Domů     Vesmír
Nový výzkum naznačuje, že vodní světy v naší Galaxii nejsou výjimkou
Martin Janda 30.10.2022

Naší Galaxii sice nazýváme Mléčnou dráhou, ale možná by nebylo od věci jí říkat Mokrá galaxie. Nejnovější výzkumy naznačují, že vody je v ní více než dost.

Oceánské světy, nebo také aquaplanety, jsou třídou planet se značným množstvím vody v podobě oceánů. Ten může být jak pod povrchem, tak na povrchu. Takový svět zatím známe jeden, je jím samozřejmě naše domovská planeta.

V rámci Sluneční soustavy je tím mezi planetami výjimečná (u měsíců je tomu jinak), ovšem v rámci celé galaxie pravděpodobně nikoliv. Tyto vodní světy jsou obzvláště zajímavým cílem při hledání mimozemského života, protože voda je jedním ze základních prvků života, jak jej známe.

S pomocí stále modernějšího vybavení astronomové odhalují v naší Galaxii stále více exoplanet. Vědci tak mají stále konkrétnější představu, jaké typy exoplanet jsou běžné a jaké typy jsou neobvyklé. Tým badatelů pod vedením španělského vědce Rafaela Luqueho se nyní zaměřil na planety, které obíhají kolem hvězd třídy M (červených trpaslíků), což je nejběžnější typ hvězd v naší galaxii.

Astronomové nejsou schopni tyto exoplanety sami spatřit, protože hostitelské hvězdy jsou mnohem jasnější než samotné planety. Místo využívají některé jemné efekty, jako je stín, který planeta vrhá, když přechází před svou hvězdou (tranzitní metoda), a nepatrný odpor při pohybu hvězdy, když kolem ní exoplaneta krouží (metoda radiální rychlosti).

Kromě toho lze pomocí gravitační síly, kterou planeta působí na hvězdu, určit její hmotnost a podle stínu, který vrhá i její průměr. Když se obě metody zkombinují, je možné zjistit i to, z čeho se exoplaneta skládá.

Tyto typy analýz byly v minulosti prováděny u jednotlivých exoplanet, ale Luque a spol. se rozhodl prozkoumat veškeré známé exoplanety obíhající červené trpaslíky. Z tohoto vyhodnocení vyplynul nečekaný obraz.

Hustota mnoha planet naznačovala, že jsou vzhledem ke své velikosti příliš lehké na to, aby se skládaly výhradně z hornin. Místo toho jsou tyto planety s největší pravděpodobností tvořeny směsí vody a horniny.

„Byl jsem šokován, když jsem tuto analýzu viděl – já i mnoho lidí z oboru jsme předpokládali, že se jedná o suché, kamenité planety,“ řekl planetolog Jacob Bean z Chicagské univerzity.

Nemálo vody lze najít i v naší Sluneční soustavě. Světy jako Europa, Ganymed, Enceladus nebo Triton ukrývají podpovrchové oceány. Podobné to podle autorů výzkumu bude i s exoplanetami. Oceán u nich většinou nebude pokrývat povrch, ale bude ukrytý hlouběji.

FOTO: MIT

Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz