Domů     NOVINKY
21. století Extra: Fascinující čísla lidského těla

komerční sdělení

Kašleme rychlostí až 480 km/h. Srdce za život bouchne 3miliardkrát, po propojení nervových vláken bychom dosáhli někam za Měsíc. Vlasy rostou rychlostí 0,4 mm za den a rozsah hlasu máme 6 oktáv.

Lidské tělo představuje neobyčejně sofistikovaný stroj, bezmála geniální zařízení, kde probíhají neskutečné procesy se stovkami látek v miliardových jednotkách. Každým dnem, měsícem a rokem zjišťujeme, jak neuvěřitelná je příroda, jak úžasné je lidské tělo a jak nečekané někdy objevy bývají. Třeba, že játra mohou být jako nová díky lepře.

Nicméně všechno začíná v břiše matky, kde se rodí život před životem během 9 měsíců vývoje. Lidský plod křičí, vidí, učí se a pozná hlas matky, a to všechno dokáže ještě před tím, než vůbec začne oficiálně existovat. Porod a přidělení rodného čísla je pak „jen“ formálním uvedením na scénu světa.

Říká se, že člověk má statisticky předem určený počet tepů srdce. Ženy přitom mívají o 10 % vyšší srdeční tep než muži, jsou slabší, křehčí. Průměrný muž uběhne 100 metrů rychleji a zvedne těžší závaží, přesto ho průměrná žena přežije o 6 let. Skutečně je „slabším“ pohlavím?

Mozek váží 1,5 kilogramu, což jsou pouhá 2 % naší tělesné váhy. Přesto je neuvěřitelně výkonný a vyžaduje až 20 % naší energie. Chtěli byste ho přepnout do úspornějšího režimu? Raději to nedělejte. Mozek se neptá, umí si vzít energii odjinud a doplatily by na to jiné orgány v těle.

A pak máme ještě druhý mozek, takový Babylon jménem střeva. Jsou zázračným universem se 100 miliony neuronů, tedy stejně jako mícha. Proč si ale dala evoluce tu práci se stvořením tak sofistikovaného nástroje? Rozhodně ne jen k trávení oběda a příležitostnému říhnutí.

S trávením souvisí i obrovské procento obézních. Podle běžné představy si tito lidé za svůj problém mohou sami nedostatkem sebekázně. Jenže věda dochází k poznání, že to zdaleka nemusí být celá pravda. Zkrátka obezita má páku, jak zarazit hubnutí.

Pokud opravdu chcete poznat lidské tělo, jubilejní 40. vydání časopisu 21. století Extra je přesně to, co byste si měli přečíst.

Titul si můžete koupit zde ZDE

Související články
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci. Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce 1875 […]
V Brně se otevřela unikátní výstava Tisíc tváří Amazonie. Představuje kulturní a přírodní rozmanitost oblasti Velké Amazonie a přináší vhled do života původních domorodých obyvatel tohoto kulturního areálu. Inovativní a pozoruhodné je, že se jedná v první řadě o jejich vlastní sebeprezentaci, to znamená, že se příslušníci místních etnik na přípravě výstavy významnou měrou podíleli. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz