Domů     Technika
S elektromobilem ušetříte až 80 % nákladů na provoz

komerční sdělení

Emisní třídy a potřeba snížit naši uhlíkovou stopu je předmětem řady diskusí a ekologických summitů. Díky tomu se také tato myšlenka dostává do hlubšího povědomí mnohých lidí, kteří tak začali hledat ekologičtější způsob dopravy.

S tím jim jistě mohou pomoci elektromobily, které mají velmi nízké náklady na svůj provoz, což je třešničkou na dortu..

Proč si pořídit elektromobil

Kromě toho, že výrazně prospějete životnímu prostředí, je elektromobil i nástrojem k poměrně zajímavé úspoře nejen na provozních nákladech vozu. V současné době je totiž možné ušetřit až 80 % nákladů, pokud místo běžného vozu se spalovacím motorem budete používat elektromobil, k jehož nabíjení použijete energii získanou třeba z fotovoltaické elektrárny na vašem domě nebo přímo z distribuční sítě.

Kromě toho jsou elektromobily osvobozeny od dálničních poplatků, a navíc i při parkování v Praze na modrých zónách výrazně ušetříte, protože elektromobily jsou zatíženy pouze symbolickým poplatkem 100 Kč za rok.

Kromě toho je i povinné ručení pro elektromobily levnější, takže míst, kde vám pomůže elektromobil ušetřit je opravdu velmi mnoho.

Aby byla elektromobilita ještě výhodnější je majitelům elektromobilů poskytován výhodnější tarif na elektrické energie. Díky tomu je jejich nabíjení ještě levnější a náklady na provoz jsou minimální.

Současná síť pro nabíjení elektromobility zajišťuje plynulý pohyb i na delší vzdálenosti napříč republikou, protože se neustále rozšiřuje o nová dobíjecí místa. V současné době je řidičům elektromobilů k dispozici více než 300 dobíjecích míst.

Ceny za dobíjení se však diametrálně liší, protože některé společnosti umožňují nabíjení za měsíční tarif, jiné za kWh nebo dokonce za jedno dobití.

Vysoká pořizovací cena

Častým argumentem proti pořízení a užívaní elektromobilu je jeho vysoká pořizovací cena a dlouhá návratnost investice. Samozřejmě je pravda, že elektromobily jsou o poznání dražší než běžné vozy se spalovacím motorem nebo hybridní vozy, ale tyto cenové rozdíly se za poslední roky trochu zmenšily.

Návratnost koupě elektromobilu

Návratnost této investice tak může být snadno dosažitelná. Obecně platí, že čím více jezdíte tím více ušetříte a zkracuje se tím i doba návratnosti této investice. U mnohých modelů se vám investice vrátí dříve, než ujedete 100 000 km, bohužel u jiných se však toto číslo blíží až k 200 000 km.

Je však nutné si uvědomit, že ceny pohonných hmot s největší pravděpodobností opět porostou a jejich růst bude podstatně rychlejší než růst cen elektrické energie. A díky tomu se návratnost této investice bude neustále zkracovat.

V oblasti návratnosti investice je potřeba však zmínit i náklady na servis elektromobilu, které jsou v porovnání s vozy se spalovacím motorem znatelně nižší v případě servisních prohlídek ušetříte až 80 % nákladů dle značky vozu.

Konfigurátor elektromobility

Abyste dosáhli opravdu maximální úspory a předem znali reálné náklady pořízení elektromobilu, domácí nabíječky včetně instalace a speciálních tarifů cen elektřiny. Můžete použít konfigurátor elektromobility na webu skupiny ČEZ. S podrobnější kalkulací vás vzápětí distributor kontaktuje.

Dotace na pořízení elektromobilu

Trochu zamrzí, že v současné době není možné využít žádné dotace na elektromobil, které okolní státy nabízejí jako pobídku k jejich nákupu a ochraně životního prostředí. V České republice bylo ještě loni možné čerpat dotaci na elektromobily, které byly pořízeny pro komerční využití firmami, které sídlili mimo Prahu, pro ostatní však žádná možnost využít takovéto dotace neproběhla.

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz