Domů     Objevy
Small talk z říše rostlin: „Haló, hlásím stres!“
Zdroj: Freepik

Neřeknou si víc než pár „slov“. I přesto dokážou komunikovat mnohdy efektivněji než člověk. A to zejména ve chvílích, kdy pociťují stres, jsou zraněné anebo se snaží přilákat opylovače..

Vědeckou optikou platí, že ve chvíli, kdy jste si vychutnávali vůni čerstvě posečené trávy, nevědomky jste komunikovali s rostlinou. Jak je to možné? Ačkoli člověk okolní flóru přirozeně neslyší, dokáže velice dobře vycítit její poselství.

Když je tedy tráva čerstvě posečená, uvolňuje plynné chemické látky – což je v jejím „slovníku“ vnímáno jako voňavý nouzový signál. Podobně silné aroma, ale uvolňuje i v okamžiku, kdy je požírána housenkami.

A ostatní brouci, kteří jako by reagovali na její SOS volání, posléze tyto malé škůdce loví. Jednoduché a efektivní, že?

Špička ledovce

Nejnovější studie z března letošního roku se na tuto problematiku rozhodla podívat blíže. Dospěla k závěru, že mnoho různých druhů rostlin vydává ultrazvukové vlny, kterými si sdělují stres. Podle expertů se jedná o důkaz toho, jak rostliny „komunikují“ se všemi ve svém okolí – od člověka, přes predátory po opylovače.

Pochopení toho, jak spolu okolní flóra komunikuje, by mohlo lidstvu pomoci nejen zvýšit rozlohu orné půdy, ale také usnadnit přizpůsobení se změnám klimatu. „Myslím, že vidíme, že složitost komunikace je u rostlin stejně velká jako u zvířat.

V tomto oboru se navíc můžeme ještě mnoho naučit, jelikož nyní se dotýkáme pouze špičky ledovce,“ popsala mikrobioložka a programová ředitelka Národní vědecké nadace (NSF) Mamta Rawatová.

Účelová komunikace

A jak že zkoumaný systém vlastně funguje? Aby rostlina mohla interagovat s okolím, je zapotřebí, aby komunikovala nejen s kořeny, ale zároveň i se stonky, listy, květy a plody. Profesor botaniky na Wisconsinské univerzitě v Madisonu, Simon Gilroy, popisuje celý proces následovně… Namísto toho, aby se jednotlivé signály pohybovaly nervovým systémem, jako je tomu u člověka, u rostlin tento proces připomíná potrubní rozvody.

Listy detekují predátory nebo změny světla a okolní zvuky, úkolem kořenů je monitorovat situaci pod zemí – například problémy s živinami, nedostatkem vláhy anebo s predátory, kteří se vyskytují pod vrstvou zeminy.

Kořeny mohou dále detekovat sucho a následně „vzkázat“ listům, aby omezily transpiraci a šetřily vodou.

Sdílení pocitů

Výměnu informací pozorovali vědci s pomocí elektrod, které byly umístěny na dvě odlišná místa na rostlině. Ve chvíli, kdy byla jakkoli poraněna, vysílala podle Gilroye elektrické signály. Zároveň byla schopna „bolest“ prostřednictvím vzruchů přenášet na okolní jedince, a to za předpokladu, že se dotýkaly.

Toto chování bylo vypozorováno u mucholapky podivné (Dionaea muscipula) a citlivky stydlivé (Mimosa pudica), které elektrické signály přenášejí při dotyku – s cílem jakési obrany sebe sama. Zatímco první jmenovaná zavře ústa, aby polapila nezvaného návštěvníka, druhá se začne pohybovat do chvíle, dokud se jí obtěžující hmyz nepodaří definitivně setřást.

Návod i obrana

Rostliny v sobě ukrývají i pestrý koktejl chemických látek, včetně hormonů. Jeden z nich, který jim koluje v „žilách“, je například auxin. K jeho tvorbě dochází na vrcholu byliny, přičemž posléze jeho cesta míří směrem dolů.

Říká totiž výhonu, který se snaží prorazit na povrch, kudy a jak přesně na to. Při vážném ohrožení se začíná hlásit o slovo kyselina jasmonová, jejímž úkolem je v rostlině zmobilizovat toxin sloužící k záchraně.

Některé z bylin dokonce umí rozpoznat, že jsou jiné druhy v nebezpečí. Myš to může „slyšet“ a hmyz „cítit“. Podle odborníků je to stejné, jako když člověk slyší ve své blízkosti zaznít slovo „au“. Prozatím však vědecké kapacity nemají jasno v tom, zda-li se tyto signály jen tak stávají, anebo jsou určeny ostatním v okolí.

Více se dočtete v novém čísle, které vychází již zítra!

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz