Domů     Medicína
Znáte benefity aromatických svitků?
Zdroj: Freepik

První zmínky o skořicovníku lze nalézt v Číně 4000 let př. n. l. Už tehdy se jednalo o léčivou i aromatickou přísadu, kterou používali i staří Egypťané. Skořice však byla známá i ve starověkém Řecku, jen Řekové nevěděli, odkud rostlina pochází..

Dokonce sám Aristoteles se domníval, že je z neznámých končin přinášena velkými ptáky. Až jeho žák Alexandr Makedonský poznal skořicovník při svém tažení do Indie. Skořice v té době byla vzácná a drahá (dražší než zlato). U nás je skořice známa od 15. století.

Sušená kůra

Skořici v podobě, jakou známe a kupujeme, získáváme ze sloupnuté a usušené kůry. Ta se získává tak, že se uříznou nad zemí 2–3 roky staré větve, přičemž se na rostlině ponechává 5 až 6 výhonků. Ty se pak po dosažení dostatečné délky opět seříznou a oloupou.

Kůru je nejvhodnější sklízet 2krát do roka po 2 až 3 letech. Jakmile se sklidí pruty, tak se z nich oškrábe kůra a ta se následně musí nechat 12 hodin fermentovat. Borka se oškrábe tak, aby zůstala jen tenká kůra.

Tyto plátky se naskládají na sebe, svážou a suší. Dle barvy a síly se určuje kvalita. Ohnuté okraje jsou známkou, že je kůra dostatečně usušená. Mezi nejcennější náleží tenká a světlá kůra, která má nejvýraznější vůni, je i nejvíce ceněná a žádaná.

Kvalitní materiál? Pálí jako čert

Skořicová kůra obsahuje řadu biologicky aktivních látek, jako jsou fenylpropanoidy, lignany, seskviterpenové glykosidy, flavonoidy, kumariny a polysacharidy. Skořicovník ale také obsahuje esenciální olej (silici), který se skládá hlavně z pálivého cinamaldehydu (60–80 %) a eugenolu (5–15 %).

A právě tento esenciální olej, který se získává standardní destilací z kůry, patří k velmi účinným látkám využívaných především v lékařství a kosmetice. Podle obsahu esenciálního oleje, můžeme zjistit i kvalitu drogy, protože právě množství cinamaldehydu způsobuje pálivost skořice.

Obecně se dá říct, že zatímco nekvalitní skořice lze bez problémů ochutnávat, ta kvalitní pálí jako čert a k jejich ochutnávání bychom si měli připravit sklenici vody.

Skořicová ústní voda

Skořicový esenciální olej patří mezi nejúčinnější rostlinné fungicidy a baktericidy. Z toho také vyplývá její využití. Používá se například do ústních vod a žvýkaček, aby se snížilo množství bakterií v ústech, tím můžeme významně zabránit paradentóze, zubnímu kazu a také zabraňujeme zápachu z úst.

Tím, že tento esenciální olej dezinfikuje, se využívá při výrobě dezinfekčních mýdel a gelů. Kromě toho skořice pravděpodobně dokáže zvyšovat tvorbu žaludečních šťáv a povzbuzuje svalovou činnost v oblasti žaludku a střev.

Skořicový čaj se proto používá při zažívacích potížích a nechutenství, při pocitu plnosti a křečích v nadbřišku, ale i při silné menstruaci. Ale pozor, skořice by se neměla užívat při žaludečních a střevních vředech.

Dezinfekčních vlastností se využívá při nachlazení (kloktadlo) či k léčení ran, dále při léčbě revmatu (masážní olej). Skořice také může způsobovat alergii, pokud se objeví příznaky alergické reakce, nepoužívejte ji.

Autor: doc. Ing. Roman Pavela Ph.D.

Související články
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz