Domů     Příroda
(Ne)mléko: Alternativou k ochraně planety?
Zdroj: Freepik

Podporují zdravý životní styl, ale také značně ulevují naší planetě. Zároveň jsou vhodnou alternativou pro jedince, které trápí intolerance na laktózu. Seznamte se, (ne)mléka…

Konzumace mléka byla do jídelníčku člověka zařazena v dobách neolitické revoluce. Od té chvíle představovala neprůhledná bílá tekutina skvělý zdroj vápníku a bílkovin, dále vitaminů skupiny B, jódu, ale také hořčíku nebo zinku. Z environmentálního hlediska je však její výroba noční můrou…

Nechtěný metan

Aktuálně jsou totiž krávy považovány za největší zemědělské přispěvatele změny klimatu a znečištění vody. „Zhruba 95% metanu u přežvýkavců vychází zepředu. To znamená říháním, a hodně častým“ uvedl profesor Richard Dewhurst ze Skotské zemědělské univerzity.

Ačkoli má tento plyn mnohem kratší životnost než je tomu třeba u oxidu uhličitého, je zhruba 28krát účinnější při oteplování atmosféry.

Zdroj: Unsplash, Christian Burri

Všeho moc škodí…

Další problém představuje rozkládání hnoje, při kterém dochází k dalšímu uvolnění metanu a znečišťujících látek – například amoniaku. Mlékárna také vyžaduje 12krát více půdy na vyrobenou jednotku než ovesné mléko, a spotřebuje také 23krát více sladké vody než je tomu v případě sóji.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) je v USA třeba k výrobě jednoho galonu mléka zhruba 144 galonů vody, z čehož téměř vše je při výrobě využito k pěstování krmiva.

Prudký nárůst

Rostlinná mléka se proto na pultech obchodů objevují stále častěji. Podle zprávy Plant-Based State of the Industry Report z roku 2021, o jejíž vypracování se postaral Good Food Institute (GFI), vzrostl jejich prodej na území Spojených států o 4 %, tedy na 2,6 miliardy dolarů.

A zatímco některá z rostlinných alternativ dosahují lepších výsledků než jiná, a to s ohledem na životní prostředí, dokonce i ta, která si pro svou výrobu žádají více půdy a vody jsou na tom stejně či lépe než mléčné výrobky.

„Ve všech směrech jsou rostlinná mléka nepopiratelně volbou šetrnou k životnímu prostředí,“ prohlásila specialistka na rostlinnou výrobu, Priera Panescu z GFI.

Zázrak z mandloně

Nejoblíbenější alternativa zaujme svou mandlovou příchutí, a také jedním z nejnižších podílů skleníkových plynů na jednotku ze všech druhů mléka. Podle jedné ze studií, která byla zveřejněna v roce 2015 by mohlo využití mandlových „zbytkových“ produktů posloužit k celkové uhlíkové neutralitě těchto plodů.

K dalším výhodám patří vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a také vyšší obsah tukům než je tomu například u obilných produktů. Nevýhodou je oproti tomu nadměrná spotřeba vody, která je využívaná k samotnému pěstování mandloní.

Podle odborníků si vypěstování jedné kalifornské mandle vyžádá tři galony. K úspěšnému opylování je navíc nutná přítomnost včel, které se mnohdy do sadů musejí dovážet, což se odrazí i na konečné ceně.

Zdroj: Freepik

Lahodně z obilí?

Z údajů jedné průmyslové studie vyplynulo, že v porovnání s mlékárnami jsou při výrobě ovesného mléka sníženy emise skleníkových plynů až o 80 %, o 60 % kleslo využití energie.

Při pravidelné konzumaci podporuje tato alternativa pevnost kostí či kloubů, zaznamenán byl také pozitivní vliv na nervový systém nebo při snižování hladiny cholesterolu. Za minus by se dala označit skutečnost, že ovesná mléka obsahují přidaný cukr, ale také lepek, čímž jsou pro jedince s intolerancí nevhodné.

Zdroj: Freepik

Nadupané aminokyselinami

Sójové mléko obsahuje podobné množství bílkovin jako je tomu u mléka kravského, ale také méně tuků. Podle profesorky udržitelnosti na Curtin University v Západní Austrálii, Dory Marinové, je sója zázračnou rostlinou, jelikož obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které člověk potřebuje.

Pro ženy je sojové mléko prospěšné zejména během postmenopauzy, ve všeobecném měřítku příznivě ovlivňuje krevní tlak. Naproti tomu není vhodné pro jedince alergické na březový pyl, za výrobní nevýhodu je možné označit i prostorovou náročnost – právě odlesňován půdy za účelem pěstování soji totiž podle některých odborníků přispívá k neutěšenému stavu Amazonie.

Související články
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Klíšťata rozhodně už dávno nejsou druhem, který by preferoval venkovské prostředí. Zlotřilí paraziti ovládli i města a jejich nebezpečnost se zde ještě zvýšila. V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou […]
V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let). Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází […]
Nejnáročnějším obdobím roku pro ptáky nebývá překvapivě zima, ale hnízdění. Během péče o mláďata zhubnou až o pětinu své váhy. A to je pak ještě čeká energeticky podobně náročné přepeřování.   Odborných studií, které by se zabývaly celoročním krmení ptáků, není mnoho. Navíc si často protiřečí nebo již nejsou aktuální. V zásadě ale převažuje doporučení krmit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz