Domů     Technika
Umělá inteligence jako hrozba budoucnosti?

komerční sdělení

Umělá inteligence (AI) dokáže usnadnit práci napříč obory. Od medicíny přes reklamu, výrobní proces až po investování na burze. Stále častěji se však setkáváme se strachem, zda se nevyplní apokalyptické scénáře ve stylu Já, robot a umělá inteligence si nepodmaní lidskou rasu. Máme se čeho obávat?

Zneužití dat a citlivých údajů

Samozřejmě existují rizika spojená s využitím umělé inteligence, a to zejména v oblasti bezpečnosti dat a soukromí. Pokud jsou používány citlivé informace, jako jsou zdravotní záznamy nebo osobní údaje, mohou být tyto informace zneužity nebo odcizeny.

Navíc mohou být umělá inteligence a algoritmy diskriminační vůči určitým skupinám lidí, pokud se používají nesprávně nebo pokud nebyly správně vyvinuty a nastaveny.

Umělá inteligence vs. člověk

Další výzvou pro umělou inteligenci je vytvoření systémů, které dokážou přemýšlet jako lidé a s nimi komunikovat na úrovni, která je pro nás přirozená. Tato oblast se nazývá umělá obecná inteligence (AGI) a je stále velmi experimentální a výzkumná.

Zatímco někteří lidé vidí AGI jako cestu k řešení mnoha problémů, jiní vidí v AGI potenciální existenciální hrozbu s rizikem zneužití. Někteří lidé se také obávají, že umělá inteligence bude nahrazovat lidskou práci a způsobí tak masivní nezaměstnanost.

Pravdou ale je, že díky využití AI v určitých oblastech vzniknou naopak nové možnosti uplatnění lidské síly v jiných oborech, a umělá inteligence má v tomto směru spíše potenciál nám ulehčit práci, než nás o ni připravit.

Umělá inteligence manipulátorem – v marketingu i politice

Další obavy se týkají zneužití umělé inteligence k manipulaci s lidmi a ovlivňování jejich rozhodování, a to jak v oblasti marketingu, tak i politiky – jako příklad mohou sloužit například nejrůznější deepfake videa vytvořená právě s pomocí umělé inteligence.

Takováto videa například zobrazují politiky nebo známé osobnosti a „nechávají“ je říkat věci, které ve skutečnosti dané osoby neprohlásily.

Etický kodex jako prevence zneužití umělé inteligence

Je důležité mít na paměti, že umělá inteligence není zázračný nástroj, který vyřeší všechny problémy. Je třeba se s ní umět správně vypořádat a využít ji s rozmyslem. Je nutné vytvořit etické zásady pro využití umělé inteligence a zajistit, aby byla využívána ke společnému prospěchu, a nikoliv pouze pro zisk jednotlivců či korporací.

V současné době existuje mnoho projektů a iniciativ, které se snaží vytvořit směrnice a zásady pro využívání umělé inteligence. Evropská unie například připravila dokument „Ethics Guidelines for Trustworthy AI“, který obsahuje doporučení pro etické a bezpečné využívání umělé inteligence.

Není vševědoucí a dá se oklamat

Je třeba si uvědomit, že umělá inteligence se rozhoduje na základě vstupních dat a není schopna rozpoznat, zda nějaká ze vstupních dat nejsou validní. Nejde o lidský mozek, ačkoliv vnější projevy mohou encyklopedickými znalostmi moudrého člověka připomínat.

Dostává-li však umělá inteligence ověřená, validní vstupní data, potom dokáže vstupy zpracovávat nesmírně efektivně.

Umělá inteligence a potenciál jejího využití v dnešním světě bude jedním témat letošní konference Kam kráčí digitální sítě, která se uskuteční ve čtvrtek 4. května v hotelu NH Olomouc.

Na téma umělé inteligence a jejího využití zde promluví internetový podnikatel a novinář Patrick Zandl, který se v oblasti telekomunikací a internetu pohybuje již řadu let.

Máte nějaké otázky, neváhejte a REGISTRUJTE SE ZDE.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz