Domů     Medicína
Původcem bolestí hlavy mohou být i přetížené zádové svaly
Zdroj: Pixabay

Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy.

Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu..

Trapézový sval je široky sval v horní části zad, který spojuje hlavu s krční páteří, lopatkou a s hrudní páteří. Má tvar nepravidelného čtyřúhelníku, jeho jednotlivé části pak mají tvar trojúhelníku. Protože ty mohou být zapojovány do činností izolovaně, může právě u trapézu často docházet k rozvoji svalových dysbalancí a tenzí.

Trapézový sval bývá nejvíce zatěžovaným, a proto i nejvíce bolestivým svalem zad. Z toho důvodu je potřeba jej pravidelně relaxovat a celostně posilovat, zejména po celodenní práci v sedě.

Tenzní bolest hlavy versus migréna

Pokud k tomu nedochází, mohou ztuhlé svaly šíje vyvolávat tenzní bolest hlavy a u náchylných jedinců i migrény. Tenzní bolesti hlavy se zpravidla sdružují do oblasti kolem temene, někdy se ale projeví i jako bolest přední části hlavy a očí.

Tyto bolesti trvají delší dobu, většinou 12 hodin, a objevují se častěji než migrény. Jejich spouštěčem vedle dlouhotrvající práce u počítače může být i stres, únava, změny počasí či dehydratace.

Migréna oproti tomu postihuje cévy mozku, kdy nejprve dojde k jejich nadměrnému stažení v oblasti zrakového centra v týlní části hlavy. Silná bolest hlavy se však dostavuje až v okamžiku, kdy dojde k rozšíření cévního řečiště v oblasti krkavice.

Záchvaty pak mohou trvat až tři dny, zpravidla jimi bývá postižena jen polovina hlavy. Migrénami častěji trpí ženy, nejvíce migreniků je ve věku mezi 30 až 40 lety věku.

Zdroj: WikiCommons

Spojitost mezi ztuhlými svaly šíje a hlavy

Odborníci z Technické univerzity v Mnichově a univerzity v Ulmu provedli magnetickou rezonanci trapézového svalu u 50 osob trpících migrénami či tenzními bolestmi hlavy, aby u nich skeny odhalily jemné změny tohoto svalu, které mohou pocházet ze zánětu trapézu.

„Zjistili jsme také významnou korelaci mezi těmito svalovými změnami a počtem dní, po které jedince trápily bolesti hlavy i krku, v průběhu měsíce před zahájením snímkování,“ říká k tomu Nico Sollmann, radiolog přidružený k univerzitní nemocnici v Ulmu a pokračuje:

„Tyto nálezy mohou poskytnout objektivní důkazy o vzájemném vztahu mezi oblastí krku a mozkem při bolestech hlavy.“.

Není zcela jasné, zda bolest krčních svalů skutečně vede ke spuštění bolesti hlavy, či spolu tyto dvě bolesti jen koexistují „Někdy si lidé myslí, že spouštěčem migrény je bolest krčních svalů, ale jejich bolest je spíše znamením, že započala aktivita nervového systému, která bude pokračovat záchvatem migrény,“ vysvětluje Dawn C. Buseová, profesorka klinické neurologie na Albert Einstein College of Medicine v New Yorku.

„Je to signál, že se má začít léčit migréna,“ dodává. Jedno je však jisté. „Lidé s migrénou mají častěji bolesti krku, i když nemají záchvat migrény,“ říká Jessica Ailaniová, profesorka klinické neurologie a ředitelka Centra pro bolesti hlavy v Medstar Georgetown University Hospital ve Washingtonu.

Co pomůže od bolesti?

Až 75 % lidí s migrénou trpí bolestmi krční páteře. Společným jmenovatelem mnoha bolestí hlavy je trojklanný nerv, který se napojuje na mozkový kmen a sestupuje do horní krční páteře. Přenáší signály bolesti, dotyku a teploty do různých částí obličeje a hlavy.

Navíc, při dlouhotrvající bolesti zůstává nervový systém člověka v chronicky aktivovaném stavu, snižuje jeho práh prožívání bolesti a činí ho přecitlivělým na bolest. Unikátní řešení neexistuje, postižení musí sami zjistit, co jim v boji s bolestí nejvíce pomáhá.

U některých to mohou být masáže hyperpodrážděných krčních svalů, nejrůznější protahovací cviky, například z jógy, u jiných aplikace tepla či naopak ledu. Všem prospěje ergonomičtější pracoviště, zvláště pokud mají sedavé zaměstnání, i ergonomičtější polštář na spaní.

Od bolesti mohou pomoci také volně prodejné léky, neměly by však být používány příliš často, protože jejích nadměrná aplikace může naopak bolest hlavy zhoršovat. Možností jsou u chronické migrény i botoxové injekce či užívání některých antidepresiv. Užitečné mohou být i relaxační techniky a techniky na zmírnění stresu.

Štítky:
Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz