Domů     Zajímavosti
Jak se těží sůl?
Dagmar Garciová 3.8.2022
Foto: Pixabay

Sůl kamenná je český název pro minerál halit. V minulosti se využívala nejen jako ochucovadlo, ale i jako zdroj zdraví prospěšných složek.

Sůl však nesloužila pouze jako potravinová složka, nýbrž v dobách Julia Caesara (100 př. n. l.-44 př. n. l.) byla používána i jako platidlo. Římským legionářům byla část žoldu vyplácena solí. Některé náboženské kulty používaly sůl při svých obřadech.

V antice se údajně novorozencům potírala těla či ústa solí na přivítání. Jiná tradice vítání – chlebem a solí – přetrvala dodnes.

Díky své dostupnosti má široké využití

Podle údajů Ministerstva zdravotnictví ČR dospělý jedinec zkonzumuje v průměru za rok přibližně 6,5 kilogramů soli.

Foto: Pixabay

Sůl kamenná je stěžejní jednak pro potravinářský průmysl, jednak pro průmysl chemický. V potravinářství se mimo jiné využívá při konzervaci masa. V chemickém odvětví je halit důležitý pro tvorbu sodíku, jedlé sody, chlóru, kyseliny solné a dalších látek.

Díky své dostupnosti je sůl hojně využívána i ve sklářství, metalurgii či v mydlovarnictví.

Za hlavní dva zdroje soli se považuje jednak mořská voda či přírodní solné vody, jednak nánosy soli z podzemních ložisek, jež vznikly odpařením starších moří a zanechaly tak vrstvu horninové soli – halit.

Obecně se lze od sebe rozlišit tři typy soli – sůl odpařovanou, mořskou a kamennou. Sůl se získává hornickou těžbou, louhováním nebo odpařováním mořské vody. Každá z těchto metod využívá specifické technologie a nejvhodnější techniky podle konkrétních topografických a socioekonomických podmínek v dané oblasti.

Foto: Pixabay

Nejznámější solná ložiska

Ložiska soli se nalézají po celém světě, ale největším z nich zůstává moře. Nejznámějším ložiskem je Hallstatt u Salzburgu, jehož důl je světovým unikátem. Sůl se zde těžila již před sedmi tisíci lety a těží se zde dodnes.

Neméně významný je i polský solný důl Wieliczka ležící pár kilometrů od města Krakov. Těžba soli zde začala ve 13. století. Od roku 1978 je důl zapsán na seznamu UNESCO. Historická těžba ve slovenském naleziště Solivaru u Prešova sahala rovněž do 13. století.

Sůl se získávala ze solných pramenů, které vyvěraly na úpatí Slanských vrchů kousek od Prešova.

Foto: Pixabay

Předchozí článek
reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Stovky kreseb, táhnoucích se desítky kilometrů přes vyprahlou krajinu na jižním pobřeží Peru, představují pro odborníky tu pravou badatelskou výzvu. Znázorňují totiž nejen kočky, opici, kolibříka a lamy, ale údajně také astronauta. Kdo je namaloval, a proč? Neobyčejná galerie geoglyfů, jak jsou obrazce nazývány, leží zhruba 500 kilometrů od hlavní peruánské metropole, Limy. Ačkoli je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz