Domů     Technika
Tablety zažívají renesanci
Jan Nováček 3.12.2021

Zatímco ještě před dvěma lety se mohlo zdát, že si čím dál více lidí vystačí jen s kombinací počítače a chytrého telefonu, dnes je jasné, že odepsat tablety by bylo velkou chybou.

Jejich flexibilita, nízká hmotnost a snadná přenositelnost se ukázaly jako klíčové vlastnosti v situaci, kdy většina lidí tráví více času online jak z pracovních důvodů, tak i ve volném čase. To se přirozeně podepisuje i na prodejích těchto kompaktních zařízení.

Jen od začátku pandemie si nový tablet pořídilo 36 % Čechů. Celkem tak v Česku tablet používá už pět ze šesti lidí. Ukázal to průzkum společnosti Lenovo realizovaný u příležitosti uvedení nového multimediálního tabletu Yoga Tab 13 na trh.

Téměř polovina lidí si je navíc podle průzkumu v současnosti ochotna připlatit za tablet vyšší kvality, jako je právě Yoga Tab 13. Nejčastěji jsou připraveni sáhnout hlouběji do peněženky pro zařízení s větší vnitřní pamětí či vyšším výkonem.

A právě toho má Yoga Tab 13 díky procesoru Snapdragon 870 a 8 GB operační paměti LPDDR5 na rozdávání. Dalším parametrem, u kterého stojí v případě tabletu podle zákazníků zvažovat vyšší investici, je kvalita displeje. Naopak za lepší kameru by si u tabletu připlatila jen desetina dotázaných.

Tablet jako volnočasová zábava

Vlastnosti, na které u tabletů lidé kladou největší důraz, jdou ruku v ruce s příležitostmi, při kterých tablet najde nejčastěji využití. Podle průzkumu jde hlavně o volnočasové aktivity, jako je sledování filmů, seriálů nebo čtení elektronických knih, a to zejména u nejmladších generací.

Yoga Tab 13 je na takové multimediální využití skvěle připraven díky velkému displeji, hned čtyřem špičkovým reproduktorům JBL či praktickému integrovanému stojánku z nerezové oceli.

Naopak vyšší věkové kategorie zákazníků tablet častěji používají ke komunikaci s přáteli a rodinou či jako zařízení v domácnosti na nákupy a hledání informací.

Na Yoga Tab 13 tak ocení například rychlou WiFi 6E a výdrž 12 hodin při zapnutém displeji na jedno nabití. „Zatímco u mladých lidí je tablet zpravidla součástí celé palety interaktivních digitálních zařízení, která mezi sebou různě kombinují a střídají, v domácnostech starších lidí bývají tablety mnohem častěji jedním z mála, nebo dokonce jediným zařízením umožňujícím připojení na internet,“ vysvětluje Martina Kavanová, marketingová manažerka společnosti Lenovo pro Česko a Slovensko.

V porovnání s notebooky a mobilními telefony lidé napříč všemi věkovými kategoriemi tablety upřednostňují také při cestování a na výletech. Většina uživatelů tabletů používá podle průzkumu vlastní zařízení, téměř čtvrtina respondentů pak má přístup k tabletu sdílenému s jiným členem domácnosti – častěji jde v tomto případě o ženy.

Naopak služebních tabletů je mezi lidmi stále minimum. K dispozici je má jen 2,5 % lidí, ukázal průzkum.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz