Domů     Medicína
Ženy vegetariánky jsou v pozdějším věku náchylnější ke zlomeninám „krčku“
Zdroj: Pixabay

Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly..

Důvody, proč tomu tak je, nejsou zcela zřejmě, nicméně odborníci se domnívají, že některé vegetariánky nemusí mít stravu dostatečně vyváženou tak, aby jejím prostřednictvím přijímaly dostatek živin pro dobré zdraví kostí a svalů, a proto jsou náchylnější ke zlomeninám při pádech.

Doktor James Webster, výzkumník z University of Leeds, k tomu říká: „Poselstvím pro vegetariánky je: Nevzdávejte se své stravy, protože je zdravá, a navíc šetrná k životnímu prostředí, ale dbejte na to, abyste dobře plánovaly svůj jídelníček a nevynechávaly živiny, které jsou hojně zastoupené v mase a rybách.“.

Zdravější styl stravování má svá rizika

Strava vegetariánů je obecně považována za zdravější než ta, která obsahuje ve velké míře maso, takže může snižovat riziko rozvoje cukrovky, obezity, srdečních chorob i některých druhů rakoviny, záleží však především na tom, jak je vybalancovaná.

„Je pravděpodobné, že vegetariáni, z různých důvodů, potenciálně kvůli nižšímu příjmu důležitých živin, mají slabší kosti a nižší svalovou hmotu, což činí lidi náchylnějšími ke zlomeninám kyčle ve vyšším věku,“ komentuje situaci Webster.

Až 90 % zlomenin krčku stehenní kosti souvisí s pády, které jsou u starších lidí častější, kvůli jejich zhoršené motorice. Tito lidé zároveň mívají křehčí a slabší kosti. Zlomeniny mohou křehkost zhoršovat, a tak zvyšovat riziko dalších pádů a zhoršovat jejich dopad.

U vegetariánů bývá také, podle vědců, vyšší riziko podváhy než u lidí, kteří pravidelně konzumují maso. Kromě slabších kostí a svalů tak mohou mít i méně tělesného tuku, který může fungovat při pádech jako polštář a zmírňovat jejich dopady.

Zdroj: WikiCommons by Henry Gray

Nižší hmotnost a méně vápníku ve stravě

Data, která vědci analyzovali, pocházela z britské studie žen Cohort Study, která sleduje ženy v delším časovém období, aby u nich byla schopna vyhodnotit souvislost mezi stravou a zdravím. Z 26 318 žen ve věku 35 až 69 let trpělo zlomeninou krčku 822, tedy 3 %, z nich.

Z tohoto počtu 28 % žen byly vegetariánky a 1 % tvořily veganky. Vědci porovnali riziko zlomeniny u vegetariánek, pescetariánek (žen, které jedí ryby, ale ne maso), těch, které si maso dopřávají občas i těch, které ho konzumují často, což znamená nejméně pětkrát týdně.

Vegetariánky zahrnuté do studie, prováděné University of Leeds, měly nižší index tělesné hmotnosti (BMI) než běžní konzumenti masa, nižší příjem bílkovin a nižší příjem vitaminu D, „to vše jsou potenciální rizikové faktory zlomenin krčku stehenní kosti,“ říká k tomu doktorka Tammy Tongová z University of Oxford, která se studie neúčastnila.

A dále upozorňuje: „Vegetariáni by měli věnovat zvláštní pozornost udržení zdravé tělesné hmotnosti a ujistit se, že mají dostatečný příjem bílkovin a dalších živin důležitých pro zdraví kostí, včetně vápníku a vitamínu D.“.

Jak jsou na tom muži?

Srovnatelný průzkum u mužů vegetariánů je potřeba teprve provést, nicméně vědci předpokládají, že i u nich bude riziko zlomeniny krčku zvýšené ve srovnání s běžnou populací. Na druhou stranu, snaha o snížení obsahu masa ve stravě je chvályhodná, protože by mohla vést ke snížení emisí skleníkových plynů.

Výzkum z Leeds University z roku 2021 prokázal, že nevegetariánská strava, tedy strava obsahující maso, vytváří o 59 % emisí více než vegetariánská.

V České republice utrpí zlomeninu krčku až 15 000 lidí ročně. Ženy v postmenopauzálním věku mají riziko zlomenin podstatně vyšší, protože jsou častěji ohroženy osteoporózou neboli řídnutím kostí, které se na vzniku zlomeniny také významně podílí.

Osteoporóza přitom postihuje více než 200 milionů žen po celém světě. Typicky zlomeninu krčku utrpí žena ve věku kolem 78 let. Tyto zlomeniny doprovází řada závažných komplikací, které mohou vést až ke smrti pacientky, je při nich rovněž nutná dlouhodobá následná rehabilitace.

Štítky:
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz