Domů     Medicína
Mikrobiom jako otisk prstu?
Zdroj: Unsplash

Při cestě do práce se v městské hromadné dopravě každý den „marinujeme v omáčce“ z pestrého mikrobiálního života. Ačkoli na první pohled nepůsobí příliš zdravě, může významně přispět k rozvoji vědy či vývoji nových a daleko efektivnějších léčiv. Nevěříte?.

Podle odborníků má každé město na světě svůj unikátní „kód“, přesněji řečeno mikrobiom sestávající z virů a bakterií, který je přirovnáván k otiskům prstů. K překvapivému závěru dospělo mezinárodní konsorcium vědců sestávajícího z týmu lékařské fakulty Marylandské univerzity (UMSOM).

Do jejich velkolepého projektu se zapojilo 60 měst z celého světa – Londýn, Tokio a New York nevyjímaje, přičemž středobodem zájmu se stala městská hromadná doprava, zejména metro. „Týmy lidí s rouškami a lékařskými tampony shromažďovaly genetický materiál ve městech po celém světě,“ uvedl vedoucí výzkumu a rovněž uznávaný genetik Christopher Mason. Výsledky následně společně se svými kolegy uveřejnil v odborném časopise Cell.

Město pod mikroskopem

Jedná se o dosud největší metagenomickou studii jedinečných městských mikrobiomů, obsahující komplexní analýzu všech identifikovaných mikrobiálních druhů – tisíců virů a bakterií. Celkem bylo analyzováno 4728 vzorků z 60 měst na šesti kontinentech, které odborníci sbírali po dobu tří let.

Jako konzistentní se projevilo 31 „hlavních“ druhů, které vědci nalezli prakticky ve všech vybraných lokalitách. Jednalo se kupříkladu o Propionibacterium acnes, bakterii, jež se běžně nachází na lidské kůži. Zároveň se podařilo identifikovat i dva neznámé jednobuněčné organismy.

Epicentrum? MHD!

Podle Masona patří městská hromadná doprava k „pravděpodobně největšímu společnému ekosystému“. Pochopení, co vše se v něm nalézá, by podle něj mohlo odborníkům pomoci rozmanité městské mikrobiomy zachovat.

Zároveň dodal, že mikrobiální podpis severoamerických a evropských měst se zcela významně liší od východoasijských „sousedů“. „Každé město má svou vlastní molekulární stopu mikrobů, které ho definují,“ prohlásil uznávaný profesor.

„Kdybyste mi půjčili svou botu, mohl bych vám s 90% přesností říct, z jakého města na světě pocházíte,“ dodal.

Zdroj: Unsplash

Naděje budoucnosti

Podle vědců položil výzkum pevné základy pro první systematický katalog, který pomůže při sledování virů a bakterií odolných proti antibiotikům. Zároveň může napomoci k objevování či pozorování evoluce mikrobiálního života.

„Na Zemi existují miliony druhů, ale v tuto chvíli máme kompletní a solidní referenční genomy pouze pro 100 tisíc až 200 tisíc druhů,“ dodal Mason. Odborníci upozorňují, že není důvod k jakýmkoli obavám, jelikož lidé jsou se zmapovanými bakteriemi v kontaktu neustále.

„Nechceme, aby se těchto mikrobů báli, neboť jsou jenom součástí ekosystému, v němž žijeme,“ Historie výzkumu se přitom začala psát již roku 2013, kdy uznávaný vědec sesbíral první vzorky v newyorském metru.

Právě tehdy si svým počínáním získal pozornost a úctu výzkumníků z celého světa, kteří chtěli podobné pátrání provést i ve „svých“ městech.

Související články
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky denisovanů byly objeveny v roce 2008 v Denisově jeskyni na Altaji v Rusku, podle tohoto místa nálezu jsou pojmenovaní. Stáří tamních kosterních pozůstatků bylo odhadnuto na 41 000 let. […]
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocnění, nemocí srdce a onemocnění dýchacích cest. Celkem ve zdravotnických zařízeních po celé republice probíhá 481 těchto hodnocení, jež zdravotnickému systému ušetřila více než jeden a půl […]
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz