Domů     Technika
Jděte na energie a topení chytře…
Jan Zelenka 21.12.2022
foto: Pixabay

Česko sevřel mráz, možná nejhorší tuto zimu, a ihned vzrostla spotřeba plynu, a klesly jeho zásoby. Ale i v nejdražší topné sezóně posledních let se dají snížit náklady na vytápění – chytrými praktikami a spotřebiči..

foto: Pixabay

V místnosti, kde pobýváte dlouhodobě, třeba v obývacím a dětském pokoji či pracovně, by měla být podle expertů teplota 19–21 °C. V kuchyni stačí klidně 17 °C, protože další teplo vychází z vaření. Na spaní snižte teplotu v ložnici na 16–18 °C, bude se vám lépe usínat a spánek bude kvalitnější.

Nejvyšší teplotu si nastavte v koupelně na 24 °C. V místnostech, které vůbec nevyužíváte nebo v nich jen skladujete věci, udržujte teplotu 12–15 °C. I samotné zavírání dveří mezi místnostmi pomůže k tomu, aby teplo zbytečně neunikalo.

A pokud využíváte podlahové topení, měla by vám stačit teplota ještě o stupeň nižší. Pocitově totiž vnímáme teplo od nohou. To jsou rady, které se dočtete všude. Co ale chytré technologie?

Inteligentní šetření

V první řadě existují inteligentní systémy řízení vytápění, které zajišťují, že se topí pouze v případě potřeby. Nejjednodušší formou jsou programovatelné radiátorové termostaty, které se montují na radiátory místo obvyklých otočných knoflíků.

K dostání jsou už za pár stovek. Pomocí tlačítek na zařízení určíte, kdy má topení místnost ohřívat a na jakou teplotu. Takové správné nastavení pak snižuje teplotu například v noci – nebo během dne, kdy nikdo není doma.

Ještě více smart jsou Wi-Fi radiátorové termostatické hlavice, které lze nastavit i v aplikaci chytrého telefonu. Radiátory můžete také prostřednictvím aplikace ovládat jednotlivě nebo hromadně.

foto: archiv

Chytré topení

Můžete si zatopit i elektřinou, aniž by vám účet sežral peněženku. Na trhu jsou totiž ekologická a chytrá topná tělesa, třeba od značky Aeno. Topný panel nicméně funguje na jiném principu než běžná topidla.

Využívá technologii infračerveného vytápění, v porovnání s běžnými topidly tedy nevyfukuje a nevysušuje vzduch, nevíří prach, nevytváří škodliviny, zápach ani hluk. Pomocí infračervených vln vyhřívá všechny objekty v místnosti včetně podlahy, zdí a nábytku.

Topení je vhodné pro vytápění místností do 30 m2. Při běžném provozu rychle a efektivně využívá méně než 700 W výkonu. Tím ušetří až 50 % energie a navíc je to skvělý designový prvek. Pokud třeba v mobilní aplikaci nastavíte teplotu panelu ohřívače na 60 °C, spotřebuje se přibližně 160 Wh, pokud je teplota panelu ohřívače 120 °C, spotřeba vzroste na přibližně 700 Wh. Samotný panel Aeno stojí 6000 Kč.

foto: Aeno

Nástěnné biokrby

O trochu dražší jsou nástěnné biokrby na bioetanolové palivo. Jde spíš o levnou alternativu ke krbům, bez nutnosti stavebních úprav, revizí, kominíka. Spalování bioetanolu je sice čisté a netoxické a uvolňuje jen velmi málo oxidu uhličitého a vodní páry, ale 1 litr biolihu vydrží jen na 3 hodiny hoření. Cena za litr přitom vyjde asi na 120 korun a výhřevnost dosahuje „jen“ 3 kW.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz