Domů     Příroda
Trpí delfíni „alzheimerem“?
Zdroj: Pixabay

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence u lidí, vedle zapomínání způsobuje také zmatenost a schopnost zabloudit i ve vlastním domě. Postihuje především osoby starší 65 let a činí je závislými na pomoci ostatních.

Protože jsou si lidský a delfíní mozek podobné, zaměřili se nyní vědci na zkoumání, zda delfíni, kteří bez zjevných příčin uvízli na souši, netrpí stejnou chorobou..

Alzheimerova choroba představuje závažné onemocnění mozku, při kterém dochází k nevratným změnám v mozkových buňkách a k úbytku mozkové hmoty. Příčiny rozvoje choroby nejsou zatím objasněny, jde nejspíše o komplikovanou shodu několika faktorů, z nichž nejrizikovějším je vysoký věk.

Počet lidí s Alzheimerovou chorobou se po dosažení věku 65 let zdvojnásobuje přibližně každých pět let. U nás v současnosti trpí tímto typem demence na 180 000 lidí.

Za demencí stojí amyloidní plaky

Významnou roli při rozvoji „alzheimera“ sehrává úbytek acetylcholinu, což je látka potřebná pro vedení nervových vzruchů. Bez něj ztrácí buňky schopnost výměny informací, což vede k rozvoji demence. Mezi mozkovými buňkami se rovněž začnou tvořit shluky amyloidu beta, jinak běžné a neškodné bílkoviny.

Tyto amyloidní plaky pak poškozují mozkové buňky, což se projevuje širokým spektrem neurologických symptomů, které jsou pro Alzheimerovu chorobu typické. Zpočátku jsou změny plíživé, postižený sem tam něco zapomene, neumí ovládat nové spotřebiče či si plete jména.

Postupně se ale problémy stupňují, nemocný odkládá předměty na místa, kam nepatří, třeba mobil do ledničky či klíče do trouby, nedokáže si vybavit, co měl k obědu nebo co celý den dělal. Objeví se také problémy s řečí, s orientací v čase i prostoru, postižený může doslova bloudit ve vlastním domě.

V dalších stádiích dochází ke změně osobnosti a chování, nepoznává své blízké ani sám sebe, objevují se u něj halucinace a bludy, obviňování blízkých ze spiknutí a podobně. V konečném stádiu má pacient problémy s chůzí, jídlem i udržením moči, přestává mluvit a je plně odkázán na péči jiných.

Zdroj: Pixabay

Následují delfíni nemocného vůdce?

Není bez zajímavosti, že podobné změny se vědcům podařilo najít také na mozcích některých zvířat, zejména těch inteligentních, například u psů či některých lidoopů. Ovšem přestože u nich dochází ke změnám na mozku jako u člověka, nebyly u zvířat pozorovány žádné z výše popsaných problémů, které postihují lidi.

Proto se řada odborníků domnívá, že je „alzheimer“ unikátní lidská nemoc. Jenže vědci ze skotského Mordun Research Institute usoudili, že by se choroba mohla týkat i kytovců.

Prozkoumali proto mozky 22 druhů ozubených velryb pěti druhů. Identifikovali čtyři zvířata tří druhů, v jejichž mozcích nalezli všechny nebo většinu změn spojovaných s Alzheimerovou chorobou. To je podle skotských vědců silným důkazem pro hypotézu „nemocného vůdce“, kdy se zdraví delfíni a velryby dostanou na mělčinu, když do pro ně nebezpečného místa následují nemocného, zmateného či jinak postiženého vůdce.

Těmi bývají často starší zvířata, která mají zkušenosti a sílu, ovšem mohou trpět obdobou lidské demence, čímž ztratí schopnost bezpečně navigovat. Zda delfíni skutečně trpí Alzheimerem musí potvrdit další výzkumy, ale závěry této studie naznačují, že by tomu tak mohlo být.

Více se dočtete v čísle 4/2023, které vyšlo 16. března.

Štítky:
Související články
Málokteří živočichové vyvolávají tak silný obdiv a zároveň odpor jako pavouci. Arachnofobií neboli abnormálním strachem z pavouků trpí až 6 % světové populace, častěji ženy než muži. Nutno však říci, že většina nejděsivějších věcí, které se o těchto osminohých členovcích tradují, jsou jen fámy! Lidé například trpí panickým strachem z toho, že je pavouk kousne, […]
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz