Domů     Technika
Češi pošlou do vesmíru SOVu
foto: NASA/GSFC

V roce 2028 by měla na oběžnou dráhu Země vystoupat česká družice SOVA. Zkoumat bude procesy ve středních a vyšších vrstvách atmosféry, které dosud nebyly dostatečně studovány, což by mělo pomoci přesněji předpovídat extrémní jevy počasí.

S váhou okolo 100 kg bude SOVA (anglicky Satellite Observation of waVes in the Atmosphere) největším českým satelitem letícím do vesmíru od startu družice Magion 5 v roce 1996. Na oběžnou dráhu by měla být vyslána v roce 2027 a setrvat na ní alespoň dva roky.

Za misí stojí brněnská firma OHB Czechspace, která na první fázi mise už podepsala smlouvu s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA). Společnost se zaměřuje na dodávky satelitů, družicových adaptérů a podpůrných pozemních zařízení, s ESA proto úzce spolupracuje, například na misi planetární obrany Hera.

SOVA hnízdí v Brně

SOVA ponese do vesmíru optický přístroj, který OHB Czechspace vyvíjí ve spolupráci s českou společností Meopta a německými partnery z OHB Systems. Vědeckou část mise pak bude mít na starost tým z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd České republiky, a to ve spolupráci s německým národním výzkumným centrem pro letectví a kosmonautiku DLR a výzkumným centrem Jülich. SOVA bude zkoumat procesy v atmosféře Země ve výšce od 60 do 300 kilometrů.

foto: OHB Czechspace

Bude předpovědět extrémy počasí

„Hlavním cílem mise je lepší pochopení procesů v atmosféře, které povede k přesnějším klimatickým modelům a zlepšení předpovědi extrémních jevů počasí, jako jsou silné deště nebo bouře, ovlivňující zemědělství, záplavy nebo eroze půdy.

SOVA přispěje také ke zlepšení předpovědi turbulencí v letectví,“ vysvětluje nejdůležitější vědecký cíl mise její hlavní architekt Adam Čuda. SOVA bude zkoumat specifický jev v atmosféře, takzvané gravitační vlny.

Jedná se o vzdušné vlny, které vznikají ve spodních vrstvách atmosféry, odkud přechází do horních, kde se šíří na velké vzdálenosti a následně se rozpadají, podobně jako vlny v oceánu, jen v mnohem větším měřítku.

Přitom přenášejí značné množství energie, která může přispívat ke změně globálního proudění vzduchu, a tím ovlivňovat klima a počasí po celém světě.

Hlavní architekt OHB Czechspace Adam Čuda. foto: OHB Czechspace

Přínos pro cesty na Mars

Vedle upřesnění klimatických modelů využívaných meteorology, aby přesněji předpovídali extrémy počasí, tj. přívalové deště, bouřky či tornáda, má SOVA rovněž pomoci najít vysvětlení zhoršeného šíření elektromagnetického signálu v ionosféře, které je důležité například pro rádiovou komunikaci nebo globální navigační systémy.

Sekundárním cílem míse je pak měření a vyhodnocování radiačního prostředí na nízké oběžné dráze Země. Přístroj na měření radiace je vyvíjen v spolupráci s Ústavem Jaderné Fyziky Akademie Věd České republiky.

Pochopení vesmírného radiačního prostředí je zásadní pro budoucí mise s lidskou posádkou na oběžnou dráhu Země, na Měsíc a Mars.

Více se dočtete v čísle 4/2023, které vyšlo 16. března.

Štítky:
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz