Domů     Historie
Neandertálci si zřejmě rádi pochutnávali na červech, kteří tvořili podstatnou část jejich jídelníčku

Vědci se dlouho domnívali, že naši nejbližší příbuzní, neandertálci, stáli, stejně jako lidé, jeskynní lvi, šavlozubí tygři a další „hypermasožravci“ na vrcholu potravního řetězce. Závěry nejnovější studie však ukazují, že si k vysokým hladinám dusíku v těle, typickým pro masožravce, zřejmě dopomáhali jinak!.

Vypadá to, že se na neandertálském talíři vedle masa divokých savců a ptáků, mořských plodů a rostlin, velmi často objevovala velice výživná, ale pro nás těžko představitelná příloha – hrst čerstvých larev.

Odhalují to chemické stopy objevené ve starověkých kostech. Vědci se proto domnívají, že naši nejbližší příbuzní skladovali maso ze svých úlovků po celé měsíce, až bylo „prolezlé červy“, než ho snědli. To poněkud nabourává teorii o tom, že stáli na vrcholu potravního řetězce.

„Neandrtálci nebyli hypermasožravci, jejich strava byla jiná,“ domnívá se John Speth, emeritní profesor antropologie na Michiganské univerzitě. „Je pravděpodobné, že larvy hmyzu tvořily hlavní součást jejich potravy.“ Odborníci je řadili na vrchol potravního řetězce kvůli vysokému obsahu těžkého dusíku v jejich kostech.

Dusík se totiž v živých organismech hromadí, když metabolizují bílkoviny v potravě. Lehčí forma tohoto prvku, dusík-14, se pak z těla vylučuje snadněji než těžší forma, dusík-15.

O čem svědčí vysoká hladina dusíku v těle?

Z tohoto důvodu se těžký dusík hromadí v organismech, více s každým krokem v potravním řetězci, od rostlin přes býložravce až po masožravce. Vysoké hladiny těžkého dusíku v kostech neandertálců je tak sice řadí na vrchol potravního řetězce, ale zřejmě jich dosáhli jinak než konzumací množství masa potřebného k dosažení těchto hladin, toho zřejmě ani nebyli schopní. Klíčem k vysokým hladinám dusíku v jejich tělech byly právě larvy.

„Lidé snesou pouze asi 4 gramy bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti, zatímco zvířata jako lvi snesou bezpečně dvakrát až čtyřikrát tolik bílkovin,“ objasňuje Speth. Vzhledem k tomu, že řada domorodých skupin po celém světě běžně konzumuje larvy v hnijícím mase, rozhodli se vědci prozkoumat, zda tomu nebylo podobně i u neandertálců.

Melanie Beasleyová, členka týmu z Purdueovy univerzity v Indianě, proto měřila množství těžkého dusíku, který se vyskytuje v hnijícím mase, stejně jako v larvách, jež ho zamořily. „Ke stejnému procesu zřejmě docházelo i u masa, které neandertálci skladovali,“ myslí si vědkyně.

Místo masa hrsti plné červů

Z jejích zjištění, zveřejněných v časopise Science Advances, vyplývá, že neandertálci nekonzumovali tolik masa jako vrcholní predátoři, mezi které patří například lvi a tygři, ale za vysokými hladinami dusíku v jejich tělech stojí konzumace larev, v jejichž tělech se ho nacházelo velké množství.

„Jediný důvod, proč je to pro nás překvapivé, je ten, že to odporuje tomu, co my, západní lidé, považujeme za jídlo,“ komentuje zjištění Karen Hardyová, profesorka prehistorické archeologie na Univerzitě v Glasgow.

A pokračuje: „Jinde ve světě se konzumuje velmi široká škála hmyzu a larev, neboť jsou skvělým zdrojem bílkovin, tuků a esenciálních aminokyselin.“ „Pro neandrtálce to byla jasná volba,“ dodává. „Vyndejte trochu masa, nechte ho pár dní odležet a pak se vraťte a skliďte larvy, je to velmi snadný způsob, jak získat dobré a výživné jídlo,“ vysvětluje dále.

Co to znamená pro nás? „Koncept neandrtálců jakožto vrcholných masožravců byl nesmyslný, fyziologicky to bylo nemožné. Teorie o konzumaci larev navíc dobře vysvětluje i vysoký obsah dusíku v jejich tělech způsobem, jakým žádná z předchozích,“ zakončuje Hardyová.

Zdroj: The Guardian

Foto: Pixabay, WikiCommons
Zdroje informací: The Guardian
Štítky:
Související články
Historie Zajímavosti 12.12.2025
Je známo, že lidé využívali přírodní oheň, vzniklý například v lese po úderu blesku do stromu, před více než milionem let, ale až dosud nejstarší důkaz úmyslného zakládání ohně lidmi pocházel z doby před 50 000 lety. Nyní vědci objevili v anglickém hliněném dole jasné důkazy toho, že jej zde předchůdci člověka zvládli úmyslně rozdělat […]
Luxusní loď pocházející z prvního století odpovídá popisu řeckého historika Strabóna. Její vrak objevili odborníci z Evropského institutu pro podvodní archeologii (IEASM). Podle objevitelů je fascinující na vlastní oči spatřit to, co dosud bylo možné vidět jen na mozaikách či o tom číst v historických spisech… S paláci, chrámy a 130 metrů vysokým majákem na […]
Historie 8.12.2025
Byl to vážený muž s významným postavením. Stal se děkanem svatovítské kapituly. Během dlouhého života ledacos viděl a mnohé zažil. Nasbíral spoustu zkušeností a moudrosti. Přesto ve svém životním díle ne váhal popustit uzdu tvůrčí kreativitě a psát tak trochu i lechtivě. Je to 900 let, co zemřel kronikář Kosmas (1045–1125), známý jako autor Kroniky […]
Historie Zajímavosti 26.11.2025
Stalo se to 14. dubna 1912. Zaoceánský parník Titanic ztroskotal hned při své první plavbě. Do New Yorku, kam měl po vyplutí z britského přístavu Southampton namířeno, nikdy nedorazil. V době, kdy po kolizi s ledovcem klesal na dno severního Atlantiku, se na jeho palubě nacházel mezi jinými i Isidor Straus se svou ženou Idou […]
Historie Zajímavosti 25.11.2025
Archeologům v Estonsku se podařilo objevit kus březového dehtu, který na sobě nesl otisky zubů a stopy slin, domnívají se proto, že byl využit jako žvýkačka, kterou před 10 500 let žvýkala dospívající dívka. Březový dehet je hustá, tmavá kapalina, která se získává suchou destilací březové kůry. Je ceněná pro své antiseptické, protizánětlivé a regenerační […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz