Domů     Objevy
Rychlejší detekce otisků prstu díky medúzám
Zdroj: WikiCommons

K usvědčení pachatele trestného činu policii stále nejvíce pomáhají otisky prstů zlodějů, násilníků a vrahů. Tradiční forenzní metody jejich snímání však mohou poškodit důkazy, případně jsou škodlivé pro životní prostředí.

Nyní vědci přišli s revolučním sprejem, který žádnou z těchto negativních vlastností nemá, využívá totiž protein z medúzy..

Díky nalezeným otiskům prstů je identifikováno více pachatelů než prostřednictvím analýzy DNA, a to zejména v případech, kdy je pachatel neznámý. Navíc je tato metoda výrazně levnější i rychlejší. Ke snímání otisků slouží vyšetřovatelům toxické prášky, které ovšem mohou poškodit důkazy DNA, nebo petrochemická rozpouštěla, například PFAS (perfluorované a polyfluorované látky), které jsou někdy označovány jako věčné chemikálie, jež významně škodí životnímu prostředí. Proto je snaha jejich využívání co nejvíce omezit.

Fosforeskující medúza

Z toho důvodu vědci vyvinuli forenzní sprej, který využívá protein GFP neboli zelený fluorescenční protein, který byl izolován z medúz, konkrétně ze severoamerické pohárovky Aequorea victoria. Ten fosforeskuje zeleně, pokud je vystaven modrému světlu.

Vědci si nejsou jistí, k jakému účelu světélkování medúzám slouží, nejpravděpodobněji k zastrašení predátorů. GFP již dříve způsobil revoluci v biologii, díky němu bylo totiž možné vizualizovat biologické procesy v buňkách a zvířatech.

Ploštěnky, žabí pulci a zebřičky byli přeprogramování s využitím tohoto proteinu.

Zdroj: WikiCommons

Forenzní sprej na bází GFP ukáže otisky prstů za pouhých 10 sekund. Navíc je netoxický a rozpustný ve vodě. Mohl by výrazně urychlit a zefektivnit forenzní vyšetřování. „Tento sprej je bezpečnější, udržitelnější a funguje rychleji než stávající technologie a lze jej použít i na otisky prstů staré týden,“ vysvětluje profesor Tony James, chemik z University of Bath, který se na výzkumu podílel.

Jemný sprej zabraňuje rozstřikům, které by otisky mohly učinit neprůkaznými, nešpiní jako prášek a dobře funguje i na drsných površích, jako je cihla, kde je obecně obtížnější otisky sejmout.

Rychleji usvědčený zločinec

Vědecký tým vytvořil dvě barevné varianty spreje, žlutou a červenou, nazývané LFP-Yellow a LFP-Red, které se váží na chemikálie v potu a oleje v kůži. Ty uzamknou na místě molekuly barviva, které pak vyzařují fluorescenční záři viditelnou pod modrým světlem.

„Dvě různé barvy k dispozici znamenají, že sprej lze použít na různě barevné povrchy. Doufáme, že v budoucnu budeme vyrábět více barev,“ říká k tomu profesor James.

Profesor Chusen Huang ze Shanghai Normal University v Číně, který stojí v čele výzkumu, na jehož základě byl forenzní sprej vyvinut, to komentuje: „Doufáme, že tato technologie skutečně zlepší odhalování důkazů na místech činu.“ Závěry jejich studie byly publikovány v odborném časopise Journal of the American Chemical Society.

Výzkumný tým spolupracuje s výrobními společnostmi a doufá, že forenzní barviva budou brzy komerčně dostupná.

Štítky:
Související články
Mezinárodní výzkumný tým, jehož součástí byli vědci z Českého centra pro fenogenomiku a laboratoře transgenních modelů nemocí Ústavu molekulární genetiky AV ČR v centru BIOCEV, odhalil nové poznatky o poruše vývoje zubů (amelogenesis imperfecta), která ovlivňuje zdraví zubů u pacientů s autoimunitním onemocněním. Studie uveřejněná v časopise Nature vrhá světlo na málo známé stavy amelogenesis […]
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocnění, nemocí srdce a onemocnění dýchacích cest. Celkem ve zdravotnických zařízeních po celé republice probíhá 481 těchto hodnocení, jež zdravotnickému systému ušetřila více než jeden a půl […]
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz