Domů     Příroda
Plaz přezdívaný „tank z triasu“ byl bratrancem dnešního krokodýla
Zdroj: Márcio L. Castro

V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let).

Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází s tím, čí příbuzný to vlastně byl..

Druh, kterému nalezené fosilie patří, nyní vědci pod vedením Williama Reyese, působícího na Texaské univerzitě v Austinu, pojmenovali Garzapelta muelleri. Jméno rodu kombinuje „Garza“ podle místa, kde byl nalezen, s „pelta“, což v latině znamená „štít“.

Druhové jméno ctí nálezce Muellera. Aetosauři se po Zemi proháněli během pozdního triasu, podle všechno obývali všechny kontinenty kromě Austrálie a Antarktidy. Byli to všežravci. Jejich dnešní nejbližší příbuzní, krokodýli, jsou přitom striktně masožraví.

Unikátní tvar pancíře

Charakteristikou aetosaurů byl „pancíř“, vytvořený ze zkostnatělých destiček osteodermů, který je chránil před útoky predátorů. Díky němu se jim přezdívalo „tanky triasu“. Většina aetosaurů patří do jedné ze dvou hlavních skupin:

Aetosaurinae a Stagonolepidoidea. Ovšem Garzapelta muelleri měl na zádech osteodermy, které se podobaly druhu Aetosaurinae zvaného Rioarribasuchus chamaensis, ale i laterální osteodermy (středové hroty), které se nacházely u rodu zahrnutém do druhu Stagonolepidoidea, zvaného Desmatosuchus.

Zdroj: William Reyes

William Reyes k tomu říká: „Máme k dispozici velkou část hřbetního krunýře neboli zadního pancíře, sahající od zadní části krku pře oblast ramena až po špičku ocasu.“ Což je podle něj velmi neobvyklé, protože většinou je nalezena jen malá část fosilie.

Na základě zkoumání pancíře došli vědci k závěru, že G. muelleri má celkově více společného s Aetosaurinae. Jeho hroty se zřejmě vyvinuly nezávisle v procesu zvaném konvergentní evoluce, kdy si dva nepříbuzné či vzdáleně příbuzné druhy nezávisle na sobě vyvinou podobné vlastnosti.

Obrněný krokodýl

„Konvergence osteodermů u vzdáleně příbuzných aetosaurů byla zaznamenána již dříve, ale krunýř Garzapelta muelleri je toho nejlepším příkladem a ukazuje, do jaké míry se to může stát a jaké problémy to způsobuje v našich fylogenetických analýzách,“ vysvětluje Reyes.

Fosilie tohoto aetosaura vyniká mezi ostatními díky řadě unikátních vlastností, včetně právě dosud nevídané kombinaci kostěných plátů.

Garzapelta muelleri byl obrovský obrněný „bratranec“ dnešního krokodýla, který měl kostěné pláty zapuštěné do kůže a podél boků se mu táhly po celé délce těla postranní osteodermy, připomínající zakřiveného hroty.

„Vezměte moderního krokodýly a proměňte ho v pásovce,“ komentuje vzhled tohoto aetosaura Reyes. Po naší planetě chodil asi před 215 miliony lety. Měl silné končetiny a na délku měřil asi 5 metrů.

Štítky:
Související články
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation. […]
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzách. Také mohou nastat situace, kdy jsou podrážděné, a to pak samice střílejí mušlemi po jiných chobotnicích, častěji však po samcích. V mnoha ohledech jsou nám, lidem, velmi podobné, a […]
Už v 70. letech 20. století se většina vědců shodla na tom, že Tyrannosaurus rex byl pravděpodobně stejně chytrý jako moderní plazi. V loňském roce však přišla brazilská neurovědkyně Suzana Herculano-Houzelová s tvrzením, že dinosauři byli chytří spíše jako moderní opice. Kde je pravda? Ke studiu mozku dávno vyhynulých zvířat, jako jsou dinosauři, používají vědci […]
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o tom, zda se losi v horách usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují. „Jelen evropský byl po desítky let největším savcem žijícím v Krkonoších. O tento […]
Změna klimatu dle expertů povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů, které však na nové „obyvatele“ nejsou připravené. Podle nejnovější studie se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí postupně přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy. V odborné práci, která byla publikována v žurnálu Lancet Planetary Health, vědci modelovali geografické rozšíření 209 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz