Domů     Příroda
Jak chutná bazalka pod vodou?

Nachází se 8 metrů pod mořskou hladinou a bují jahodami, mátou, rozmarýnem i rajčaty. Po Mezinárodní vesmírné stanici, Marsu a Antarktidě je podmořská farma dalším kouskem skládačky, která má ve výsledku vytvořit pěstování budoucnosti….

Výzkumný projekt, pro který se vžilo označení „Nemova zahrada“ se značné pozornosti těší už od roku 2012, kdy jej společnost Ocean Reef Group představila veřejnosti. O 10 let později, nyní, se z odvážného pokusu stal průkopník alternativního zemědělského systému, který nejenže by mohl zvýšit potravinovou bezpečnost v pobřežních oblastech, ale zároveň značně snížit dopady na celkové klima.

„Náš projekt by mohl být nápomocný v těch oblastech, kde je praktikování zemědělství neproveditelné nebo složité,“ prohlásil generální ředitel Sergio Gamberini.

Zdroj: Nemosgarden.com

Kovové medúzy

Nemovu zahradu umístila společnost nedaleko italského města Janov, přičemž vymyslet design pro účely podmořského farmaření trvalo Gamberinimu necelý rok. Nápady na nafukovací a snadno přepravitelnou konstrukci nakonec ustoupily trvanlivosti v podobě kovu.

Aktuálně farma sestává ze šesti akrylových biosfér připevněných k mořskému dnu pomocí lan a závaží. Každá z jednotlivých „bublin“ byla následně osazena 90 semeny a naplněna 2000 litry vzduchu. Z bylinné říše firma zvolila oblíbené druhy jako tymián a majoránku, zeleninu zastoupila rajčata a salát.

Chuťově dokonalé

Všem „kandidátům“ se pod mořskou hladinou dařilo přímo nebývale. I samotné pěstování se velice záhy ukázalo jako nenáročné a pro budoucí generace nejspíše zcela revoluční hned ze tří důvodů. Vodu, jejíž nedostatek představuje pro zemědělce problém číslo jedna, si totiž rostliny získávají jednoduše „odsolením“ té mořské.

Povětrností podmínky se pod hladinou blíží k hranici ideálnosti a klasičtí škůdci? Ti v akrylových biosférách nejsou. Chuťově jsou navíc výsledné produkty srovnatelné se svými pozemskými konkurenty, ne-li o kousek lepší.

„Rostliny pocházející z Nemovy zahrady mají ve srovnání se suchozemskými silnější chuť. Univerzita v Pise dokonce provedla laboratorní testy na naší bazalce. A výsledky jasně prokázaly, že se od té běžně dostupné z organoleptického hlediska liší,“ popsal pěstitelský úspěch Sergio Gamberini.

Zdroj: Alexis Rosenfeld / Divergence

Neustále pod dozorem

Aby měly rostliny vše, co potřebují, jsou veškerá data z biosfér neustále snímána pomocí senzorů. Pod dozorem je především koncentrace kyslíku, hladina oxidu uhličitého, dále vlhkost, osvětlení a teplota.

Podle Gamberiniho může dnes jeho tým nastavovat časovače a zasahovat v případě mořských bouří s pomocí pár kliknutí. „Stále se snažíme najít způsob, jak automatizovat proces čištění, který náš tým provádí buď jednou za měsíc, nebo jednou za dva týdny.

V budoucnu bychom mohli implementovat umělou inteligenci, abychom dále zlepšili a automatizovali naše zemědělství,“ dodal.

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz