Domů     Technika
Klimatizace chladí, topí, ale i čistí vzduch

komerční sdělení
0082

Domácí klimatizace jsou na vzestupu. V důsledku extrémních výkyvů teplot, které zažíváme posledních pár let i v našich zeměpisných šířkách, řeší jejich pořízení čím dál více lidí. Výběr mezi nimi je velký.

Jedním z parametrů, které vám mohou usnadnit rozhodování, je funkce čištění vzduchu. Jelikož v budovách trávíme až 90 % svého času a mnohé studie ukazují, že kvalita vzduchu uvnitř bývá až 5x horší než venku, klimatizace s čištěním vzduchu se zdá být ideální volbou. .

Chodíte doma s rouškou? Možná byste měli

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký vzduch doma dýcháte? Kromě prachových částic a alergenů můžete vdechovat i další, zdraví škodlivé látky. Například formaldehyd, který se uvolňuje z nábytku či podlahových krytin, dále výpary z čisticích prostředků nebo oxid uhličitý a oxid uhelnatý, pokud vlastníte krb, máte ucpaný komín nebo špatně instalovaný bojler.

Na kvalitu ovzduší v interiéru má samozřejmě vliv i samotná stavba, míra její vlhkosti atp.

Cílem samozřejmě není dosáhnout hygienicky sterilního prostředí, to ani není v běžných podmínkách možné. Co ale pro své zdraví a domácí pohodu udělat můžete, je alespoň minimalizovat rizika a zvýšit kvalitu vzduchu, který doma dýcháte. Třeba právě výběrem vhodné domácí klimatizace, která zároveň čistí vzduch.

Výhody klimatizace s funkcí čištění vzduchu

Výhodou klimatizace do domu s funkcí čištění vzduchu je především její víceúčelové využití.

Místo několika různých zařízení, máte v domácnosti jedno, které v horkém létě chladí, na jaře a na podzim topí, a navíc udržuje v domácnosti po celý rok zdravější ovzduší. K venkovní jednotce můžete přidat více vnitřních klimatizačních jednotek (tzv.

multisplit) a tím vyřešit klima v každé místnosti vašeho domu či bytu. Vnitřní jednotky mohou být parapetní, nástěnné nebo podhledové. Pomocí dálkového ovládání, případně mobilní aplikace pak můžete ovládat každou jednotku zvlášť a systém přizpůsobit svým individuálním potřebám.

Jak vybrat klimatizaci

Důležitými parametry při výběru domácí klimatizace jsou: energetická náročnost, hlučnost, systém proudění vzduchu a kvalita filtrů. V dnešní době se již většina zařízení pohybuje v energetické třídě A+++, větší rozdíly tedy hledejme u ostatních parametrů.

K dosažení optimálních podmínek by zařízení mělo být v provozu většinu dne i noci. Hlučnost klimatizační jednotky je tedy velmi zásadní na každodenní činnosti v domácnosti. Samozřejmostí by měla být možnost regulace výkonu, ideálně tichý režim, když potřebujete odpočívat, pracovat nebo studovat.

Značka Daikin například nabízí domácí klimatizace s čištěním vzduchu s tichým režimem pouhých 19 dBA.

Kvalita čištění vzduchu závisí na množství a typu použitých filtrů. Klimatizace může disponovat filtry buď pasivními nebo aktivními, které jsou účinnější. Aktivní technologie Flash Streamer efektivně ničí viry i bakterie.

Filtry se musí pravidelně měnit, případně manuálně čistit (zejména ty prachové). Na trhu jsou i klimatizace, např. Ururu Sarara, s funkcí zvlhčování nebo odvlhčování vzduchu.

Účinnost výměny vzduchu v místnosti závisí také na systému proudění. Klimatizační jednotky s tzv. 3D prouděním vzduchu automaticky kombinují svislé a vodorovné natáčení, aby chladný i teplý vzduch mohl cirkulovat po celé místnosti.

Inteligentní senzory dokážou reagovat na pohyb osob v daném prostoru a na ně potom nasměrovat proud vzduchu. V případě, že senzory žádný pohyb nezaznamenají, přepnou se automaticky do úsporného režimu.

Pokud tedy hledáte způsob, jak doma vytvořit příjemné a zdravé prostředí během celého roku, domácí klimatizace s čištěním vzduchu pro vás mohou být tou správnou volbou. Téměř okamžitě zajistí optimální teplotu v místnosti, vyčistí vzduch od nežádoucích látek a pomůžou také s vlhkostí nebo naopak se zvlhčením.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz