Domů     Historie
Rytiny na urně odhalují, že gladiátoři bojovali i v římské Británii!
Zdroj: Wiki Commons

Zápasy udatných gladiátorů, bojujících často o vlastní život, bavily publikum v Římské říši. Málokdo by předpokládal, že se odehrávaly i v chladné římské provincii zvané Britannia. Nyní pro to mají badatelé důkaz!.

Roku 1853 byla v Colchesteru, městě ležícím v jihovýchodní Anglii, asi 100 kilometrů od Londýna, v hrobě pocházejícím z římské éry nalezena hliněná váza. V ní se nacházely zpopelněné ostatky člověka. O zesnulém neexistovaly žádné záznamy a nebylo ani jasné, zda váza byla vyrobena lokálně, nebo zda pocházela z kontinentální Evropy.

Byly na ní totiž vyobrazeny scény z gladiátorských zápasů, tolik populárních v Římské říši.

Váza z Colechesteru

Nyní studie odhalila, že váza byla vyrobena z místní hlíny a sloužila jako suvenýr z konkrétního zápasu, ke kterému došlo v Colchesteru ve 2. století našeho letopočtu. V římských dobách byl Colchester známý jako Camulodunum.

Jednalo se o velké město se třemi divadly, jedinou závodní dráhou pro vozy v Británii a s rozvinutým hrnčířským průmyslem. Váza z Colchesteru měří 23 centimetrů na výšku a váží asi kilogram. Zobrazuje tři gladiátorské scény se třemi typy bojů: člověk-člověk, člověk-zvíře a zvíře-zvíře.

V jedné scéně se utkávají bojovníci se zvířaty Mario a Secundus s medvědem, v jiné spolu bojují Memnon a Valentius v metafoře rybáře a jeho kořisti, kdy rybář je lehce obrněný a vybavený trojzubcem a sítí.

Zatímco Valentinus je popisován jako člen 30. legie, jež byla umístěná v severozápadním Německu, u Memnona se skví číslice devět, což znamená, že bojoval již devětkrát a přežil. Dříve se odborníci domnívali, vzhledem ke složitosti výzdoby vázy nemohla být vyrobena v Británii, ovšem díky pokročilosti zdejšího hrnčířství nakonec dospěli vědci k závěru, že pochází z Colchesteru a vyrobena byla mezi roky 160 a 200 našeho letopočtu.

Zdroj: Pixabay

Suvenýr proměněný v urnu

Váza byla tedy pravděpodobně zhotovena jako pamětní pohár připomínající vrcholné scény gladiátorského západu a teprve později využita jako pohřební urna. Ze studia v ní uloženého popela vyplynulo, že šlo o pozůstatky robustního muže, kterému v době smrti bylo více než 40 let.

Analýza jeho zubů pak odhalila, že nepocházel z Colchesteru, ale spíše z jihozápadní Anglie či ještě vzdálenějšího místa. John Pearce, člen výzkumného týmu a docent archeologie na King’s College London, k tomu říká: „Nedomníváme se, že ostatky náležely kterémukoliv z vyobrazených gladiátorů.“.

Steven Tuck, profesor historie na Miami University v Ohiu, který do studie nebyl zapojen, si myslí, že: „Zpopelněný jedinec mohl být fanouškem gladiátorů obecně, nebo jen konkrétního gladiátora.“ Případně mohl být podle něj nějakým způsobem spojený s touto konkrétní události, neboť se ví, že někteří z trenérů byli bývali gladiátoři.

Mohlo se tak jednat o gladiátora ve výslužbě, který se účastnil podívané a pořídil si tuto vázu na památku. Až později ji využil k uložení svých ostatků.

O tom, že se uskutečňovaly gladiátorské zápasy i v tak odlehlé části říše, neexistuje dostatek písemných záznamů. Váza z Colchestru, vyrobená z místní hlíny a znázorňující boje mezi gladiátory, tak poskytuje významné svědectví a nezvratný důkaz o tom, že k tomu docházelo a lidé si z této události domů odnášely suvenýry v podobě váz s vyobrazenými bojovníky.

Štítky:
Související články
V severozápadní Evropě se před zhruba 6 000 až 7000 lety usadili neolitičtí farmáři pocházející z východního Středomoří. Před 5300 až 4900 lety však záhadně zmizeli. Mohly za to morové epidemie, nebo neúroda? Neolitičtí farmáři přišli do severozápadní Evropy z východního Středomoří, aby zde nahradili malé skupinky lovců a sběračů. Přinesli s sebou zemědělství a […]
Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny […]
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz