Domů     Příroda
520 milionů let stará fosilie pravěkého členovce objevena v Číně
Zdroj: University of Leicester

Čínským a britským paleontologům se už v roce 2020 podařilo v oblasti Če-ťiang v jižní Číně objevit a popsat fosilii kambrického druhu členovce, který získal jméno Kylinxia. Nálezy dalších, dokonaleji zachovalých exemplářů, nyní vědcům pomohly upřesnit jeho morfologii..

Vyhynulý mořský členovec Kylinxia žil před téměř 520 miliony lety v období kambria. Připomínal ranou krevetu, měřil asi 5 cm na délku a 1,2 cm na šířku. Členovci přitom představují největší kmen živočišné říše, jsou nejúspěšnějším a druhově nejpestřejším kmenem v evoluci celé živočišné říše a mají značný hospodářský význam.

Jsou součástí potravních řetězců i půdní fauny, patří mezi ně i opylovači a působí také jako bioindikátory. Dosud jich bylo popsáno přes milion druhů, jen u nás je známo asi 31 500 druhů členovců.

Kolik očí měla Kylinxia?

Členovci jsou tvorové s článkovaným tělem, které se zpravidla skládá z hlavy, hrudi a zadečku. Kryto je několikavrstevnou kutikulou, která obsahuje polysacharid chitin. Věda je proto zná především z otisků jejich tvrdých exoskeletů;

takhle se dochovali například slavní trilobiti. Liu Yu, vědecký pracovník Ústavu paleontologie na Yunnan University, který se podílel již na původním článku o Kylinxii, popsal, že dříve popsali tohoto členovce jako tvora s pěti očima.

Ovšem nalezení dokonaleji zachovalých exemplářů umožnilo jejich detailnější zkoumání pomocí mikropočítačové tomografie a 3D modelování, což vedlo k přesnějšímu popisu jejich morfologie.

Zdroj: WikiCommons

Na nejnovější studii, publikované v časopise Current Biology, se podíleli vědci z Yunnan Key Laboratory for Paleobiology a Institute of Paleontology na Yunnan University, Chengjiang Fossil Museum v provincii Junan v jihozápadní Číně, University of Leicester a Natural History Museum v Londýně.

Podařilo se jim zjistit, že hlavu Kylinxie tvořilo šest segmentů. První nesl tři oči, a to jedno centrální a dvě postranní, nikoliv pět. Na druhém segmentu se nacházely dvě chápavé končetiny, které zřejmě sloužily k zachytávání kořisti, a další čtyři segmenty, každý s párem kloubových končetin.

Pohled do tváře pravěkého tvora

Hlavní autor studie, Robert O’Flynn, doktorand na Univerzitě Leicester School of Geography, Geology and Environment, označil zachování fosilního živočicha za „úžasné“. „Po naskenování pomocí CT jsme mohli tvora digitálně otočit a doslova se podívat do tváře něčeho, co žilo před více než 500 miliony let,“ říká k tomu.

A dodává: „Když jsme zvíře otočili, viděli jsme, že jeho hlava má šest segmentů, stejně jako je tomu u mnoha živých členovců.“.

Skladba těla Kylinxie vedla vědce k navržení nové hypotézy, týkající se evoluce hlavy u raných členovců. Dr. Greg Edgecombe, paleontolog z Yunnan University a Natural History Museum v Londýně, to vysvětluje:

„Většina našich teorií o tom, jak se vyvinula hlava členovců, byla založena na tom, že tyto raně se rozvětvující druhy měly méně hlavových segmentů než živé druhy.“ A pokračuje: „Objev dvou dříve nezjištěných párů nohou u Kylinxia zhangi naznačuje, že žijící členovci zdědili šestisegmentovou hlavu od předka před nejméně 518 miliony let.“.

Štítky:
Související články
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz