Domů     Technika
Voděodolnost vs. vodotěsnost: Není ochrana jako ochrana

komerční sdělení

Udělejte si jednou provždy pořádek v tom, co přesně znamená voděodolnost a vodotěsnost.

Voděodolnost aneb co přežije můj chytrý telefon

Pojem voděodolnost najdete nejenom na produktovém letáku chytrých mobilů, ale setkáte se s ní také třeba u chytrých hodinek a dalších elektronických zařízení. Voděodolnost je vlastnost, která určuje stupeň odolnosti zařízení proti krátkodobému vniknutí vody dovnitř přístroje.

Výrobci udávají voděodolnost v rámci systému IPXX – první X vždy označuje stupeň odolnosti vůči prachu, druhé X označuje stupně odolnosti vůči vodě. Obecně platí, že čím vyšší číslo, tím lepší odolnost. U mobilních telefonů se asi nejčastěji setkáte s:.

Stupeň krytí IP67 zaručí, že oblíbený Samsung Galaxy A33 přežije pád do vody do hloubky 1 m po dobu 30 minut.

Stupeň krytí IP68 znamená, že iPhone 14 zvládne ponor do hloubky minimálně 1 m.

Mějte ale na paměti, že testování probíhá v laboratorních podmínkách. Výrobci testují voděodolnost zařízení v pitné vodě – pokud vám zmíněný Samsung Galaxy A33 spadne do moře, nemusí to přežít bez úhony.

Na druhou stranu ale stupeň krytí IP68 představuje pomyslný vrchol na stupnici odolnosti, můžete si být jisti, že takový chytrý telefon už opravdu něco vydrží. Apple dokonce u modelu iPhone 14 deklaruje, že zvládne 30 minut v hloubce do 6 metrů.

TIP: Oblíbené Airpods 3. generace disponují certifikací IPX4 – jsou odolné vůči potu a vodě.

Praxi to pro vás znamená, že můžete utřít povrch sluchátek i mokrým hadříkem. Jen si dávejte pozor, aby se přílišná vlhkost nedostala dovnitř sluchátek.

S voděodolným pouzdrem bude váš telefon v suchu vždycky!

Chcete fotit krásné fotky na letní dovolené se svým novým chytrým telefonem, ale zároveň se nechcete strachovat, co by se mu náhodou stalo, kdyby vám spadl do moře? Pak si pořiďte za pár stovek speciální voděodolné pouzdro na mobil.

Vodotěsnost aneb mohu s hodinkami plavat?

S vodotěsností se setkáte u hodinek. Vodotěsnost říká, do jaké výše jsou hodinky schopné propouštět vodu. Laicky řečeno, tento údaj vám řekne, zda hodinky nesmí vůbec přijít do kontaktu s vodou, zda s nimi můžete plavat anebo si je dokonce vzít na potápěčský ponor. Vodotěsnost výrobci udávají v barech, atmosférách nebo dokonce metrech.

A právě poslední jednotka dělá trochu zmatky, protože si většina laiků představí, že hodinky s označením 30 M (3 ATM / 3 BAR) přece zvládnou pravidelný trénink plavání v bazénu, protože zvládnou ponor až do hloubky 30 metrů.

Jenže hodinky s označením 30 M zvládnou jen rychlé mytí rukou a krátkodobému vystavení dešti. Opět mějte na paměti, že testy vodotěsnosti probíhají v ideálních podmínkách v laboratoři. Sladká voda má úplně jiné vlastnosti než mořská voda.

Proto se před pořízením nových hodinek vždy pořádně zamyslete, jaké aktivity s vámi budou hodinky podnikat. Pokud si nechcete hodinky sundávat ani do vody, zvolte model s minimálním označením 50 M / 5 ATM / 5 BAR. V případě, že máte v plánu provozovat náročnější vodní sporty včetně přístrojového potápění, zvolte hodinky s označením alespoň 200 M / 20 ATM / 20 BAR.

TIP: Nejnovější Apple Watch Ultra s vámi zvládnou přístrojové potápění a freediving až do hloubky 40 metrů podle technické normy EN 13319.

Jen pamatujte, že i sám výrobce upozorňuje na to, že ve větší hloubce pak některé funkce hodinek nemusí dobře fungovat.

S placenou aplikací Oceanic+ získáte stejné možnosti jako u základního potápěčského počítače. Aplikace vám předá informace o přílivu a odlivu, ale upozorní vás také na dekompresní limity a také na příliš rychlý výstup zpět na hladinu. Jste připraveni na podvodní dobrodružství?.

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz