Domů     Příroda
Tajemství průhlednosti skleněné žáby odhaleno
Zdroj: Wiki Commons

Žába zvaná rosněnka se proslavila průsvitnou kůží pokrývající spodní část jejího těla, která umožňuje jasně vidět všechny její břišní orgány. Vědcům se nyní podařilo vysvětlit trik, který ji činí ještě dvakrát až třikrát průhlednější. Bude přínosem i pro lidstvo?.

Rosněnce Fleichmannově (Hyalinobatrachium fleischmanni) se pro její průhlednost přezdívá skleněná žába. Tento malý stromový obojživelník žije v nížinách a lesích Střední a Jižní Ameriky. Rosněnka je podobná rosničce, ale má zlaté oči směřující dopředu.

Samci jsou dlouzí 19 až 28 mm, samice 23 až 32 mm. Mají zelenou poloprůsvitnou barvu a žluté průsvitné končetiny. Nejvíce fascinující je jejich břišní část, pod průhlednou kůží lze vidět jejich srdce, játra i kličky střev.

V nedávné studii zveřejněné v časopise Science odhalili vědci z Duke University v New Yorku, Carlos Taboada a Jesse Delia, trik, pomocí kterého se tato žába stává ještě dva až třikrát průhlednější. Biologové věří, že jim tato dovednost pomáhá vyhýbat se predátorům.

Žáby ji uplatňují rovněž při ochraně vajíček. Když rosněnky usnou, odsají 89 % svých jasně zbarvených červených krvinek do krystalicky ohraničených váčků v játrech, které odrážejí přicházející světlo, a činí je tak prakticky neviditelnými.

Když rosněnka spí

Spoluautor studie Jesse Delia to komentuje: „Průhlednost je vzácná a je těžké jí dosáhnout, protože naše tkáně obsahují spoustu věcí, které absorbují a rozptylují světlo.“ Mnoho vodních tvorů, například kril a salpy, jež jsou součástí planktonu, je průhledných, ovšem na souši je taková vlastnost spíše vzácností.

Důvodem, proč si této dovednosti u skleněných žab nikdo dlouho nevšiml, je, že k ní dochází, když žába přes den spí.

Zdroj: Wiki Commons

Rosněnky jsou noční tvorové, takže ti, kteří se jejich studiem zabývají, tak činí rovněž v noci, když jsou žáby aktivní. Jesse Delia, který se v rámci své dizertační práce zabýval studiem rodičovského chování skleněných žab, k tomu říká:

„Pracoval jsem v noci, takže všechny žáby, které jsem viděl, byly vzhůru. Až když jsem jednu vzal do laboratoře a viděl ji spát na skle, zjistil se, že se v jejím těle dějí neuvěřitelné věci.“.

Tajemství odhaleno

Mechanismus, díky kterému žába zprůhlední, je jasně viditelný pouhým okem, ovšem k pochopení toho, jak funguje, bylo zapotřebí zapojit zobrazovací techniku známou jako fotoakustická mikroskopie. „Když pigmenty absorbují světlo, jeho část se přemění v teplo,“ vysvětluje vedoucí studie Carlos Taboada, „a toto teplo vytvoří místní změnu tlaku, která vyvolá zvukovou vlnu.“ Vše, co pohlcuje světlo teoreticky generuje zvukové vlny.

Optická spektroskopie umožnila vědcům kvantifikovat, jak se zvyšuje transparentnost žáby během spánku, technika fotoakustické mikroskopie zase následně identifikovat červené krvinky poté, co zmizely v játrech.

Tento typ mikroskopie umí rovněž detekovat hemoglobin, protein, který přenáší kyslík v krvi. Díky tomu biologové odhalili, že spící rosněnce Fleischmannově koluje v těle o 96,6 % méně okysličeného hemoglobinu, než když je vzhůru.

Svatý grál hematologie

Toto zjištění by mohlo být přínosem i pro léčbu lidí. Příliš mnoho červených krvinek na jednom místě obvykle tvoří sraženinu, která může ucpat cévu a vést k život ohrožující trombóze. Skleněné žáby však mohou měnit velikost svých červených krvinek bez jakýkoliv negativních důsledků.

A přitom, když se zraní, jejich krev se nadále normálně sráží. To znamená, že mají to, co lékaři hledali po desetiletí: biologický mechanismus, který zabraňuje nadměrnému krvácení a zároveň nadměrnému srážení krve.

„Říká se mu svatý grál hematologie,“ vysvětluje Taboada. A skrývá se pod průhlednou kůží skleněných žabek.

Více se dočtete v čísle 5/2023, které vyšlo 17. dubna 2023.

Štítky:
Související články
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz