Domů     Historie
Rytiny na urně odhalují, že gladiátoři bojovali i v římské Británii!
Zdroj: Wiki Commons

Zápasy udatných gladiátorů, bojujících často o vlastní život, bavily publikum v Římské říši. Málokdo by předpokládal, že se odehrávaly i v chladné římské provincii zvané Britannia. Nyní pro to mají badatelé důkaz!.

Roku 1853 byla v Colchesteru, městě ležícím v jihovýchodní Anglii, asi 100 kilometrů od Londýna, v hrobě pocházejícím z římské éry nalezena hliněná váza. V ní se nacházely zpopelněné ostatky člověka. O zesnulém neexistovaly žádné záznamy a nebylo ani jasné, zda váza byla vyrobena lokálně, nebo zda pocházela z kontinentální Evropy.

Byly na ní totiž vyobrazeny scény z gladiátorských zápasů, tolik populárních v Římské říši.

Váza z Colechesteru

Nyní studie odhalila, že váza byla vyrobena z místní hlíny a sloužila jako suvenýr z konkrétního zápasu, ke kterému došlo v Colchesteru ve 2. století našeho letopočtu. V římských dobách byl Colchester známý jako Camulodunum.

Jednalo se o velké město se třemi divadly, jedinou závodní dráhou pro vozy v Británii a s rozvinutým hrnčířským průmyslem. Váza z Colchesteru měří 23 centimetrů na výšku a váží asi kilogram. Zobrazuje tři gladiátorské scény se třemi typy bojů: člověk-člověk, člověk-zvíře a zvíře-zvíře.

V jedné scéně se utkávají bojovníci se zvířaty Mario a Secundus s medvědem, v jiné spolu bojují Memnon a Valentius v metafoře rybáře a jeho kořisti, kdy rybář je lehce obrněný a vybavený trojzubcem a sítí.

Zatímco Valentinus je popisován jako člen 30. legie, jež byla umístěná v severozápadním Německu, u Memnona se skví číslice devět, což znamená, že bojoval již devětkrát a přežil. Dříve se odborníci domnívali, vzhledem ke složitosti výzdoby vázy nemohla být vyrobena v Británii, ovšem díky pokročilosti zdejšího hrnčířství nakonec dospěli vědci k závěru, že pochází z Colchesteru a vyrobena byla mezi roky 160 a 200 našeho letopočtu.

Zdroj: Pixabay

Suvenýr proměněný v urnu

Váza byla tedy pravděpodobně zhotovena jako pamětní pohár připomínající vrcholné scény gladiátorského západu a teprve později využita jako pohřební urna. Ze studia v ní uloženého popela vyplynulo, že šlo o pozůstatky robustního muže, kterému v době smrti bylo více než 40 let.

Analýza jeho zubů pak odhalila, že nepocházel z Colchesteru, ale spíše z jihozápadní Anglie či ještě vzdálenějšího místa. John Pearce, člen výzkumného týmu a docent archeologie na King’s College London, k tomu říká: „Nedomníváme se, že ostatky náležely kterémukoliv z vyobrazených gladiátorů.“.

Steven Tuck, profesor historie na Miami University v Ohiu, který do studie nebyl zapojen, si myslí, že: „Zpopelněný jedinec mohl být fanouškem gladiátorů obecně, nebo jen konkrétního gladiátora.“ Případně mohl být podle něj nějakým způsobem spojený s touto konkrétní události, neboť se ví, že někteří z trenérů byli bývali gladiátoři.

Mohlo se tak jednat o gladiátora ve výslužbě, který se účastnil podívané a pořídil si tuto vázu na památku. Až později ji využil k uložení svých ostatků.

O tom, že se uskutečňovaly gladiátorské zápasy i v tak odlehlé části říše, neexistuje dostatek písemných záznamů. Váza z Colchestru, vyrobená z místní hlíny a znázorňující boje mezi gladiátory, tak poskytuje významné svědectví a nezvratný důkaz o tom, že k tomu docházelo a lidé si z této události domů odnášely suvenýry v podobě váz s vyobrazenými bojovníky.

Štítky:
Související články
Mozek je zpravidla jedním z prvních lidských orgánů, které se po smrti rozkládají, proto jsou nálezy zachovaných center lidského myšlení a paměti tak extrémně vzácné. Týmu pod vedením forenzní antropoložky Alexandry Morton-Haywardové se ale podařilo shromáždit sbírku více než 4 400 dlouho po smrti zachovaných lidských mozků. Co je „uchránilo před zkázou“? V roce 1982 […]
V rašeliništi na severozápadě Dánska objevili zemědělci před více než sto lety kostru muže, který zemřel před asi 5 200 lety. Podle místa nálezu dostal jméno Vittrupský. Je na něj nahlíženo jako na méně známého Ötziho. Výzkumníkům se nyní podařilo zjistit, odkud pocházel a proč musel zemřít tak násilnou smrtí. Vittrupský muž má se slavnějším […]
Vědců s českým původem, kterým by byly věnovány samostatné kapitoly v zahraničních učebnicích, není příliš mnoho. Přesto však lze mezi našimi krajany takové najít. Jedním z nich byl antropolog Aleš Hrdlička. Humpolec na Vysočině není proslulý jen tím, že se tam odstěhoval jistý Hliník. Desetitisícové město se může pochlubit několika slavnými rodáky. Z Humpolce pocházel […]
S osadami táhnoucími se od Irska až po Turecko, si jedna z nejznámějších kultur v době železné zcela podmanila svět. Kromě mistrného zpracování kovů totiž rozmlouvala s bohy. Zvláštní rituální „mocí“ oplývala zejména zvláštní společenská vrstva známá jako druidové, tedy tajemní kněží, kteří se těšili nesmírné úctě celého starověkého světa. Kromě náboženských záležitostí ale zastávali […]
V německém Norimberku bylo před zahájením stavebních prací objeveno osm morových jam, obsahujících ostatky nejméně 1000 obětí této smrtící epidemie. Podle archeologů by tak společně mohly tvořit největší masový hrob, jaký kdy byl v Evropě odhalen. Jako mor je označováno vážné infekční onemocnění způsobené bakterií Yersinia pestis. První morová epidemie propukla v roce 541 v […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz