Domů     Vesmír
Nový výzkum naznačuje, že vodní světy v naší Galaxii nejsou výjimkou
Martin Janda 30.10.2022

Naší Galaxii sice nazýváme Mléčnou dráhou, ale možná by nebylo od věci jí říkat Mokrá galaxie. Nejnovější výzkumy naznačují, že vody je v ní více než dost.

Oceánské světy, nebo také aquaplanety, jsou třídou planet se značným množstvím vody v podobě oceánů. Ten může být jak pod povrchem, tak na povrchu. Takový svět zatím známe jeden, je jím samozřejmě naše domovská planeta.

V rámci Sluneční soustavy je tím mezi planetami výjimečná (u měsíců je tomu jinak), ovšem v rámci celé galaxie pravděpodobně nikoliv. Tyto vodní světy jsou obzvláště zajímavým cílem při hledání mimozemského života, protože voda je jedním ze základních prvků života, jak jej známe.

S pomocí stále modernějšího vybavení astronomové odhalují v naší Galaxii stále více exoplanet. Vědci tak mají stále konkrétnější představu, jaké typy exoplanet jsou běžné a jaké typy jsou neobvyklé. Tým badatelů pod vedením španělského vědce Rafaela Luqueho se nyní zaměřil na planety, které obíhají kolem hvězd třídy M (červených trpaslíků), což je nejběžnější typ hvězd v naší galaxii.

Astronomové nejsou schopni tyto exoplanety sami spatřit, protože hostitelské hvězdy jsou mnohem jasnější než samotné planety. Místo využívají některé jemné efekty, jako je stín, který planeta vrhá, když přechází před svou hvězdou (tranzitní metoda), a nepatrný odpor při pohybu hvězdy, když kolem ní exoplaneta krouží (metoda radiální rychlosti).

Kromě toho lze pomocí gravitační síly, kterou planeta působí na hvězdu, určit její hmotnost a podle stínu, který vrhá i její průměr. Když se obě metody zkombinují, je možné zjistit i to, z čeho se exoplaneta skládá.

Tyto typy analýz byly v minulosti prováděny u jednotlivých exoplanet, ale Luque a spol. se rozhodl prozkoumat veškeré známé exoplanety obíhající červené trpaslíky. Z tohoto vyhodnocení vyplynul nečekaný obraz.

Hustota mnoha planet naznačovala, že jsou vzhledem ke své velikosti příliš lehké na to, aby se skládaly výhradně z hornin. Místo toho jsou tyto planety s největší pravděpodobností tvořeny směsí vody a horniny.

„Byl jsem šokován, když jsem tuto analýzu viděl – já i mnoho lidí z oboru jsme předpokládali, že se jedná o suché, kamenité planety,“ řekl planetolog Jacob Bean z Chicagské univerzity.

Nemálo vody lze najít i v naší Sluneční soustavě. Světy jako Europa, Ganymed, Enceladus nebo Triton ukrývají podpovrchové oceány. Podobné to podle autorů výzkumu bude i s exoplanetami. Oceán u nich většinou nebude pokrývat povrch, ale bude ukrytý hlouběji.

FOTO: MIT

Související články
Jednou z překážek obyvatelnosti Marsu je příliš nízká teplota jeho povrchu. Většina dosavadních plánů na její zvýšení zahrnovala přepravu obrovského množství různého materiálu ze Země, což by bylo velmi nákladné. Nyní však vědci přišli s mnohem levnější variantou, která by využívala marsovský prach… Mars je pro lidstvo zatím neobyvatelný. Předpokládá se, že se před miliardami […]
Lidé se snaží zkoumat zákonitosti fungování vesmíru už od počátku svých prvních letů do kosmu. K tomu jim pomáhají nejrůznější, někdy i dost šokující, experimenty. Díky tomu dnes víme, jak působí mikrogravitace na lidské tělo či na tekutiny. Všechny tyto poznatky posouvají naše znalosti o vesmírném prostředí, které chce člověk do budoucna obývat dlouhodobě, stejně […]
V Německu otevřeli lunární simulátor za 45 milionů eur, díky kterému budou evropští astronauté testovat vše od 3D tisku obydlí z měsíčního prachu až po pěstování potravin v tamních podmínkách. Projekt, provozovaný Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Německým střediskem pro letectví a kosmonautiku (DLR), nemá ve světě obdoby –⁠ ani NASA podobné zařízení nevlastní. Simulátor […]
Vesmír je poněkud děsivé místo. Někdy jedna planeta polyká druhou, jindy černé díry trhají hvězdy na kusy a pohlcují je v procesu známém jako slapový rozvrat, nebo jsme svědky kosmického kanibalismu.   Právě jeden z nejnásilnějších a nejenergetičtějších projevů kosmického kanibalismu pozorovala tento rok mezinárodní skupina astronomů. Kořistí černé díry bylo nebohé a mírumilovné mračno […]
Program Apollo a sovětské mise Luna dopravily na Zemi celkem 382 kg půdy a hornin z Měsíce, k doplnění mezer v našem vědění jich ale potřebujeme mnohem více. A vesmírné agentury nezahálí. Zatímco v Číně už se zkoumá materiál z odvrácené strany Měsíce, NASA s ESA hledá způsoby, jak získat vzorky z Marsu. Na konci července letošního roku svět obletěla zpráva, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz