Domů     Ostatní
Chorobné odéry: Dokážeme vyčenichat nemoci?
Veronika Tyrková 13.3.2024
FOTO: Unsplash

Čich je považován za „popelku“ mezi lidskými smysly. Americký průzkum provedený v roce 2011 zjistil, že přibližně polovina respondentů ve věku 16–30 let by se raději vzdala čichu než svého chytrého telefonu.

Čich je úzce spojen s našimi emocemi a vzpomínkami, pomáhá ale také odhalovat potenciální hrozby, jako jsou zkažené potraviny, toxické látky – nebo nemoci. .

Lidé s břišním tyfem údajně páchnou po pečeném chlebu, lidé se žlutou zimnicí po řeznictví a žlázové onemocnění skrofulóza zanechává na těle pach zatuchlého piva. Podle některých lékařů by lidé mohli brzo pouhým čichem identifikovat i takové stavy, jako je rakovina nebo poranění mozku.

 

Nemoc nám nevoní

Studie z ledna 2014 vedená Matsem Olssonem z Institutu Karolinska ve Švédsku se zaměřila na to, jak tuto změnu dokáže člověk vycítit. V rámci studie skupina 40 dobrovolníků očichávala trička, která propotilo dalších 8 dobrovolníků.

Za nejvíce nelibě zapáchající byly označeny ty oděvy, které byly nošeny po aplikaci endotoxinu. O tomto lipopolysacharidu je známo, že nastartuje imunitní systém podobně jako po napadení těla virem nebo bakterií.

Zajímavé je, že rozdíly v tělesném pachu byly zjistitelné již po 4 hodinách od aplikace látky. Čím silnější reakci v organismu vyvolal, tím více nepříjemně jejich tělesný zápach působil. „Toto byla první experimentální studie, která ukázala, že když jste nemocní, jste cítit jinak,“ uvedl Olsson.

Chvála štítivosti

 

V tomto případě změna pachů představovala spíše varování před tím, že někomu patrně není dobře, protože jeho imunitní systém je zmobilizován. Z novějších studiích ale vyplývá, že odpor, který lidé pociťují při čichání nepříjemných pachů, aktivuje vlastní imunitní reakci.

Olsson testoval imunitní reakce u lidí vystavených řadě nechutných pachů, včetně sýra, zkvašených ryb nebo zkažených kvasnic. Zjistil mírné zvýšení imunitní aktivity – tělo se připravovalo na útok a hodlalo se bránit.

K detekování potenciálního zdroje nákazy jsou lidé obzvláštně efektivně naprogramováni. Jak uvedla Valerie Curtisová z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny (LSHTM): „Známky nemoci patří k některým z věcí, které lidé shledávají nejvíce odpudivými“ – sem patří například hlen, zvratky či hnis.

Samotný pocit odporu pak není nic jiného, než způsob, jak se vyhnout věcem, které by mohly člověku uškodit.

Středně dobří čichači

Co se citlivosti čichu týče, na základě prostého počtu neuronů v čichových cibulkách uložených v mozků si lidé ve třídě savců nevedou špatně. Ačkoliv zaostávají za psy, mohou být lepšími „čichači“ než krysy a myši.

Jak ukázala studie z časopisu Chemical Senses, trénované myši prokázaly schopnost vyčmuchat traumatické poranění mozku, které způsobilo změnu zápachu moči. Největší překážkou v plném rozvoji potenciálu může představovat fakt, že nejsme zvyklí čichu věnovat tolik pozornosti.

Řešením by mohly být tzv. elektronické nosy, technologické řešení, které se v posledních letech vyvíjí mílovými kroky, a už nyní se osvědčuje v praxi.

Více se dočtete v čísle 4/2024. 

Související články
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz