Domů     Příroda
Nová metoda dokáže po léta zachovat cenné látky léčivých bylin
Jan Zelenka 2.6.2025

Světově unikátní způsob dlouhodobého uchování léčivých bylin vyvinuli čeští odborníci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC). Zpracování do tzv. bylinných homogenátů zajistí, že cenné látky obsažené v rostlinách neztratí ani po několika letech skladování v chladu na kvalitě. Nová technologie se již uplatnila v prvních volně prodejných potravinách.

Bazalkový sirup; levandulový sirup a výrobky s tymiánovým homogenátem… Česká technologie uchovávání léčivých bylin pomocí vysokého tlaku a vitamínu C chrání cenné látky i po letech skladování.

Čerstvé byliny mají omezenou životnost. Samotná rostlinná pletiva ohrožují plísně i bakterie, aktivní látky v nich obsažené mohou být degradovány stykem s kyslíkem, vysokou teplotou nebo rozloženy. Klasickým způsobem uchování léčivých bylin je sušení, případně extrakce spojená s výrobou sirupů nebo tinktur.

Tyto přístupy ale do jisté míry negativně ovlivňují obsah zdraví prospěšných látek.

Pod tlakem

Anebo to jde udělat jinak… Přidáním vody a mixováním nejprve vědci rozmělnili byliny na hladkou kaši. „Přídavek vitamínu C do kaše ochrání citlivé složky před oxidací a hmotu okyseluje, což je důležité při stabilizaci výsledného produktu,“ upozornil Ing. Milan Houška, CSc. z Odboru potravinářství CARC. Následné ošetření vysokým tlakem je pak unikátní metoda, která je schopná zničit aktivní buňky bakterií, kvasinek a plísní za teplot, které neničí citlivé termolabilní látky.

Vystavením bylinného homogenátu tlaku 350 až 400 MPa (jen pro srovnání: odpovídá to tlaku v hloubce 30 až 40 km pod hladinou moře. Nicméně takové místo na Zemi nenajdeme, pozn. red.) dojde k denaturaci bílkovin odpovědných za dělení mikrobiálních buněk a ty se nadále nemohou množit a kazit cenný materiál.

Vzniklá hmota je při skladování v chladu (5–8 °C) stabilní několik měsíců až let.

Ovocná kůže s bylinami nebo ovocná složka do jogurtu (hrušky s rakytníkem a fenyklem)… Na rozdíl od klasického sušení se byliny zpracovávají na hladkou kaši, čímž se minimalizují ztráty zdraví prospěšných složek.

Čokolády i želé bonbony

Bylinné homogenáty již nalézají využití na trhu jako netradiční složky potravin. „Například jsme navázali spolupráci s českou čokoládovnou Carla s.r.o. Dvůr Králové, která vyrábí čokoládové pralinky zvané Chmelinky s náplní z chmelového homogenátu, nebo s firmou Rakytník Cvrček využívající bylinných homogenátů ve výrobě sirupů, ovocných kůží s bylinami, želatinových cukrovinek či ovocno-bylinných složek do jogurtů,“ řekl Milan Houška.

Homogenáty lze zužitkovat dále při přípravě koktejlů, ovocných přesnídávek, zeleninových omáček, fermentované zeleniny, ochucujících složek zmrzliny… Do těchto produktů vnáší komplex bioaktivních látek srovnatelný s čerstvou bylinou po celý rok. Využití sklizně tak není omezeno.

Nedávno jsme metodu použili ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Hradec Králové a Fakultou potravinářskou a biochemické technologie VŠCHT pro ošetření mateřského mléka s cílem inaktivovat spory mikroorganismu Bacillus cereus,“ přiblížil Milan Houška.

V právě probíhajícím výzkumném projektu pak vědci řeší využití léčivých bylin pro výrobu zdraví prospěšných potravin. V něm opět počítají s uplatněním technologie přípravy homogenátů a jejich ošetření vysokým tlakem.

Firma Carla využívá chmelový bylinný homogenát při výrobě unikátních pralinek Chmelinky, které spojují chuť a funkční složení.
Foto: Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC)
Zdroje informací: https://www.carc.cz/2025/03/31/tz-nova-metoda-dokaze-po-leta-zachovat-cenne-latky-lecivych-bylin/
Související články
V průběhu zimy došlo v Severní Americe k úhynu 60 % včelích populací. Dlouho trvalo, než vědci odhalili příčinu. Nyní už vědí, že za zkázou stál parazitický roztoč zvaný kleštík včelí (Varroa destructor). Ještě horší zprávou je, že se tento stává odolným vůči postřikům, které dosud k ochraně včelstev postačovaly. Odborníci proto volají po urychleném […]
Příroda 12.6.2025
Kakapů je momentálně na světě 242 a každý z nich má své jméno, i ti žijící v lesích. Všechny totiž znají ochranáři z Nového Zélandu. Dávají jim nejen jméno, ale i šanci, aby tento unikátní druh papoušků nevyhynul. Měl k tomu nakročeno, v 90. letech žilo posledních 51 kakapů. Kakapo soví (Strigops habroptilus) není žádný drobeček, váží kolem 3 […]
Moře a oceány ani zdaleka nejsou oázou ticha. Ani nemohou být. Život se tu už od svých počátků učil využívat zvuky k orientaci a komunikaci. Fungovalo to dobře, dokud nepřišel člověk se svou technikou. Vojenské sonary a vzdušná děla přinesly hluk takové úrovně, že ohrožuje vše živé od planktonu až po velryby. Za celý problém přitom […]
Zvířata jsou často vnímána jako tvorové žijící instinktivně, bez rozumu, emocí nebo péče o hygienu. Jenže nová zjištění z výzkumu chování lidoopů obracejí tuto představu naruby. Zvláště šimpanzi. Naši nejbližší evoluční příbuzní totiž předvádějí, že péče o zdraví a tělo není výsadou lidí. Vědecký tým z Max Planckova institutu zaznamenal hned několik situací, kdy šimpanzi […]
Jezero Natron se nachází v severní Tanzanii na okraji Velké příkopové propadliny. Jeho vody barví do ruda přítomné sinice, které milují sůl. Sodíku obsahuje voda v jezeře opravdu mnoho, jeho pH přesahuje 10, takže působí jako žíravina. Zvířata, která na jeho březích uhynou, se v důsledku toho promění v „kámen“. Slavným se jezero stalo poté, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz