Domů     Příroda
Vědci potvrdili kolektivní „vidění“ u afrických elektrických ryb
Zdroj: Sawtell lab

Odborníci z Kolumbijské univerzity přinesli důkazy o tom, že rypouni Petersovi jsou schopní, zřejmě jako jediné ryby na světě, sdílet mezi sebou informace, týkající se jejich smyslového vnímání.

To jim pomáhá najít potravu a přátele, stejně jako identifikovat nepřátele, a díky tomu snáze přežít..

Rypoun Petersův je sladkovodní ryba, vyskytující se v povodí afrických řek Niger a Kongo, nalézt ji tak lze ve Středoafrické republice, Angole, Kamerunu, Nigérii, Zambii a v dalších státech Afriky. Žije v blízkosti dna ve vodách o teplotě 22 až 28 °C. Měří asi 35 centimetrů a dožívá se 6 až 10 let.

V temných a kalných vodách ji příliš nepomáhá zrak, a tak se orientuje pomocí elektrických výbojů. Slabé elektrické pole generuje pomocí elektrického orgánu v ocasu, který je tvořen specializovanými buňkami, zvanými elektrocyty.

Aktivní elektrolokace

Výběžek na hlavě, podle kterého získal rypoun své jméno, není nos, ale citlivé prodloužení úst, které ryba využívá k sebeobraně, komunikaci i navigaci, stejně jako k vyhledávání potravy, především červů.

Tento orgán je pokryt elektroreceptory, jež jsou umístěny rovněž v jeho kůži, pomocí kterých vnímá změny v elektrickém poli způsobené přítomností jiných objektů. Jedná se o tak zvanou aktivní elektrolokaci, která pomáhá rybě s orientací v prostoru.

Zdroj: WikiCommons

V článku publikovaném ve vědeckém časopise Nature došli Nathaniel Sawtell, hlavní výzkumník na Columbia’s Zuckerman Institute a profesor neurovědy na kolumbijské Vagelos College of Physicians and Surgeons, a postdoktorandský výzkumný pracovník Federico Pedraja, na základě zkoumání chování rypouše Petersonova, k závěru, že tyto ryby jsou mezi sebou schopny sdílet informace získané prostřednictvím smyslového snímání.

Vidím, co vidíš

Výzkumníci to přirovnávají k situaci, jako kdyby každý člen basketbalového týmu viděl nejen to, co zachytily jeho vlastní oči, ale i to co vidí všichni jeho spoluhráči. A právě něčeho takového jsou úzce propojené skupiny rypoušů Petersonových schopny.

Zřejmě jim to poskytuje výhodu při lovu i obraně před nepřáteli. Doktor Sawtell k tomu říká: „Ve strojírenství je běžné, že skupiny vysílačů a přijímačů spolupracují na zlepšení snímání, například v sonaru a radaru.

Ukázali jsme, že něco podobného se může odehrávat i ve skupinách ryb, které vnímají své prostředí pomocí elektrických impulsů. Zdá se, že tyto ryby mohou „vidět“ mnohem lépe v malých skupinách.“.

Záznamy v části mozku, která se zaměřuje na elektrosenzorický systém, ukázaly, že ryby reagují jak na své vlastní elektrické výboje, tak na vnější elektrické signály od jiných elektrických ryb, případně na laboratorně generované napodobeniny těchto signálů.

„Naše práce naznačuje, že ve skupině tří ryb by každá obdržela tři různé ‚elektrické pohledy‘ na stejnou scénu prakticky ve stejnou dobu,“ vysvětluje doktor Sawtell. „Tyto ryby mají jeden z největších poměrů hmotnosti mozku k tělu ze všech zvířat na planetě,“ dodává Sawtell, „možná jsou tyto obrovské mozky potřebné pro rychlé a vysoce sofistikované sociální cítění a kolektivní chování.“.

 

Štítky:
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz