Domů     Medicína
Citlivost na lepek? Vědci zjistili, že problém často není v lepku samotném
Jan Zelenka 30.10.2025

Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo dokonce samotná souhra mozku a střeva.

Lepek (gluten) je bílkovina přirozeně obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pro většinu lidí nepředstavuje problém, ale u části populace vyvolává zdravotní potíže. Závažným případem je celiakie, autoimunitní onemocnění, při kterém lepek spouští zánětlivou reakci poškozující střevní sliznici.

Vedle celiakie však vědci dlouho zkoumají i tzv. neceliakální citlivost na lepek (NCGS), při níž mají lidé podobné příznaky – nadýmání, bolest břicha, únavu nebo potíže se soustředěním, ale bez laboratorních známek autoimunity či alergie.

Nová data: problém není bílkovina, ale jiné látky v pšenici

Podle přehledové studie publikované v říjnu 2025 v časopise The Lancet většina lidí, kteří tvrdí, že trpí citlivostí na lepek, ve skutečnosti nereaguje na gluten samotný. Analýza více než 20 klinických studií ukázala, že u většiny testovaných osob se potíže objevovaly i po konzumaci potravin, které lepek neobsahovaly, zato však obsahovaly tzv. fermentovatelné sacharidy (FODMAPs).

Tyto látky se přirozeně vyskytují v obilovinách, luštěninách i některé zelenině a u citlivých jedinců mohou způsobovat plynatost, bolesti břicha či změny vyprazdňování.

Mozek, střevo a očekávání

Výzkumný tým z Melbournské univerzity pak upozorňuje, že část obtíží může souviset s tzv. mozkově-střevní osou – komunikační sítí mezi nervovým systémem a trávicím traktem. V placebem kontrolovaných pokusech vědci zjistili, že některé osoby reagovaly na „lepek“ i tehdy, když jej ve skutečnosti nedostaly.

Podle autorů to naznačuje, že očekávání nepříjemných reakcí samo může vyvolat fyziologické změny v trávení a vnímaní bolesti. Jinými slovy: někdy reaguje mozek dřív než druhý mozek (střevo).

Diagnóza bez jasného testu

Současná medicína nemá spolehlivý laboratorní test, který by NCGS potvrdil. Diagnóza tak zůstává vylučovací – stanovuje se až po vyloučení celiakie a alergie na pšenici a po pozorování, že odstranění obilovin přináší úlevu.

Autoři článku v The Lancet proto navrhují, aby se termín „citlivost na lepek“ používal opatrně a přesněji se rozlišovalo mezi reakcí na gluten a na jiné složky potravin. Zdůrazňují také nutnost personalizovaného přístupu k dietám, aby nedocházelo k zbytečnému omezování výživy.

Skutečné příčiny mohou být mnohem rozmanitější – od chemického složení potravy až po vliv nervové soustavy.

Celiakie zůstává závažným onemocněním, které vyžaduje striktní bezlepkovou dietu.

V případech neceliakální citlivosti se však ukazuje, že skutečným spouštěčem potíží mohou být FODMAP-sacharidy, jiné bílkoviny v pšenici nebo dokonce psychologické faktory.

Lékaři doporučují, aby lidé s trávicími problémy nejprve absolvovali odborné vyšetření a nevyřazovali lepek z jídelníčku bez potvrzené diagnózy.

Foto: ChatGPT Image
Zdroje informací: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-67362501533-8/abstract https://www.unimelb.edu.au/newsroom/news/2025/october/gluten-sensitivity-its-not-actually-about-gluten
Související články
Medicína Zajímavosti 29.10.2025
Je to chyba v Matrixu. Těmito slovy protagonisté kultovní filmové série, založené na tom, že lidstvo žije ve virtuálním modifikovaném světě, takzvaném Matrixu, vysvětlují jev zvaný déjà vu. De facto se jedná o pocit, že tutéž situaci, kterou právě zažíváme, jsme už někdy prožili Koneckonců výraz déjà vu, pocházející z francouzštiny, znamená v překladu již […]
Medicína Zajímavosti 28.10.2025
Zvláště po léčbě rakoviny tlustého střeva a konečníku zůstávají střeva poškozená radioterapií nebo chemoterapií. Odborníkům z MIT se nyní podařilo zjistit, že jedna z pro tělo esenciálních aminokyselin, které musíme přijímat v potravě, protože si je náš organismus neumí sám vyrobit, cystein, urychlovala opravu tkání v tenkém střevě. Dřívější studie ukázaly, že specifické typy diet, […]
Medicína Zajímavosti 28.10.2025
Výzkumníci z Huntsmanova onkologického institutu zjistili, že buňky triple negativního karcinomu prsu jsou „závislé“ na tucích. Snížení jejich množství ve stravě myší zpomalilo progresi rakoviny, což dává naději, že i u žen by léčba založená na sníženém příjmu tuků ve stravě mohla růst nádoru zpomalit. Zároveň však vědci varují před dietami s vysokým obsahem tuku, […]
Historie Medicína 25.10.2025
V létě roku 1812 zahájil Napoleon s více než půlmilionovou armádou tažení na Rusko. Nepochyboval o rychlém vítězství, avšak místo toho přišla jedna z největších katastrof vojenských dějin. Jen zlomek jeho mužů, zhruba kolem 25 000, měl to štěstí, že mohl ještě alespoň jednou spatřit svůj domov… Historie připisovala rozsáhlé Napoleonovy ztráty zimě, hladu či […]
Medicína Zajímavosti 24.10.2025
Dlaždicové karcinomy hlavy a krku (HNSCC) jsou šestou nejčastější formou tohoto onemocnění na světě, kterým ročně podlehne na 350 000 pacientů. Novou nadějí by pro ně mohl být injekčně podávaný lék amivantamab, který zmenšuje velikost nádorů a umožňuje pacientům „zapomenout“, že mají rakovinu… HNSCC představuje skupinu nádorů, které vznikají ve slizničních buňkách v oblasti krku, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz