Domů     Historie
Žena, která vynalezla ledničku
Zdroj: GE Historical Archive

Ačkoliv se o Florence Parpartové mluví jako o ženě v domácnosti, ve skutečnosti byla velice podnikavou ženou a vynálezkyní. Právě jí vděčíme za vynález elektrické ledničky, která je předchůdkyní té dnešní. Co ještě vymyslela?.

Florence Parpartová se narodila roku 1873 v New Yorku německým přistěhovalcům. Následně se vyučila stenografkou a na počátku 20. století začala pracovat ve společnosti Eastern Sanity Street Cleaning Company v New Jersey.

To jí zřejmě přimělo vytvořit první vynález, zametací stroj určený k automatizaci procesu čištění městských ulic. Podala si na něj hned dva patenty, první v roce 1889, druhý roku 1901. Stroj měl omezit manuální práci spojenou se zametáním ulic.

Byl založen na automatizovaném mechanismu pro „účinné shromažďování nečistot z povrchu ulice bez ohledu na nerovnosti“, jak uvádí žádost o patent. Nečistoty měly být potrubním výtahem doručovány do skladovací nádoby a odtud přepravovány vozíky.

Zametací stroj pro úklid ulic

Zametač měl být krytý, čímž by se snížilo množství prachu a nečistot ve vzduchu při jeho provozu. Reklamy na stroj tvrdily, že sníží nemocnost, utrpení a úmrtnost, protože udrží ulice čisté bez tvrdé práce a zabrání cirkulaci nečistot pod širým nebem.

Stroj se stal velmi využívaným, zejména jeho vylepšená verze z roku 1904, kupovaly ho radnice měst napříč Spojenými státy. Ve Eastern Sanity Street Cleaning Company Florence rychle stoupala po kariérním žebříčku, v roce 1902 už byla tajemníkem společnosti.

Za vším hledej ženu…

O rok později, přesně 5. července 1903, se pak provdala za Hirama D. Laymana, ředitele společnosti, v níž pracovala. Uváděla ho pak jako spoluvynálezce při svých žádostech o další patenty, stejně jako on ji u svých tří patentů.

Nejnovější průzkumy však naznačují, že všechny tyto vynálezy byly výhradně jejím dílem. Ovšem na konci 19. a na začátku 20. století bylo běžnou praxí, že vynálezkyně uváděly muže jako spoluvynálezce, neboť jim to usnadňovalo získávání financí na jejich realizaci a komercializaci, a zároveň to minimalizovalo zaujatost proti ženám vynálezkyním.

Nejinak tomu bylo i roku 1913, kdy si Florence podala žádost o patent na první elektrickou ledničku, který jí byl následujícího roku udělen.

První elektrická lednička

Parpartová navrhla elektrický systém, jehož prostřednictvím cirkulovala celou lednicí chladná voda. Její vynález byl předchůdcem moderních ledniček a zlepšil efektivitu skladování potravin pro ty, kteří měli přístup k elektřině.

Šlo o přelomový okamžik v chlazení potravin a vedla k němu dlouhá cesta. Po celý pravěk, starověk, středověk i část novověku znali lidé jen málo způsobů, jak udržovat potraviny v chladu, který zamezuje množení bakterií, zpomaluje hnilobné procesy a udržuje pochutiny déle čerstvé. Tím nejběžnějším byl led sám.

Zdroj: GE Historical Archive

Skutečný rozmach lednic pro domácnost ale nastal v Americe až v roce 1923, kdy vznikl typ Frigidaire, který byl cenově dostupný a měl optimální velikost.

Do začátku druhé světové války se jich prodalo milion kusů. Zatímco na konci 30. let 20. století měla lednici více než polovina amerických domácnosti, Evropa podobného čísla dosáhla až na přelomu šedesátých a sedmdesátých let.

Až do třicátých let se v ledničkách běžně používaly jedovaté látky, které byly posléze nahrazeny freonem. K jeho opuštění došlo až v roce 1995, kdy se prokázalo, že poškozuje ozónovou vrstvu Země.

Další vynálezy

Florence Parpartová byla nejen úspěšnou vynálezkyní, ale i podnikatelkou. Řídila marketing i prodej svých chladniček. Zúčastnila se několika veletrhů, vytvořila vlastní reklamní kampaň a spolu se svým manželem, který jí pomáhal zhotovit první prototyp elektrické ledničky, řídila i jejich výrobu.

Traduje se, že vedle čistícího zametače ulic a ledničky vymyslela ještě pneumatický korzet a skládací loď, žádný z těchto vynálezů však nebyl patentován. V časopise z roku 1914 se zase píše, že vytvořila desku na leštění stříbra, který byla schopna vyčistit šest předmětů, aniž by jakkoliv poškodila jejich tvar.

Ani ta však nikdy nebyla patentována. Florence Parpartová Laymanová, která významně přispěla k tomu, že má dnes téměř každý doma v kuchyni kompaktní a výkonný stroj na výrobu chladu, tedy ledničku, zemřela 3. prosince 1930 v pouhých 57 letech.

Štítky:
Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz