Domů     Zajímavosti
Proč jsou kryptoměny zajímavý finanční instrument a co potřebuji, abych začal investovat?

komerční sdělení

Kryptoměny jsou stále oblíbenější finanční instrument i pro velké hráče z celého světa. Díky své popularitě lákají stále více „běžných lidí“, kteří chtějí investovat své peníze. Kryptoměny jednoznačně jsou zajímavý finanční instrument s vysokou volatilitou, ale investice do nich přináší i určitá rizika.

Jak být při obchodování s kryptoměnami úspěšný a co k tomu budete potřebovat?.

Co jsou kryptoměny?

Kryptoměny jsou v podstatě elektronické peníze, nebo také digitální měny. Existují pouze ve virtuálním prostoru a jejich objem je pevně daný. Nejznámější kryptoměnou je Bitcoin, který je zároveň také úplně první měnou tohoto druhu.

Klasické měny jsou centralizované a příslušná instituce, centrální banka, rozhoduje o jejich objemu v oběhu. Čím větší objem peněz je v oběhu, tím vyšší je inflace.

Díky decentralizaci kryptoměn nemůže nikdo jejich objem uměle zvyšovat nebo snižovat. Například objem Bitcoinu je 21 milionů mincí a nelze jej měnit. Mohou pouze vznikat další kryptoměny odštěpením od Bitcoinu.

V tom je jeden z nejpodstatnějších rozdílů mezi kryptoměnami a klasickými jmény, tedy fyzickými penězi. V pohledu udržení své hodnoty jsou kryptoměny bezpečnější a navíc se spíše očekává růst jejich hodnoty.

Kterou kryptoměnu si vybrat?

Nejznámější a nejstarší kryptoměna je Bitcoin, která působí již 11 let. Za tu dobu se na trhu objevilo více než 1 000 dalších digitálních jmen. Kromě Bitcoinu se nejvíce obchoduje s kryptoměnou Ethereum, Litecoin, Ripple, EOS, NEO, Dogecoin, Polkadot či Cosmos. Odštěpením od Bitcoin vznikem Bitcoin Cash, který je také populární.

Online investiční platformy obvykle nabízejí nejpopulárnější kryptoměny, obvykle jich je tak 20 – 30, které mají i nejlepší kurzy. Samozřejmě je zde také možnost zariskovat a investovat do méně známých nebo nových kryptoměn.

Stále jste však limitováni i nabídkou platformy, přes kterou obchodujete.

Jak začít investovat do kryptoměn?

Investovat do kryptoměn můžete prostřednictvím online investičních platforem, přes které můžete investovat i do jiných finančních instrumentů.

Koupit kryptoměny je tedy stejně jednoduché jako pořídit například akcie nebo ETF fondy.

Nabízejí je prakticky všichni významní investiční brokeři. Stačí si tedy vytvořit účet v obchodní platformě, vložit peníze a pořídit svou první kryptoměnu. Stačí Vám pouze chytrý telefon, tablet nebo notebook s připojením na internet.

Pokud nemáte větší sumu peněz, kterou byste mohli hned investovat, nezoufejte. Pro začátek Vám stačí i několik desítek eur měsíčně. Jednou z možností, jak si pořídit kryptoměny jsou i automaty na kryptoměny. Najít je můžete už i v Čechách obvykle v obchodních centrech.

Jaké jsou výhody kryptoměn?

Kryptoměny většinou používají blockchain, tedy decentralizované systémy. Blockchain je veřejný soubor transakcí, databáze, a spravují jej systémy a osoby, které těží kryptoměny. Jedná se o šifrovaný a zabezpečený systém.

Transakce jsou sice veřejné, ale anonymní, takže jsou bezpečné, transparentní a v podstatě se nedají vystopovat. Provádět se mohou bez zprostředkovatele. Transakcí se tedy neúčastní třetí strany, a pokud si budete hlídat číslo Vaší peněženky, anonymita nebude narušena.

Jak již bylo zmíněno, hodnotu kryptoměn neovlivňují centrální banky a jejich objem je pevně daný. Kryptoměny mají spíše deflační charakter a růst se předpokládá i z dlouhodobého hlediska. Převody kryptoměn jsou rychlé, platba proběhne téměř okamžitě a nezáleží na tom, zda se jedná o platbu v rámci země nebo ji posíláte na jiný kontinent.

Kryptoměny jsou stále jen na začátku svého „života“, Bitcoin se objevil až v roce 2009. Pro mnohé jsou kryptoměny něco, co je jen hudba budoucnosti. Právě v budoucnosti se mohou stát běžně používanou měnou, kterou budete moci platit tak běžně, jako dnes platební kartou, chytrým telefonem nebo hotovostí.

Kryptoměny přinášejí i rizika

Investice s sebou vždy nesou určitou míru rizika. Kryptoměny nejsou výjimka. Pokud investujete do kryptoměn, musíte počítat s tím, že mohou přijít výrazné kolísání, které je třeba ustát zejména psychicky.

Cena kryptoměny může během dne během dne prudce klesnout nebo i narůst. Výjimkou nejsou ani vzestupy a pády na úrovni 10 % a to za jediný den.

Počítat je třeba i s tím, že kryptoměnové burzy jsou pravidelným cílem hackerů, kteří dokáží Váš účet dokonale vyprázdnit. Určitou formou ochrany je obchodování přes regulovaných brokerů. Pozor si musíte dávat i při zadávání převodu.

Pokud ze svého účtu v bance pošlete omylem peníze na nesprávný účet nebo zadáte nesprávnou částku, lze tento problém vyřešit. U kryptoměn takovou možnost nemáte, protože transakce jsou anonymní. Kryptoměny poslané na nesprávný účet jsou navždy pryč.

Rozdělení investice

V kryptoměnách je stále poměrně malý kapitál, protože se ještě zcela nerozjely. Přece jen jde o poměrně mladý finanční instrument, do kterého se vkládají naděje do budoucna. To je dobrý důvod, proč do nich investovat.

Avšak vložit do nich celý kapitál nemusí být vzhledem k jejich nevýhodám rozumné. I v tomto případě platí, že kapitál by se měl rozložit, abyste nepřišli o všechno. Risk sice může znamenat velký zisk, ale také bankrot.

Je proto dobré, rozdělit kapitál mezi více finančních instrumentů.

Kromě kryptoměn můžete investovat do oblíbených akcií, ETF ale také komodit nebo indexů.

Rozdělení rizika je základem pro úspěšné investování a rozhodně se netýká pouze kryptoměn, ale obchodování na burze obecně.

Další informace o investování naleznete na webstránce winsidetrading.com..

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz