Domů     Historie
Bakterie pomáhají restaurovat vzácné fresky
Zdroj: WikiCommons by Diego Delso

Kostel Santos Juanes ve španělské Valencii vyhořel během občanské války. V průběhu 60. let minulého století ho odborníci nešetrně zrestaurovali, při snímání fresek ze stěn na nich totiž zanechali lepidlo, které ztěžuje nynější opravy.

Restaurátorka Pilar Roigová při nich naštěstí spojila síly se svojí dcerou, mikrobioložkou Pilar Boschovou, která trénuje bakterie, aby si s lepidlem poradily..

Kostel Santos Juanes byl postaven v místě bývalé mešity původně v gotickém stylu, ovšem požáry, které ho zachvátily v průběhu 14. století, si vyžádaly jeho rekonstrukci. V roce 1700 tak byla dokončena jeho přestavba v barokním stylu.

O vnitřní výzdobu se mezi roky 1699 až 1701 postaral Antonio Palomino, dvorní malíř krále Karla II. (1661–1700), který opatřil celou klenbu freskami, znázorňujícími například Nejsvětější Trojici, Neposkvrněné početí a další výjevy. Restaurace fresek pak proběhla v roce 1861.

Během španělské občanské války (1936-1939) zachvátil dne 19. července 1936 kostel požár, který jej vypálil do základů a významně poškodil Palominovy fresky. Ty byly mezi roky 1958 až 1963 předmětem katastrofální obnovy týmem bratří Gudiolů.

Během ní byly nástěnné malby z klenby kostela přeneseny na překližkové podložky, čímž vzniklo asi 90 nepravidelných panelů, které byly následně na klenbu ukotveny hřebíky bez ohledu na jejich původní umístění. Navíc byly opatřeny přemalbou bez vazby na barvy původního uměleckého díla.

Zdroj: WikiCommons by Diego Delso

Požár a nešetrná restaurace

Od června 2021 pracuje na obnově Palominových fresek tým z Institutu památkové obnovy (IRP) a Oddělení konzervace a restaurování kulturních statků Universitat Politècnica de València (UPV), vedený emeritní profesorkou UPV Pilar Roigovou.

Projekt financuje Nadace Hortensia Herrero a koordinuje jej architekt Carlos Campos, dokončen by měl být na konci roku 2025. Na složité restaurace se podílí asi 30členný tým odborníků z mnoha vědních oborů.

Výchozím materiálem pro restaurátorské práce jsou dvě černobílé fotografie pořízené před požárem, které zachycují malby na klenbě. S pomocí moderních technologií byly fotografie převedeny do digitální podoby a opraveny.

Také bylo provedeno podrobné kartografické mapování klenby, aby měl následně každý pixel digitální fotografie svoji odpovídající prostorovou polohu ve skutečnosti. Poté přišly na řadu panely s freskou, které byly k podkladu připevněny lepidlem, jež komplikovalo restaurátorské práce.

Bakterie zachraňují fresku

Mikrobioložka Pilar Boschová využila k jeho odstranění bakterie. V Petriho misce je krmila vzorky lepidla vyrobeného ze zvířecího kolagenu. Bakterie následně začaly produkovat enzymy rozkládající lepidlo.

Restaurátoři je smíchali s přírodním gelem na bázi řas a nanesli směs na fresky. Po třech hodinách bylo možné lepidlo spolu s aplikovaným gelem s fresky jednoduše setřít. „Dříve jsme pracovali obtížným ručním způsobem, a to s teplou vodou a houbičkami. To někdy trvalo hodiny a obraz se poškodil,“ prozradila Roigová.

Díky této technice dojde k odstranění lepidla, stejně jako přebarvení provedeného bratry Guidolovými, sazí a následků požáru. Následně je malba přenesena na lehčí a stabilnější nosič z uhlíkových vláken, který se snadněji udržuje a je méně náchylný k poškození.

Chybějící místa jsou doplněná na základě zbytků původní malby a kolorimetrické studie Palominova díla přenosem digitálního obrazu vytištěného na gelový papír.

Štítky:
Související články
Odborníci se domnívají, že za vyhynutím mamutů srstnatých stála kombinace faktorů životního prostředí a lidských vlivů. Nyní však přišel mezinárodní tým vědců s novou teorií, podle které stála za vyhynutím těchto obřích savců alergie na pyly, jež vyřadila ze hry jejich čich. Ne všichni jejich kolegové ale s touto přelomovou myšlenkou souhlasí… Mamuti srstnatí (Mammuthus […]
Po pádu Západořímské říše ovládli Pyrenejský poloostrov Vizigóti, pocházející ze severní Evropy. Jejich království však nemohlo dlouho odolat Arabům, kteří do oblasti v roce 711 vtrhli přes Gibraltar ze severu Afriky. Hřbitov na severu Španělska nyní vydal svědectví o tom, jak se žilo křesťanům v době, kdy se Pyrenejský poloostrov přeměnil v muslimskou baštu. Švédsko-španělský […]
Stonehenge, komplex menhirů a kamenných kruhů, na jihu Anglie je nejslavnějším a největším britským monumentem doby bronzové. Léta byl považován za chrám Slunce, astronomický kalendář či svatyni. Nejnovější hypotézy však hovoří o tom, že se zkrátka jednalo o stavbu pro setkávání lidí. Nyní se vědcům zřejmě podařilo odhalit původ oltářního kamene, který je součástí Stonehenge. […]
Vikingové byli zkušení mořeplavci, obývající jižní Skandinávii, tedy dnešní Norsko, Dánsko a Švédsko, kteří podnikali loupeživé výpravy do Evropy, a byli tak postrachem obyvatel konsolidujících se evropských států. Podle závěrů nejnovějšího výzkumu se však i oni často ocitali v ohrožení života, a to dokonce ve své domovině. Odborníci se dlouhou dobu domnívali, že míra násilí […]
Slovo „plast“ dnes nemá dobrý zvuk. Počátkem minulého století to ale bylo úplně jinak. Objev první pevné hmoty vytvořené člověkem znamenal převrat v chemii a obrovský posun ve vývoji průmyslu. A také v osudu syna obyčejného vlámského ševce. Na belgické vesnici Sint-Martens-Latem nebylo nic zajímavého, dokud se tu na přelomu 19. a 20. století nezačali usazovat malíři. […]
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz