Domů     Technika
Jděte na energie a topení chytře…
Jan Zelenka 21.12.2022
foto: Pixabay

Česko sevřel mráz, možná nejhorší tuto zimu, a ihned vzrostla spotřeba plynu, a klesly jeho zásoby. Ale i v nejdražší topné sezóně posledních let se dají snížit náklady na vytápění – chytrými praktikami a spotřebiči..

foto: Pixabay

V místnosti, kde pobýváte dlouhodobě, třeba v obývacím a dětském pokoji či pracovně, by měla být podle expertů teplota 19–21 °C. V kuchyni stačí klidně 17 °C, protože další teplo vychází z vaření. Na spaní snižte teplotu v ložnici na 16–18 °C, bude se vám lépe usínat a spánek bude kvalitnější.

Nejvyšší teplotu si nastavte v koupelně na 24 °C. V místnostech, které vůbec nevyužíváte nebo v nich jen skladujete věci, udržujte teplotu 12–15 °C. I samotné zavírání dveří mezi místnostmi pomůže k tomu, aby teplo zbytečně neunikalo.

A pokud využíváte podlahové topení, měla by vám stačit teplota ještě o stupeň nižší. Pocitově totiž vnímáme teplo od nohou. To jsou rady, které se dočtete všude. Co ale chytré technologie?

Inteligentní šetření

V první řadě existují inteligentní systémy řízení vytápění, které zajišťují, že se topí pouze v případě potřeby. Nejjednodušší formou jsou programovatelné radiátorové termostaty, které se montují na radiátory místo obvyklých otočných knoflíků.

K dostání jsou už za pár stovek. Pomocí tlačítek na zařízení určíte, kdy má topení místnost ohřívat a na jakou teplotu. Takové správné nastavení pak snižuje teplotu například v noci – nebo během dne, kdy nikdo není doma.

Ještě více smart jsou Wi-Fi radiátorové termostatické hlavice, které lze nastavit i v aplikaci chytrého telefonu. Radiátory můžete také prostřednictvím aplikace ovládat jednotlivě nebo hromadně.

foto: archiv

Chytré topení

Můžete si zatopit i elektřinou, aniž by vám účet sežral peněženku. Na trhu jsou totiž ekologická a chytrá topná tělesa, třeba od značky Aeno. Topný panel nicméně funguje na jiném principu než běžná topidla.

Využívá technologii infračerveného vytápění, v porovnání s běžnými topidly tedy nevyfukuje a nevysušuje vzduch, nevíří prach, nevytváří škodliviny, zápach ani hluk. Pomocí infračervených vln vyhřívá všechny objekty v místnosti včetně podlahy, zdí a nábytku.

Topení je vhodné pro vytápění místností do 30 m2. Při běžném provozu rychle a efektivně využívá méně než 700 W výkonu. Tím ušetří až 50 % energie a navíc je to skvělý designový prvek. Pokud třeba v mobilní aplikaci nastavíte teplotu panelu ohřívače na 60 °C, spotřebuje se přibližně 160 Wh, pokud je teplota panelu ohřívače 120 °C, spotřeba vzroste na přibližně 700 Wh. Samotný panel Aeno stojí 6000 Kč.

foto: Aeno

Nástěnné biokrby

O trochu dražší jsou nástěnné biokrby na bioetanolové palivo. Jde spíš o levnou alternativu ke krbům, bez nutnosti stavebních úprav, revizí, kominíka. Spalování bioetanolu je sice čisté a netoxické a uvolňuje jen velmi málo oxidu uhličitého a vodní páry, ale 1 litr biolihu vydrží jen na 3 hodiny hoření. Cena za litr přitom vyjde asi na 120 korun a výhřevnost dosahuje „jen“ 3 kW.

Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz