Domů     Příroda
Cesta chilli papričky do Číny
Zdroj: Pixabay

Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly?.

Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Chilli papričky zde pěstovali indiáni už v předkolumbovské době. Označení chilli pochází z aztéckého slova chīlli, používaného pro odrůdu papriky, pěstovanou nejméně od roku 3000 př.

n. l., jak dokazují zbytky nalezené v keramice z Puebla a Oaxaca v dnešním Mexiku. V Jižní Americe říkali místní indiáni paprice ají, výraz pochází z kečuánštiny.

V Číně byly chilli papričky neznámé až přibližně do 16. století, kdy rozmach průmyslu a obchodu přinesl tyto pálivé papričky i na čínskou pevninu. První písemná zpráva o nich pochází z roku 1591, není ale nijak nadšená.

Dramatika Gao Liana, který žil poblíž dnešní Šanghaje, rostlina neoslovila ani jako z koření, ani jako lék, místo toho ji využíval pouze jako dekorativní květinu.

Z Ameriky do Číny a zpět

Zatímco bohatí Číňané obdivovali krásu této rostliny ve svých okrasných zahradách, chudé masy ji začaly používat k ochucení pokrmů. V Hunanu se v roce 1765 používalo chilli k ochucení omáček, octa, pikantních olejů i konzervované zeleniny.

V nejstarší čínské kulinární knize, zvané Harmonický kotel, se dokonce nachází recept na omáčku, které připomíná dnešní chili crisp.

Zdroj: WikiCommons by Valereee

V Číně docházelo k šíření rostlin papriky zpočátku jen mezi jednotlivci, až se dostaly do rukou zkušených farmářů, kteří z nich vyšlechtili ještě lepší chilli. Pálivé papričky a omáčka, vyrobená jejich smažením na oleji, se postupně staly nezbytnými ingrediencemi čínské kuchyně i národní identity.

Dokonce i vůdce Mao Ce-tung miloval chilli papričky a posmíval se těm, kteří nebyli schopni snést jejich pálivost, že jsou zbabělci.

Čínská chilli omáčka

Během 20. století se omáčka chili crisp, která se zhotovuje z kousků chilli papriček smažených v oleji a obsahuje i další koření a aromatické látky, jako je česnek, cibule či jarní cibulka, stala základním ochucovadlem v čínských domácnostech i restauracích.

Každý však na ni měl vlastní recept, její příprava se lišila i region od regionu. Například na jihu Číny bylo a je běžnější ingredience v oleji dusit, na severu země je spíše jen polévají horkým olejem.

Postupem času omáčka získala na oblibě nejen v Číně, ale i v čínských restauracích v dalších zemích světa. Nicméně trvalo až do roku 1997, než se omáčka chili crisp začala vyrábět a prodávat v komerčním měřítku.

Tehdy začal restauratér Tao Huabi omáčku prodávat pod značkou Lao Gan Ma (Stará kmotra). Omáčka se do zhotovovaného pokrmu nepřidává během vaření, ale až na talíři k dochucení.

Štítky:
Související články
Říká se mu velbloud rostlinné říše, protože je suchovzdorný, což je při současných klimatických změnách u plodin nedocenitelnou vlastností. Čirok v naší zemi zatím málo známe, ale je pátou nejpěstovanější obilninou světa. Čirok je v České republice proti majoritním obilninám – pšenici, rýži a kukuřici, zatím okrajový, globálně však představuje významnou zemědělskou plodinu. Základem výživy […]
Objevy Příroda 13.1.2025
Objev, který nadchl paleontology po celém světě, přinesla sibiřská věčně zmrzlá půda. V permafrostu bylo nalezeno mimořádně dobře zachovalé mládě šavlozubé kočky, které žilo před přibližně 32 000 lety. Tento objev umožňuje vědcům poprvé nahlédnout do skutečného vzhledu dávného predátora, o němž dosud měli k dispozici pouze fosilizované kosti a otisky tlap. „Byla jsem naprosto […]
V Africe žije krokodýl čelnatý (Osteolaemus tetraspis), jeden ze tří zástupců krokodýlovitých v Africe a jediný zástupce rodu Osteolaemus. V roce 2010 byli v jeskyních v Gabonu objeveni tito krokodýli, kteří se však v řadě věcí od svých příbuzných žijících v lese lišili. I zkoumání jejich DNA potvrzuje, že se zřejmě pozvolna proměňují v nový […]
Tento fascinující snímek zachycuje příběh o životě a smrti na mikroskopické úrovni. Zvětšený 10krát a pořízený prostřednictvím skládání fotografií a odraženého světla, zobrazuje vajíčko neidentifikovaného hmyzu, které se stalo hostitelem larvy parazitické vosy. Působí to krutě, přitom je to přirozená součást přírodního cyklu, a ukazuje, jak neuvěřitelně složitý a propojený svět hmyzu je. Vosí larva, […]
Lidé svojí činností změnili planetu Zemi k nepoznání, není na ní prakticky místo, kterého by se nedotkla lidská ruka, ať už se jedná o nejvyšší pohoří či hlubiny pralesa a oceánu. Svojí činností ovlivnili i další tvory, kteří planetu obývají, a to často negativním způsobem. Aby zvířata přežila v nově člověkem nastolených podmínkách, nezbylo jim […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz