Domů     Historie
Poznejte otce moderní sériové výroby
Zdroj: Wikimedia Commons

Má pověst nejvlivnějšího byznysmena v historii, ačkoli zpočátku si při vyslovení jeho jména klepala konkurence na čelo. Byl to však právě on, kdo postavil Ameriku „na kola“. Jmenoval se Ford. Henry Ford..

Říkalo se mu „šílený Henry“, protože ve své době činil a vymýšlel věci, které bořily jakékoli zajeté konvence. Není divu, že pro vlastní revoluční vynález nalezl inspiraci na jatkách. Psal se rok 1910, když spustil pásovou výrobu a sám sebe povýšil na génia, jež posunul svět blíž k branám moderním.

Extrémně pomalu

Vše ale začalo o dva roky dříve, 27. září 1908, kdy byl vyrobený vůbec první Model T, známý také jako „Plechová Líza“ nebo Téčko. Sám Ford byl před jeho testováním natolik rozrušený, že za volant musel usednout jeho zaměstnanec.

„Takže, myslím, že jsme začali,“ pronesl na úvod. I přes neskonalé nadšení nebyl jeho nápad kompletní. I přesto, že se vůbec první Lízy, v říjnu 1908 prodávaly za 825 dolarů, čímž Ford přiváděl předraženou konkurenci k šílenství.

Problém spočíval v extrémně pomalé výrobě. Dělníci totiž za první měsíc vyrobili pouze 11 „téček. A to i s použitím všemožných vychytávek a konstrukčních zjednodušení. Vše probíhalo postaru – tudíž ručně.

Ve své době byl Henry Ford největším zaměstnavatelem v USA. Zdroj: Wikimedia Commons

Návrat do minulosti

Zatímco konto pomalu nabývalo, Forda stále trápily pochybnosti. „Největším problémem je, jak vyrobit dost aut,“ říkával. Ani poklona od Johna D. Rockefellera (1839–1937), kterému patřily nejvyspělejší rafinerie na světě, nemohl pocit nedokonalosti zažehnat.

Alespoň do chvíle, kdy se rozhodl oprášit myšlenku, kterou před ním praktikovali již starověké civilizace – sériovou výrobu. Ta usnadňovala všední úkony nejen Číňanům, kteří vyráběli komponenty pro kuše a šípy, ale také Kartágincům, jejichž úkolem bylo v co nejkratším čase vyrobit co největší počet válečných lodí.

Rychle a efektivně!

Podle legend kolujících newyorskými uličkami našel inspiraci na chicagských jatkách. Zatímco v „továrnách na smrt“ řezníci dobytek postupně bourali, Ford celý postup otočil. A rozhodl se skládat. „Dělník nemá jít za výrobkem, ale výrobek za dělníkem,“ nechal se slyšet.

Když roku 1910 spustil ve své moderní továrně Highland Park sériovou výrobu, Amerika oněměla úžasem. Revoluční model měl totiž hned několik výhod. Zatímco původní produkce Modelu T činila 11 aut měsíčně, z nové fabriky vyjížděl nový automobil co tři minuty. Výroba totiž zabrala snových 93 minut.

Zaměstnavatel? Bezchybný

Bohužel pro Forda zaměstnanci po čase trpěli pod tíhou vleklého stereotypu. Než mu však stihli podat hromadné výpovědi, rozhodl se je získat benefity. Pracovní dobu snížil na osm hodin, a mzdu? Tu naopak zdvojnásobil na pět dolarů za hodinu, a to i nekvalifikovaným řemeslníkům.

Další výhodou byl i sociální program pro stálé zaměstnance (podnikové zdravotnictví, sportovní a kulturní vyžití). Aby ovšem na bonus dosáhli, museli být poctiví a slušní.

Ke kontrole proto Ford zřídil sociologické oddělení, které dohlíželo na to, aby dělníci nepili nebo neholdovali hazardu.

Technicky dokonalá

Michiganská továrna Highland Park byla ve své době považována za technický zázrak. Měla totiž vše. A ještě něco navíc. Dřevěné odřezky se zde recyklovali, a přeměňovali na dřevěné uhlí. Ačkoli měla budova čtyři poschodí, výroba tu směřovala seshora dolů.

Úplně nahoře se vyráběly karoserie, ve třetím patře se dělala a následně lakovala kola. Ve druhém se auta kompletovala. A úplně dole byla připravena na výjezd po rampě kolem administrativních místností do světa.

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz