Domů     Medicína
Úrazy očí u dětí
Pavel Polcar 13.7.2021
Úvodní foto: Skitterphoto / pixabay

Až čtvrtina úrazů oka se v letních měsících týká dětí. Spousta poranění se neobejde bez trvalých následků. Doživotní problémy mohou způsobit svou neodbornou pomocí také rodiče. Co rozhodně nedělat a jak poznat, že je poranění vážné?

K nejčastějším úrazům očí u dětí patří zasažení oka chemikálií, cizí tělísko v oku, úder do oka nebo řezné rány. „Děti nejčastěji utrpí poranění očí při hře, sportu, rekreačních aktivitách a nehodách v autě.

Zranění mohou způsobit také ostré předměty nebo čisticí prostředky. V poslední době narůstají obličejová a oční poranění po pokousání psem,” vyjmenoval Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Veliká rizika

Největší riziko pro dětský zrak představuje píchnutí se do oka. Takové úrazy vznikají nejčastěji například při hře s ostrými předměty nebo autonehodě a často se neobejdou bez trvalých následků. „Oční poranění obecně dělíme na uzavřená, kdy celistvost oka není narušena.

Patří mezi ně například cizí tělísko na povrchu oka nebo rána míčem. A otevřená, kdy cizí předmět vnikl do oka. Otevřená poranění jsou méně častá než uzavřená, zato pro zrak představují výrazně vyšší riziko trvalého poškození.

Tento typ poranění vystavuje dítě riziku trvalé ztráty zraku. Tržné rány a otevřená oční poranění vyžadují okamžité vyhledání očního lékaře. Obvykle se neobejdou bez chirurgického zákroku, který dokáže zrak zachránit a minimalizovat následky úrazu.

Vážná jsou však i uzavřená poranění oka, nejčastěji se jedná o tzv. tupé trauma. To může způsobit krvácení do oka. Krev v oku může v krajních případech způsobit i zvýšení nitroočního tlaku, které může zrak poškodit,“ popsala Denisa Darsová, vedoucí lékařka dětské ambulance Gemini oční kliniky Liberec.

Jak úspěšně léčit?

Pro úspěšnou léčbu je zásadní včasné a správné ošetření. Velmi často se stává, že rodiče zpanikaří a svému potomkovi neodbornou pomocí spíše přitíží. „Každé závažnější poranění oka je nutné vyšetřit oftalmologem, aby se zjistilo, že nedošlo k hlubšímu poškození než jen na povrchu oka.

Existuje pár zásad, které je nutné při prvním ošetření poraněného oka dodržet. Než se dotknete očních víček dítěte, důkladně si umyjte ruce. Nedotýkejte se samotného oka, netlačte na něj ani jej nemasírujte a snažte se co nejvíce zamezit tomu, aby se poraněného oka dítě dotýkalo.

Nepokoušejte se odstranit cizí tělísko, vyjma vyplachování tekoucí vodou. Jinak hrozí, že se povrch oka, zejména rohovky, poškrábe,“ uvedla Denisa Darsová.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz