Domů     Technika
Volva dvou světů: Milionové auto a auto za miliony
Jan Zelenka 1.7.2022

I ve 21. století existují dlouhověké výrobky, a také existují auta, která mají duši. Oboje spojuje jedna značka a propast(ných) 19 let od výroby.

Foto: Petra Doležalová

Tohle je pan Jaroslav Hlobil a jeho Volvo V70 D5 z roku 2003, kterému na tachometru svítí 1 milion kilometrů. Vlastně ne, protože počítadlo nemá dostatek čísel, takže přesněji 999 999,9 km.

Zařadil se tak mezi velmi malou skupinu lidí, který dokázal najet s jedním autem takovou porci kilometrů.

Avšak nezačal od nuly. Pan Jarda si svoje V70 pořídil jako ojetinu v roce 2008, kdy už měla na tachometru 157 000 km, i tak sám najezdil za 14 let těžko uvěřitelných 843 000 kilometrů. „Dlouhou dobu jsem pracoval pro firmu IKEA a pendloval jsem mezi Prahou, Ostravou, Bratislavou a Budapeští, občas jsem jezdil i do Polska. Najet tak přes šest tisíc kilometrů za měsíc nebyl žádný problém,“ vysvětluje.

Objel a autem desítky dovolených, s autem vyrostl syn.

Foto: Petra Doležalová

Severská dlouhověkost…

A teď, po 19 letech života a milionu kilometrů je vůz nejen stále pojízdný, ale dokonce ve velmi dobré formě. Motor naskočí na první otočení a řízení je pořád přesné. A to všechno díky patřičné péči. Jezdil s ním hlavně dlouhé trasy a díky nezávislému topení taky nikdy nestartoval zastudena.

Na výměnu oleje přijel vždy po předepsaných 20 000 kilometrech a pravidelně ho měnil i v převodovce. „Taky do nafty jsem přidával aditiva. Ale hlavně jsem jezdil vždycky do autorizovaného servisu, kde se o něj správně starali.“.

Co je v autě původní? Překvapivě skoro všechno. Jen ve 350 000 km se měnily vstřiky – jeden odešel, tak majitel vyměnil raději všechny. Někdy v té době se měnila i převodovka, ale „od té doby jsem na té nové najel přes 650 tisíc kilometrů a funguje bezvadně,“ říká hrdě Jaroslav Hlobil.

Celkem se dvakrát měnily přední tlumiče a jednou zadní, jednou se nahrazovala poloosa a podtlakový ventil turba, dvakrát se měnilo uložení motoru a tlumičů. To je ale z větších zásahů vše. Další drobné opravy se týkaly prvků, jež se s vysokým nájezdem mění pravidelně.

https://youtu.be/b2DCcJYv0eA

…a zenový přístup

To je staré milionové volvo, a pak jsou nová za miliony – třeba letošní V90 T8 , ukázkově majestátní koráb, netušeně elegantní se zenovým přístupem.

Sednete do něj a svět se změní, je takový, jaký má být, a za cenu, kterou si (asi) zaslouží: 2 278 000 Kč (testovaný model). Výjimečný plug-in hybrid s modernizovaným systémem a lepší pokročilou technikou.

Základem je nový 3-vstrvý akumulátor pro delší dojezd (18,8 kWh vs. 11,6 kWh dříve), nicméně stále umístěny v centrálním středovém tunelu. To znamená, že se čistě elektrický dojezd skoro zdvojnásobil na hodnotu 70–90 km (místo dřívějších 40–55 km), což většině majitelů pokryje každodenní popojíždění. A to nejspíš ještě s velkou rezervou….

Foto: Volvo

Novinky…

Nový je i zadní elektromotor umístěný na zadní nápravě a roztáčející zadní kola, což umožňuje pohon všech čtyř kol bez mechanické vazby. Má i podstatně víc síly: konkrétně produkuje 145 koní (107 kW) místo dřívější 90 k (65 kW).

To znamená nejen lepší dynamiku v elektrickém režimu, ale také větší použitelnost v hybridním režimu. Lepší je i systém rekuperace díky silnějšímu regenerativnímu brzdění PHEV, s čímž se pojí možnost volby řízení jedním pedálem.

Lepší jsou i hodnoty celkového systémového výkonu (až 455 koní vs. 390 koní dříve) i hodnoty emisí CO2, navíc se rapidně snížila spotřeba až o 52–55 % dle WLTP.

Teď jen počkat do roku 2040, jestli někde někdo někdy s novými Volvy také zvládne milionový nájezd…

Co myslíte?

Foto: Volvo

Foto: Volvo

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz