Domů     Technika
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
Martin Janda 28.4.2024

Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza…

Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v myšlenkách nebo skrze nějaké okultní seance, ale pomocí umělé inteligence.

Paní Stephanie poslouchá odpovědi namluvené otcovým hlasem na svém telefonu prostřednictvím aplikace HereAfter AI, která generuje otcovy odpovědi na základě hodin rozhovorů, jež s ním vedla před jeho smrtí v květnu 2022.

Někteří lidé se obracejí k technologii umělé inteligence jako ke způsobu, jak komunikovat s mrtvými, ale její použití jako součásti procesu truchlení vyvolává etické otázky a mnohé lidi, kteří s ní experimentovali, zanechává v nejistotě.

Umělá inteligence HereAfter byla představena v roce 2019, dva roky po debutu aplikace StoryFile, která vytváří interaktivní videa, v nichž se zdá, že subjekty při odpovídání na otázky navazují oční kontakt, dýchají a mrkají.

Přitažlivost takových aplikací nepřekvapuje Marka Sampla, profesora digitálních studií na Davidson College, který vyučuje kurz nazvaný Smrt v digitálním věku. „Kdykoli se objeví nová technologie, vždycky se objeví touha využít ji ke kontaktu s mrtvými,“ řekl Sample, přičemž připomněl bláhový a nepřekvapivě neúspěšný pokus Thomase Edisona vynalézt „duchovní telefon“, který měl v jeho představách sloužit ke komunikaci se zesnulými.

Služba StoryFile nabízí několik verzí aplikace, přičemž ta nejjednodušší vyžaduje pouze notebook a webovou kameru. Jeden z jejích spoluautorů, Stephen Smith, ji nechal vyzkoušet svou matku Marinu Smithovou, pedagožku v oblasti holocaustu.

Možná to zní trochu strašidelně, ale její avatar vytvořený ve StoryFile odpovídal na otázky během jejího vlastního pohřbu v červenci loňského roku.

Podle StoryFile si profily vytvořilo asi 5000 lidí. Mezi nimi byl i herec Ed Asner, jehož profil byl vytvářen osm týdnů před jeho smrtí v roce 2021. Ten poté společnost odeslala jeho synovi Mattu Asnerovi, který později popsal své ohromení, když viděl, jak se na něj jeho otec dívá a odpovídá na otázky.

Mnoho lidí, kteří se s aplikací setkali, přiznává, že sledovat ji vyžaduje nemalou psychickou námahu. Podobné pocity nejsou neobvyklé. Produkty jako služba StoryFile nutí lidi čelit tomu, na co jsou zvyklí nemyslet:

smrtelnosti. „Lidé jsou hákliví na smrt a ztrátu,“ řekl spoluzakladatel společnosti HereAfter AI James Vlahos. „Jsou nuceni čelit realitě, kterou by se raději nezabývali.“.

HereAfter AI vyrostla z chatbota, kterého Vlahos sestrojil na základě komunikace se svým otcem před jeho smrtí v roce 2017. James Vlahos, specialista na konverzační umělou inteligenci a také novinář, napsal o této zkušenosti článek a brzy se mu začali ozývat lidé, kteří se ho ptali, zda by pro ně mohl vytvořit mamabota, manželkobota a tak podobně.

„Původně jsem na obchod nijak nemyslel,“ řekl Vlahos. „A pak to bylo jasné: tohle by měl být byznys.“.

Stejně jako v případě jiných inovací umělé inteligence vyvolávají chatboty vytvořené podle podoby zemřelého člověka etické otázky. V konečném důsledku jde o otázku souhlasu, říká Alex Connock, vedoucí pracovník Saïd Business School na Oxfordské univerzitě a autor knihy Mediální byznys a umělá inteligence.

„Stejně jako u všech etických linií v oblasti umělé inteligence půjde o souhlas,“ řekl. „Pokud jste to udělali vědomě a dobrovolně, myslím, že většinu etických problémů lze poměrně snadno překonat.“.

Dopady na živé jsou méně jasné. Psychiatr David Spiegel, působící na Stanfordské lékařské fakultě, řekl, že programy jako StoryFile a HereAfter AI by mohly lidem pomoci truchlit, podobně jako když si prohlížejí staré fotoalbum.

„Zásadní je udržet si realistický pohled na to, co zkoumáte – že nejde o to, že ten člověk stále žije a komunikuje s vámi,“ řekl, „ale že se vracíte k tomu, co po sobě zanechal.“.

Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz