Domů     Příroda
Silvestrovský ohňostroj na dlouho mění chování ptáků
FOTO: Unsplash

Zatímco si my lidé rozjařeně připíjíme, propuká mezi ptáky obrovská panika. Splašeně krouží a létají nezvykle vysoko, což zachycují i meteorologické radary.

V následujících dnech až týdnech pak nastane v ptačí říši nezvyklý útlum. Mnohem méně se pohybují, více se krmí a nevracejí se na místo, kde je panika zastihla. Obrovský stres, který ohňostroj pro ně znamenal, si zjevně pamatují dlouho.

Jednou z příčin takové reakce je i horší zrak ve tmě. Až na pár nočních druhů vidí většina ptáků v noci stejně špatně jako lidé. Pokud je vyplaší rachejtle, tak se obtížně orientují. Naráží do sebe navzájem i do různých překážek v cestě, což může být smrtelné.

Ohroženější jsou ptáci žijící ve městech, jak ukázaly například oslavy příchodu roku 2021 v Římě, během kterých se v ulicích objevily stovky uhynulých ptáků. O 10 let dříve byl zaznamenán podobný případ s více než tisícovkou ptačích obětí v americkém Arkansasu.

A někteří si možná ještě vzpomenou na novoroční ohňostroj v Praze v roce 2013, během kterého padaly mezi diváky stojícími na Mánesově mostě zraněné labutě.

Půlnoc vyvolává paniku

Monitorováním chování ptáků pomocí meteorologických radarů se už od roku 2007 zabývají vědci z Nizozemí a Belgie. Ukázalo se, že i v odlehlejších místech, kde nejsou oslavy nijak bujaré, ptáci o půlnoci vzlétají.

Většinou se pohybují v mnohem větších výškách, než je pro ně typické. To vede ke stresu a masivnímu spotřebovávání energetických zásob. Situace se podle radarů obvykle vrací k normálu až po jedné hodině ranní.

Sledování GPS vysílači

Vědci z Institutu Maxe Plancka pro behaviorální biologii v Kostnici a z Nizozemského ekologického institutu se rozhodli sledovat reakci ptáků na novoroční oslavy pomocí GPS vysílačů. Studie probíhala osm po sobě jdoucích let, a to vždy od 19. prosince do 12. ledna.

Nakonec se jim podařilo zaznamenat chování 347 arktických hus, které tráví zimu v severním Německu, Nizozemí a Dánsku. Ze záznamů vyplynulo, že za klidných nocí se husy skoro nepohybují. Během silvestrovských oslav jsou mimořádně aktivní a létají až o 150 metrů výše, než je obvyklé.

Některá zvířata dokonce urazila stovky kilometrů. Pro husy v zimě je přitom typické, že přečkávají noci na určitém místě a jenom pozvolna se přesouvají dále.

Přicházejí o energii

V první polovině ledna se sledované husy chovaly tak, jako kdyby potřebovaly načerpat spoustu energie. Podle GPS vysílačů se pohybovaly mnohem méně než obvykle. Vědci navíc zjistili, že spořádaly mnohem víc potravy než během prosince.

Závěry jsou tedy celkem jednoznačné, panika vyvolaná zábavní pyrotechnikou husy připravuje o významné množství energie. A samozřejmě se to netýká jen sledovaných hus, ale i ostatních ptačích druhů.

Hledají čistší místa

Vědci si všimli také toho, že husy měly sklon se po silvestrovské noci stahovat na území, která jsou dál od lidských obydlí. Zvířata se tím zřejmě snaží vyhnout prostředí s horší kvalitou vzduchu. Po novoročních oslavách průměrně narůstá znečištění jemným prachem o 650 %, a to nejen ve vzduchu, ale i ve vodě, což je pro husy a další vodní ptáky zásadní.

Autorka: Kateřina Pavelcová

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz