Domů     Příroda
Klimatické změny jsou problémem i pro stabilitu budov
Martin Janda 1.10.2023

Extrémní jevy v počasí, bleskové povodně, zvyšující se teplota i hladina oceánů, ztráta biodevirzity, migrace lidí, to vše jsou na první pohled viditelné změny, ke kterým vede globální oteplování. Klimatická proměna však má i jiné, skrytější důsledky..

Zahřívání planety totiž může poškodit i budovy, mosty, dopravní systémy a další infrastrukturu. Neohřívá se totiž jen atmosféra nebo voda ve světových oceánech, ale i samotná půda. Teplo šířící se v zemi nejen zvyšuje její teplotu, ale zároveň způsobuje i posuny půdy.

Čerstvý výzkum na případu Chicaga ukázal, že tyto posuny nejsou nijak mohutné, ale jsou větší, než se kterými počítali konstruktéři budov.

Fakt, že klimatické změny ovlivňují i teplotu půdy, není vědcům neznámý. Již po několik desetiletí zaznamenávají tepelné ostrovy pod velkými megalopolemi, jako je například Berlín, Amsterdam, Istanbul nebo Nanking. Nová práce však upozorňuje na rizika, která tento jev může přinášet.

Jako východisko posloužily vedoucímu studie stavebnímu inženýrovi Alessandro Rotta Loriovi ze Severozápadní univerzity v Illinois tři roky dat ze sítě bezdrátových teplotních čidel umístěných ve čtvrti Chicago Loop.

Poté vytvořil počítačový 3D model, který simuloval, jak rostoucí teploty ovlivňují podpovrchové prostředí.

Jeho simulace zahrnují celé století, od roku 1951, kdy byly dokončeny důležité tunely chicagského metra, které je jinak z velké části nadzemní, až do roku 2051. Přitom odhalují „tichý, ale potenciálně problematický vliv podpovrchových městských tepelných ostrovů na výkonnost stavebních konstrukcí a infrastruktury,“ píše Rotta Loria ve svém recenzovaném článku.

Podobný případ je New York, zvláště pak Manhattan a západní část Brooklynu, což jsou čtvrtě plné mrakodrapů. Nedávná měření ukázala, že tyto části největšího amerického města se pomalu pod tíhou mohutných staveb propadají.

Když se k tomu přidá ještě teplo způsobující změny v podloží, může se půda pod městy hýbat tak, že to na povrchovou infrastrukturu bude mít negativní vliv.

Kromě rušných tunelů metra pochází teplo v půdě z podzemních potrubí a elektrických kabelů, kterými jsou naše města protkaná. Zároveň jsou poseta tisíci budov a také garáží, která rovněž propouštějí teplo.

Rizikem mohou být mimo jiné jemnozrnné jílové sedimenty, na kterých je postavené právě Chicago. Ty jsou totiž obzvláště náchylné ke smršťování nebo bobtnání vlivem tepla a vody.

Katastrofický scénář, kdy by se budovy ve městech hroutily jak domino, podle Rotta Loriy nehrozí. Ale jemné podpovrchové změny o velikosti pouhých několika milimetrů mohou napínat základy a ovlivnit trvanlivost a výkonnost stavebních materiálů v průběhu času.

„Chicagské podloží se v důsledku teplotních výkyvů deformuje a žádná stávající stavební konstrukce nebo infrastruktura není navržena tak, aby těmto výkyvům odolávala,“ vysvětluje Rotta Loria, který zjistil, že teplota podloží v Chicagu se v současnosti otepluje rychlostí přibližně 0,14 °C za rok.

„Ačkoli tento jev není zatím nebezpečný pro bezpečnost lidí, ovlivní běžný každodenní provoz základových systémů a občanské infrastruktury obecně.“.

Ve studii Rotta Loria zjistil větší výkyvy teplot půdy v severní, hustěji zastavěné, části chicagské čtvrti Loop ve srovnání s jejím jižním koncem, kde zástavba není tak intenzivní. V průměru za celou čtvrť se teploty v jednotlivých vrstvách půdy lišily přibližně o 1 až 5 °C. V závislosti na typu půdy způsobily vyšší teploty pod různými budovami posuny o osm až dvanáct milimetrů.

Ačkoli se může zdát, že několik milimetrů je zanedbatelných, a budovy jsou navrženy tak, aby určitý pohyb snesly, starší stavby a další infrastruktura nebyly stavěny tak, aby odolávaly teplotním výkyvům, které se projevují dnes.

„Je velmi pravděpodobné, že změny klimatu v podzemí již způsobily trhliny a nadměrné sedání základů, které jsme s tímto jevem dosud nespojovali, protože jsme o něm prostě neměli tušení. Probíhající klimatické změny v podzemí by měly být zmírněny, aby se v budoucnu předešlo nežádoucím dopadům na občanské stavby a infrastrukturu,“ uzavírá Rotta Loria.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz