Domů     Historie
Královny starověkého Egypta: 10 zajímavých faktů o dceři slavné Kleopatry
Martin Macourek 31.5.2023

Kleopatra je bezesporu nejznámější královnou starého Egypta. Nebyla však jedinou vládkyní ze země pyramid.

Prozkoumejte společně s Viasat History střípky ze života nejzajímavějších a nejzáhadnějších královen této velké civilizace. .

Nový třídílný speciál Královny starověkého Egypta, jehož premiéra proběhne v pátek 2. června, se na základně nejnovějších vědeckých výzkumů zabývá příběhem královny Tiye, která byla před více jak 3 tisíci lety považována za bohyni.

Dále zkoumá osud Kleopatry II., předchůdkyně slavné Kleopatry VII. a život Kleopatry Seléné, dcery legendární vládkyně. Právě této ženě, která se po sebevraždě svých rodičů vzchopila a stala se jednou z největších afrických královen, věnujeme následující řádky a odhalujeme deset zajímavých faktů z jejího života.

Kleopatra Seléné, nebo také Kleopatra VIII., dcera Kleopatry VII. a Marka Antonia, neměla jednoduchý start do života. Bylo jí teprve 10 let, když její rodiče spáchali sebevraždu. Stala se egyptskou královnou, ale vládla mu pouhé dva týdny, protože ji její bratři zajali a poslali do Říma. Tam mladou královnu vychovával Octavian, bývalý rival jejího vlastního otce.

Navzdory všem nesnázím si mladá Kleopatra Seléné užívala klidné dětství. Její nevlastní otec se o ni dobře staral. Z politického hlediska totiž znamenala kontrola nad mladou dívkou i kontrolu nad Egyptem.

Když jí bylo patnáct, provdala se za Jubu II., prasynovce Octaviana. Nebylo to manželství z lásky a stejně jako Seléné i Juba byl potomkem sesazené královské rodiny žijící v exilu. Pár byl následně poslán vládnout uměle vytvořenému království Mauretánie.

Kleopatra a Juba měli dva potomky, chlapce jménem Ptolemus a dívku, jejíž jméno se nedochovalo.

Seléné se stala královnou, ovšem ve zcela jiné části Afriky. Její sebevědomé řízení každodenního chodu říše mělo stejné charakteristiky jako viditelné vystupování její matky. Kleopatra Seléné nebyla ochotna od vládnutí ustoupit ve prospěch manžela, a tak vládli Mauretánii společně.

Během jejich panování se z Mauretánského království stal významný exportní partner pro Středomoří, kam směřovaly především ryby, hrozny, perly, ale také dřevěný nábytek. Mauretánské mince se tehdy staly uznávanými a respektovanými platidly v celé Římské říši.

Kleopatra Seléné byla na odkaz své matiky velmi pyšná. Vydala minci se svojí podobiznou, jež evokovala Kleopatru VII. a pustila se do rozsáhlého architektonického projektu, který byl inspirovaný jejím bývalým domovem.

V egyptském stylu vzniklo mnoho budov a z Alexandrie byla dovezena významná umělecká díla. Když nemohla být Seléné doma, vytvořila si jej k obrazu svému v daleké Mauretánii.

Panovnice zemřela nečekaně a velmi brzy z nejasných příčin. Podle dostupných pramenů jí bylo pouhých 35 let, přičemž ke smutné události došlo zřejmě roku 5 před naším letopočtem. Tělo královny bylo uloženo v královském mauzoleu, které dodnes stojí na území dnešního Alžírska. Juba po její smrti vládl říši ještě další dvě dekády.

Kleopatra nechala v Mauretánském království nesmazatelný otisk. Mince s její podobiznou zůstaly v oběhu ještě dlouhá desetiletí po její smrti, což bylo na tehdejší poměry neobvyklé.

Seléné měla velký vliv na celý římský svět, ale její úspěch nebyl tak okatý jako vliv její matky. Historici dlouho zmiňovali její jméno jen zřídka, což je na druhou stranu důkazem, že panování v Mauretánii probíhalo hladce – bez afér a skandálů, o kterých by se ještě dlouho psalo v kronikách.

Juba zemřel o 28 let později, načež v panování pokračoval Ptolemus. Jeho život násilně ukončil nechvalně známý Caligula. Ale to už je jiný příběh.

Kleopatra Seléné mohla být snadno zapomenuta, nicméně mauzoleum v dnešním Alžírsku zanechalo její trvalé memento v podobě odkazu královny, která stála ve stínu velké a nebezpečné Římské říše. Dokumentární série Královny starověkého Egypta odhalí ze života Seléné i dalších panovnic daleko více.

Dívejte se v pátek 2. června od 21 hodin na Viasat History.

Trailer: https://youtu.be/b6AuyWOvnAs

reklama
Související články
V německém Norimberku bylo před zahájením stavebních prací objeveno osm morových jam, obsahujících ostatky nejméně 1000 obětí této smrtící epidemie. Podle archeologů by tak společně mohly tvořit největší masový hrob, jaký kdy byl v Evropě odhalen. Jako mor je označováno vážné infekční onemocnění způsobené bakterií Yersinia pestis. První morová epidemie propukla v roce 541 v […]
Obří lidoop známý jako Gigantopithecus blacki měřil téměř tři metry na výšku a vážil kolem 270 kg. Druh přežíval dva miliony let v hustých čínských lesích, kde se živil žvýkáním ovoce a listů. Před 215 000 lety však došlo k jeho vyhynutí. Má se za to, že za to mohly změny klimatu. Nejnovější studie přináší […]
V dobách dávno minulých byla významnou středověkou metropolí. Její dávné kouzlo však dnes připomínají jen ruiny, které zároveň budí badatelské vášně. Zatímco někteří je považují za legendární zlaté doly židovského krále Šalamouna, další za zbytky města královny ze Sáby. Podle dosud nashromážděných faktů, zde k těžbě zlata skutečně docházelo. K biblickým dolům ale mělo Velké […]
Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) a Okinawského institutu vědy a technologie (OIST) v Japonsku jedinečnou […]
Bez anestezie byly dějiny chirurgie spíše dějinami bolesti. I když od starověku se prověřovaly nejrůznější způsoby, jak během operací docílit znecitlivění, nejběžnější praxí zůstávalo řezání do člověka při jeho plném vědomí. Bolest dostala utrum až díky večírku.   V 19. století se mnohé večírky neobešly bez nehořlavého plynu s nevýraznou vůní a nasládlou chutí. Zábava s oxidem […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz