsou:

ženský kondom,

pesar,

nehormonální nitroděložní tělísko.

Jedinou spolehlivou ochranou před početím a současně před přenosem pohlavních chorob je však stále kondom.

Přečtěte si o všech druzích antikoncepce a možnostech použití více v článku Antikoncepce a její druhy na Sexshopik.cz.

Kondomy – ochrana před početím i přenosem chorob

Kondom je na jednu stranu možná nejspolehlivější ochranou, současně má však u lidí trochu pošramocenou pověst.

Ta pochází možná z těch dávných dob, kdy se místo latexu používala zvířecí střeva. Věříme, že v takovém případě šlo o zážitek, který si všechny zúčastněné strany odpustily.

Máte alergii na latex? Sexhospik.cz má v nabídce také bezlatexové kondomy, které nabízí stejný zážitek jako kondomy klasické.

V dnešní době je však kondom skutečně spolehlivou i pohodlnou ochranou.

Při zvolení správné velikosti prožitek nijak neumenší. Jeho nasazení přitom může být zajímavou a vysoce erotickou součástí předehry.

Může kondom selhat?

Stejně jako ostatní antikoncepce, ani kondom není stoprocentně spolehlivý.

Za jeho selháním však většinou stojí chyba při používání – od špatného nasazení či naopak sejmutí až po používání kondomu s prošlým datem spotřeby nebo dokonce padělku.

Chcete se podobným nehodám vyhnout? Přečtěte si o kondomech více.

Erotické hračky jako pomůcka pro bezpečné prozkoumání vlastní sexuality

Součástí poznávání vlastní sexuality mohou být i erotické pomůcky.

Jedná se o naprosto bezpečný způsob, jak se dokonale seznámit se svým tělem a tím se stát i lepším milencem či milenkou potenciálním partnerům a partnerkám.

Erotické hračky jsou úžasnou cestou poznání jak pro mladé lidi, kteří teprve opatrně poznávají svou sexualitu a možná i orientaci.

Erotické pomůcky pro muže i ženy nabízejí skutečně barvité možnosti studia, ať už sáhnete po vibrátoru (nebo vibrátoru na prostatu) či například chytrém masturbátoru…

Související články
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz