Domů     Technika
Tablety zažívají renesanci
Jan Nováček 3.12.2021

Zatímco ještě před dvěma lety se mohlo zdát, že si čím dál více lidí vystačí jen s kombinací počítače a chytrého telefonu, dnes je jasné, že odepsat tablety by bylo velkou chybou.

Jejich flexibilita, nízká hmotnost a snadná přenositelnost se ukázaly jako klíčové vlastnosti v situaci, kdy většina lidí tráví více času online jak z pracovních důvodů, tak i ve volném čase. To se přirozeně podepisuje i na prodejích těchto kompaktních zařízení.

Jen od začátku pandemie si nový tablet pořídilo 36 % Čechů. Celkem tak v Česku tablet používá už pět ze šesti lidí. Ukázal to průzkum společnosti Lenovo realizovaný u příležitosti uvedení nového multimediálního tabletu Yoga Tab 13 na trh.

Téměř polovina lidí si je navíc podle průzkumu v současnosti ochotna připlatit za tablet vyšší kvality, jako je právě Yoga Tab 13. Nejčastěji jsou připraveni sáhnout hlouběji do peněženky pro zařízení s větší vnitřní pamětí či vyšším výkonem.

A právě toho má Yoga Tab 13 díky procesoru Snapdragon 870 a 8 GB operační paměti LPDDR5 na rozdávání. Dalším parametrem, u kterého stojí v případě tabletu podle zákazníků zvažovat vyšší investici, je kvalita displeje. Naopak za lepší kameru by si u tabletu připlatila jen desetina dotázaných.

Tablet jako volnočasová zábava

Vlastnosti, na které u tabletů lidé kladou největší důraz, jdou ruku v ruce s příležitostmi, při kterých tablet najde nejčastěji využití. Podle průzkumu jde hlavně o volnočasové aktivity, jako je sledování filmů, seriálů nebo čtení elektronických knih, a to zejména u nejmladších generací.

Yoga Tab 13 je na takové multimediální využití skvěle připraven díky velkému displeji, hned čtyřem špičkovým reproduktorům JBL či praktickému integrovanému stojánku z nerezové oceli.

Naopak vyšší věkové kategorie zákazníků tablet častěji používají ke komunikaci s přáteli a rodinou či jako zařízení v domácnosti na nákupy a hledání informací.

Na Yoga Tab 13 tak ocení například rychlou WiFi 6E a výdrž 12 hodin při zapnutém displeji na jedno nabití. „Zatímco u mladých lidí je tablet zpravidla součástí celé palety interaktivních digitálních zařízení, která mezi sebou různě kombinují a střídají, v domácnostech starších lidí bývají tablety mnohem častěji jedním z mála, nebo dokonce jediným zařízením umožňujícím připojení na internet,“ vysvětluje Martina Kavanová, marketingová manažerka společnosti Lenovo pro Česko a Slovensko.

V porovnání s notebooky a mobilními telefony lidé napříč všemi věkovými kategoriemi tablety upřednostňují také při cestování a na výletech. Většina uživatelů tabletů používá podle průzkumu vlastní zařízení, téměř čtvrtina respondentů pak má přístup k tabletu sdílenému s jiným členem domácnosti – častěji jde v tomto případě o ženy.

Naopak služebních tabletů je mezi lidmi stále minimum. K dispozici je má jen 2,5 % lidí, ukázal průzkum.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz