Domů     Historie
Jak obyčejná věc změnila pohled na dějiny lidstva?
Zdroj: Wikimedia Commons

Je knihou knih, působivou mozaikou složenou z mnoha tajemných příběhů, které po tisíciletí „mučí“ vědeckou fantazii. Stála nebo nestála Babylonská věž? Co myslíte?

Na světě pravděpodobně neexistuje nikdo, kdo by alespoň jednou v životě nevyslechl příběh o majestátní stavbě, která měla sahat až k branám nebes.

Ctnost a víru v Boha však v této době nahradilo nezdravé sebevědomí a prakticky neomezená víra v lidskou moc. Nejvyšší z nejvyšších proto své ovečky potrestal tím, že jim změnil jazyk – za těchto podmínek nejenže věž nemohla být dokončena, ale lidé byli nuceni se postupně rozptýlit a znovu najít pokoru.

Paní průvodkyně

V knize Genesis 11:1-9 stojí, že se stavba nacházela v zemi Shinar v Babylónii. „Babylonská věž byla s největší pravděpodobností postavena u řeky Khabur v severní Sýrii, v místě archeologického naleziště Tell Brak.

Nenacházela se tedy v jižní Mezopotámii, jak se tradičně věřilo,“ prohlásila expertka na Bibli, Anne Habermehlová. A co samotný Babylon? Jeho pozůstatky se expertům podařilo nalézt zhruba 88 kilometrů jižně od Bagdádu, na území dnešního Iráku.

V době největšího rozmachu mohlo mít město až milion obyvatel a po zhruba dva tisíce let bylo vnímáno jako pomyslný střed světa, což dokládají i některé biblické texty.

„Já mám jasno…“

Odborníci z celého světa po dlouhá léta přemítali, je-li příběh smyšlený nebo zda vysoká věž skutečně existovala. BFilolog a asyriolog Irving Finkel (*1951) z Britského muzea má však v celé záležitosti jasno.

Oporu pro svá tvrzení navíc nalezl v samotné Bibli. „Nemůže být pochyb o tom, že podnět k příběhu o Babylonské věži vzešel během exilu,“ uvedl. „Když se podíváte na první kapitoly, je jasné, že vycházejí z vlastní zkušenosti Judejců, kteří se setkali v Babylonu.

Jejich životní osudy byly tak silné a pozoruhodné, že je autoři, filozofové, jež pracovali na hebrejských textech, do knihy začlenili,“ upřesnil své domněnky Finkel.

Velmi cenný kousek

Dalším důkazem existence slavného monumentu má být cihla, která patří k velice cenným artefaktům Britského muzea. Nese v sobě totiž stopy zvláštního stavebního materiálu dané doby – bitumenu, starověkého dehtu a živice.

A kniha Genesis praví, že ke stavbě byly využity cihly jako kámen a živice jako malta.

Na zcela obyčejném předmětu je navíc vyryto jméno babylonského panovníka Nebukadnesara II. (627–560 př. n. l.) – muže, který stavbu monumentu zahájil. Může tento na pohled nevinný předmět zcela přepsat dějiny lidstva?

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz