Domů     Příroda
Nelétá vše, co křídla má!
Dagmar Garciová 4.8.2022
Foto: Pixabay

Obecným předpokladem je, že když má nějaký tvor křídla, je schopen letu. Není tomu tak vždy! U některých druhů, hledajících potravu primárně pod vodní hladinou, se jejich stavba těla evolučně přizpůsobila, tělo bylo uzpůsobeno plavání a na souši jim postačila pouze kolébavá chůze.

Let pro ně ztratil význam. Další skupinou nelétavých jsou ti, kteří se létání „vzdali“, jelikož jim prostředí, ve kterém žili, poskytovalo dostatek potravy. Tyto druhy žijí většinou na izolovaných místech, kde jim nehrozí nebezpečí.

Nelétavých ptáků je na 40 druhů, jmenovitě se mezi ně řadí např. tučňák, emu, pštros, kivi a další.

Nelétaví tučňáci (Sphenisciformes)

využívají své přední končetiny jako vesla. Velmi dobře se jim uzpůsobila k efektivnímu potápění a lovu ve vodě. Tělo mají torpédovitého tvaru s těžištěm, které je umístěno dále než u ostatních ptáků. Mají silně zploštělé a srostlé kosti, což zabraňuje jejich ohýbání, kosti nejsou pneumatizované. Pera mají 2,1 až 3,6 centimetru dlouhá, voda jimi neprosakuje.

Foto: Pixabay

Kiviové (Apterygiformes)

mají silně redukována křídla, mnohem více než u běžců. Jejich peří připomíná spíše srst, k letu postrádají obrysové peří a letky. Také nemají oproti ostatním ptákům pneumatizované kost, hřeben hrudní kosti pro úpon svalů a jejich klíční kost je také redukovaná. Novozélandští kiviové jsou ohroženým druhem.

Jedním z nejvzácnějších papoušků na světě je novozélandský kakapo soví (Strigops habroptilus). Ačkoli má téměř dobře vyvinutá křídla, není schopen letu, jelikož postrádá hřeben hrudní kosti, na který se jinak upínají létací svaly.

Křídla mu pouze pomáhají tlumit seskoky ze stromů, na které se umí vyšplhat. Aktivní je převážně v noci. Tomuto druhu hrozí vyhubení.

Foto: Pixabay

Alku velkou (Pinguinus impennis)

se dnes již nikomu nepoštěstí potkat. Byla vyhubena zřejmě v roce 1844. Její křídla byla krátká, měřila asi 15 centimetrů, tudíž je nemohla využívat k letu, zato se uměla skvěle potápět do hloubky 100 a více metrů.

Jejími stanovišti byla chladná místa v oblastech severního Atlantiku. Stejný osud zániku potkal např. i pokřovníka ostrovního (Xenicus lyalli), který žil na novozélandských ostrovech.

Dronte mauricijský (Raphus cucullatus)

bývá často nepřesně označován jako blboun nejapný či dodo. Dronte byl endemitem na ostrově Mauricius a Réunion východně od afrických břehů. Z genetického hlediska měl nejblíže holubům. Z důvodu absence predátorů mu křídla zakrněla, a proto nebyla využívána k letu. Evropané tyto tvory vyhubili pravděpodobně někdy před rokem 1680.

Foto: Pixabay

Předchozí článek
Související články
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz