Domů     Medicína
Dráždivý tračník: Když mozek a střeva nesouzní
Zdroj: Shutterstock

Bývá označován za tvrdý medicínský oříšek. Řeč je o syndromu dráždivého tračníku (IBS), který je pro lékaře prakticky nemožné diagnostikovat jen na základě popsaných příznaků. Kopírují totiž nejen Crohnovu chorobou a ulcerózní kolitidu, ale také rakovinu tlustého střeva a celiakii..

V tomto případě je však „protivníkem“ nepravidelná pohyblivost celého zažívacího systému, což znamená, že potrava putuje trávicím traktem příliš rychle nebo příliš pomalu. V důsledku „pokrouceného“ mechanismu trpí pacienti silnými průjmy anebo naopak zácpou, která může trvat klidně i týden, v horším případě i déle.

Již tak nepříjemnou situaci navíc komplikují záchvatovité, křečovité bolesti břicha, nejčastěji lokalizované v podbřišku. A viník? Obyčejné jídlo. Většinu pacientů totiž nepříjemný křečovitý záchvat postihne právě po jídle, což posléze může vyústit v obavu konzumace jakéhokoli jídla na veřejnosti.

Druhou skupinu nemocných sužuje nebolestivý, akutní průjem ihned po probuzení. Mnohdy se ale nutnost si odskočit objeví během jídla anebo bezprostředně po něm.

Chyba na „lince“

Jen v průmyslových zemích trpí tímto onemocněním v menší či větší míře 20 % populace.

„Osobní zkušenost s touto poruchou má zhruba necelá třetina populace, přičemž ženy postihuje cca třikrát častěji než muže. Přes poměrně vysoký výskyt jsou však příčiny vzniku stále nejasné a diagnostika velmi obtížná.

Syndrom dráždivého tračníku není životu nebezpečný, ale umí ho značně znepříjemnit,“ uvedla praktická lékařka MUDr. Kateřina Kučerová. Stejně jako ve výše zmíněných případech i u IBS je přesná příčina obtíží prozatím „hádankou“.

S největší pravděpodobností jde o narušenou koordinaci mozek–střevo. Jistou roli může sehrát také v minulosti prodělaný střevní zánět, porucha střevní mikroflóry nebo četné užívání antibiotik.

Za vše může zánět

Některé studie operují s myšlenkou, že až 36 % případů syndromu dráždivého tračníku může být způsobeno střevní infekcí. Ta totiž může způsobit vleklý mírný zánět a pozměněnou imunitní odpověď, která nakonec může vyústit v pozměněnou střevní propustnost a pohyblivost způsobující průjem nebo zácpu. Prokázána byla spojitost s bakteriálním prorůstáním tenkého střeva.

Malá opora

Na rozdíl od ostatních střevních onemocnění je v tomto případě léčba poměrně komplikovanou záležitostí. V současnosti totiž neexistuje lék, který by nemocného nepříjemných stavů zbavil jednou pro vždy.

Pozornost je proto směřována k léčbě podpůrné, jejímž úkolem je přispět k dlouhodobé psychické i fyzické pohodě pacienta – ať už jde o antidepresiva, opioidy nebo spasmolytika. Své místo na „výsluní“ si ale získala i terapie kombinovanými probiotiky – především nepatogenním kmenem kvasinky Saccharomyces boulardii. Ocení je zejména ti, kteří bojují s úpornými průjmy.

Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz