Domů     Příroda
Běžné potravinářské barvivo dočasně zprůhlední tkáně
Zdroj: Geoff Gallice CC BY

Vědci ze Stanfordovy univerzity zjistili, že po nanesení žlutého potravinářského barviva tartrazinu na kůži myší, dojde k jejímu zprůhlednění, a tak je možné sledovat jejich střeva a břišní orgány či cévy v mozku bez nutnosti chirurgického výkonu. Po smytí barviva získá kůže opět normální barvu..

Potravinářské barvivo po nanesení dočasně zprůhlední kůži, svaly a pojivové tkáně. Když jej vědci nanesli na břicho myši, mohli sledovat její játra, střeva a močový měchýř, po nanesení na temeno hlavy pak zase mohli odborníci snadno pozorovat cévy v mozku zvířete.

Poté, co barvivo smyli, získala ošetřená kůže opět normální barvu. Vědci věří, že postup otevírá řadu možností využití u lidí, od lokalizace zranění a hledání žil pro odběr krve až po sledování poruch trávení či identifikaci nádorů.

„Místo spoléhání se na invazivní biopsie by lékaři mohli být schopni diagnostikovat hluboko uložené nádory pouhým vyšetřením tkáně člověka,“ domnívá se doktor Guosong Hong, vedoucí výzkumník projektu.

„Tato technika by mohla rovněž snížit bolestivost odběrů krve, protože by sestry s její pomocí snadno lokalizovaly vhodné žíly pod kůží.“ V současné době je průhlednost omezena na hloubku, do které barvivo pronikne, ale Hong se domnívá, že by do budoucna mělo být možné barvivo dodat hlouběji do tkání s použitím mikrojehličkové náplasti nebo injekce.

Kouzlo tkví v indexu lomu

Když světlo proniká do biologické tkáně, velká část se ho rozptýlí, protože struktury uvnitř těla, jako jsou tukové membrány a buněčná jádra, mají různé indexy lomu. Jak světlo prochází prostředím s různými indexu lomu, ohýbá se a tkáň je tak neprůhledná.

Stejný efekt způsobí i to, že se po vhození do sklenice vody tužka jeví jako ohnutá. Na základě toho začal doktor Zihao Ou a jeho kolegové ze Stanfordu teoretizovat, že konkrétní barviva mohou umožnit, aby určité vlnové délky světla procházely snadněji kůží a jinými tkáněmi.

Zdroj: WikiCommons

Silně absorbující barviva mění index lomu tkání, které je vstřebají, což umožňuje vědcům porovnat indexy lomu různých tkání a potlačit jakýkoli rozptyl. V sérii experimentů se jim podařilo vůči červenému světlu zprůhlednit čerstvá kuřecí prsa poté, co je ponořili do roztoku tartrazinu, žlutého potravinářského barviva.

To snížilo rozptyl světla uvnitř tkáně a umožnilo paprskům proniknout hlouběji. Poté přistoupili k pokusům na myších, kdy jim barvivo natřeli na kůži na břiše. Byli díky tomu schopní pozorovat jejich střeva a orgány.

Čím více tartrazinu, tím průhlednější tkáň

„Obvykle očekáváme, že molekuly barviva učiní věci méně průhlednými. Pokud například smícháte modrý inkoust s vodou, platí, že čím více inkoustu přidáte, tím méně světla může projít vodou,“ vysvětluje Hong.

„V našem experimentu to ale bylo naopak. Čím více tartrazinu jsme nanesli na neprůhledný materiál, jakým je sval nebo kůže, který normálně rozptyluje světlo, tím průhlednější byl. Ale pouze v červené části světelného spektra.“.

Postup ještě nebyl testován na lidech, výzkumníci tak budou muset prokázat, že je jeho použití bezpečné, zvláště pokud by barvivo mělo být vstříknuto pod kůži. Jiní nicméně mohou z tohoto průlomového zjištění těžit rovnou.

Mnoho vědců studuje přirozeně průhledná zvířata, jako jsou zebřičky, aby viděli, jak se u živých tvorů vyvíjejí orgány a rysy nemocí, jako je rakovina. S transparentními barvivy by se tímto způsobem dalo studovat mnohem širší spektrum zvířat.

Štítky:
Související články
Když vinař vylisuje poslední kapku moštu, zůstane mu hromada zbytků – slupky, semena, stopky. Pro většinu lidí bezcenný odpad, pro vědce z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ale hotový poklad. Z matoliny, jak se této směsi říká, se totiž může stát surovina, která najde cestu do pekáren, kosmetických salónů i do průmyslových dílen. […]
Medicína Příroda 12.11.2025
Rozhodně se neřadí k zástupcům živočišné říše, kteří by se mezi lidmi těšili nějaké oblibě. A to nejen kvůli svému vzhledu. Upíři se totiž, jak napovídá jejich název, živí krví. Kromě toho jsou také přenašeči obávané smrtelné nemoci Upíři obecní žijí v oblastech Střední a Jižní Ameriky. Jedná se o druh netopýra, který napadá hospodářská […]
Příroda 10.11.2025
Zničující vedro patří k palčivým problémům souvisejícím se změnami klimatu. Na svém kontě už má mnoho lidských životů. Nedávno navíc výzkum víc jak stovky špičkových odborníků přišel s šokujícím závěrem, jež se této problematiky týká V posledních letech byl vliv lidské činnosti na zvyšování teplot studován opakovaně. Vědci ve svých modelech vycházeli ze dvou scénářů […]
Většina rostlin potřebuje k tomu, aby vzkvétala, přijímat dusík, často obsažený v umělých hnojivech. Jen některé se bez něj obejdou. A právě na ně se zaměřili vědci, aby studovali, zda by se změny, ke kterým u nich došlo, daly adaptovat i na plodiny potřebné k našemu přežití, jako jsou pšenice, kukuřice či rýže. Pro většinu […]
Historie Příroda 5.11.2025
Tihle ptáci se de facto stali jakýmisi kolegy archeologů. Řeč je o orlosupech bradatých, kteří na stavbu hnízd používají coby materiál různé ukořistěné předměty. Díky tomu mohli španělští vědci odhalit řadu cenných artefaktů Experti, kteří se rozhodli nahlédnout do 12 opuštěných hnízd orlosupů v jižním Španělsku, museli projevit určitou dávku odvahy. K těžko přístupným „obývakům“ […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz