Domů     Medicína
Čím více peněž, tím větší pocit štěstí?
Zdroj: Pixabay

Dva výzkumy zabývající se tématem, zda více peněz přináší lidem i větší pocit štěstí, přinesly protichůdná zjištění. Jejich tvůrci se proto rozhodli spojit síly a zjistit, jaká je skutečně pravda….

Daniel Kahneman a Angus Deaton z Princestonské univerzity publikovali v roce 2010 svoji práci, ve které uváděli, že pocit každodenního štěstí roste s rostoucím příjmem, ale při dosažení úrovně 75 000 dolarů ročně začne stagnovat a již dále neroste.

Oproti tomu studie publikovaná roku 2021 Mathewem Killingsworthem z Pennsylvánské univerzity uváděla, že štěstí roste neustále, a to i u příjmů vyšších než 75 000 dolarů, a nedochází k jeho stagnaci.

Tyto rozdílné závěry přiměly autory obou studií ke spolupráci, jako arbitra si přizvali ještě profesorku Barbaru Mellersovou z Penn Integrates Knowledge University. V prvním kroku podrobili zkoumání aplikaci Track Your Happines, která byla využita ve studii z roku 2010. Ta několikrát denně pokládala účastníkům studie otázky, včetně toho, jak se cítí, a to na škále od „velmi špatně“ po „velmi dobře“. Zjistili, že aplikace spíše měřila míru neštěstí než štěstí.

Štěstí závisí na osobním nastavení

Killingsworth to vysvětluje na příkladu: „Představte si kognitivní test na demenci, kterým většina zdravé populace snadno projde. I když by takový test mohl odhalit přítomnost závažných kognitivních dysfunkcí, neodhalí mnoho o obecné inteligenci, protože většina zdravých lidí v něm získá stejně perfektní skóre.“ V nově vydané studii se vědci shodují, že s větším příjmem přichází i větší pocit osobního štěstí.

Různé skupiny lidí ovšem vnímají pocit svého emocionálního štěstí odlišným způsobem. Jakmile příjem pokryje náklady nezbytné na běžný život, stává se vztah mezi pocitem štěstí a výší příjmu složitějším.

Zdroj: Pixabay

Magickou hranicí se stal příjem 100 000 dolarů ročně. U lidí, kteří jsou šťastní ze své podstaty, rostl pocit štěstí s rostoucími příjmy, nad částkou 100 000 dolarů ročně dokonce rychleji než příjem. U středně šťastných lidí rostl pocit štěstí lineárně s výší příjmu, a nakonec u lidí, kteří nejsou šťastní ze své podstaty, pocit štěstí rostl právě jen do částky 100 000 dolarů ročně, a pak již ne.

Když touto optikou pohlédli na studii z roku 2010, zjistili, že není v rozporu s tou z roku 2021.

„Dvě zjištění, která se zdála naprosto protichůdná, ve skutečnosti vyplývají z dat, která jsou úžasně konzistentní,“ říká k tomu Killingsworth. Zároveň vysvětluje, že výsledky studie by se mohly využít při motivaci zaměstnanců.

U některých zvýšení mzdy povede ke zvýšenému pocitu štěstí, zatímco u jiných ne, a ty je pak třeba motivovat jinak. Jedním dechem ale dodává: „Peníze jsou jen jedním z mnoha zdrojů štěstí. Peníze nejsou tajným klíčem ke štěstí, ale pravděpodobně mohou trochu pomoci.“.

Štítky:
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz