Domů     NOVINKY
21. století Extra: Fascinující čísla lidského těla

komerční sdělení

Kašleme rychlostí až 480 km/h. Srdce za život bouchne 3miliardkrát, po propojení nervových vláken bychom dosáhli někam za Měsíc. Vlasy rostou rychlostí 0,4 mm za den a rozsah hlasu máme 6 oktáv.

Lidské tělo představuje neobyčejně sofistikovaný stroj, bezmála geniální zařízení, kde probíhají neskutečné procesy se stovkami látek v miliardových jednotkách. Každým dnem, měsícem a rokem zjišťujeme, jak neuvěřitelná je příroda, jak úžasné je lidské tělo a jak nečekané někdy objevy bývají. Třeba, že játra mohou být jako nová díky lepře.

Nicméně všechno začíná v břiše matky, kde se rodí život před životem během 9 měsíců vývoje. Lidský plod křičí, vidí, učí se a pozná hlas matky, a to všechno dokáže ještě před tím, než vůbec začne oficiálně existovat. Porod a přidělení rodného čísla je pak „jen“ formálním uvedením na scénu světa.

Říká se, že člověk má statisticky předem určený počet tepů srdce. Ženy přitom mívají o 10 % vyšší srdeční tep než muži, jsou slabší, křehčí. Průměrný muž uběhne 100 metrů rychleji a zvedne těžší závaží, přesto ho průměrná žena přežije o 6 let. Skutečně je „slabším“ pohlavím?

Mozek váží 1,5 kilogramu, což jsou pouhá 2 % naší tělesné váhy. Přesto je neuvěřitelně výkonný a vyžaduje až 20 % naší energie. Chtěli byste ho přepnout do úspornějšího režimu? Raději to nedělejte. Mozek se neptá, umí si vzít energii odjinud a doplatily by na to jiné orgány v těle.

A pak máme ještě druhý mozek, takový Babylon jménem střeva. Jsou zázračným universem se 100 miliony neuronů, tedy stejně jako mícha. Proč si ale dala evoluce tu práci se stvořením tak sofistikovaného nástroje? Rozhodně ne jen k trávení oběda a příležitostnému říhnutí.

S trávením souvisí i obrovské procento obézních. Podle běžné představy si tito lidé za svůj problém mohou sami nedostatkem sebekázně. Jenže věda dochází k poznání, že to zdaleka nemusí být celá pravda. Zkrátka obezita má páku, jak zarazit hubnutí.

Pokud opravdu chcete poznat lidské tělo, jubilejní 40. vydání časopisu 21. století Extra je přesně to, co byste si měli přečíst.

Titul si můžete koupit zde ZDE

Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se nevzdálenějším člověkem-vyrobeným objektem ve vesmíru, vysílala poslední půlrok jen nesrozumitelné „blábolení“. Poslední sbohem se ale nekonalo, inženýrům NASA se opět povedlo krizi zažehnat. Dvojice sond […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
Světoznámá značka minerální vody Perrier představila novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck, který u příležitosti 160. výročí založení značky vdechl lahvi novou podobu ve svém nezaměnitelném minimalistickém, ale elegantním stylu. Ikonický kapkový tvar zelené lahve Perrier zůstává od vzniku společnosti stejný a stal se symbolem značky. Kromě toho […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz