Domů     Zajímavosti
Jaké máte sebevědomí?

komerční sdělení

Ona je to vlastně těžká otázka, protože jaksi nemáme srovnání. Teď je tu ovšem výzkum, který udělala agentura Ipsos pro Česko v datech.

Podle Adély Denkové z analytického projektu Česko v datech se dá sice říci, že máme nadprůměrnou sílu zvládat náročné životní situace, a čím více problémů zažíváme, tím odolnější jsme, přesto jsme se sebevědomím na štíru. Češi se prostě vnímají jako málo sebevědomý národ.

Adéle Denková

Jak vyplynulo z průzkumu, celkem 54 % lidí v naší zemi považuje své sebevědomí za nižší, než by mělo být. A jen čtvrtina si myslí, že je jejich sebevědomí na dobré úrovni. Za nejvyšší považují své sebevědomí lidé se základním vzděláním, nejníže je hodnotí lidé s výučním listem. Názor se mění i s věkem, ale rozdílný je i v různých krajích.

– Pouze desetina lidí se domnívá, že Češi jsou sebevědomější, než by měli být, přičemž tento názor je častější u mladší generace ve věku 18 až 24 let.

– Mezi mladými si téměř 18 % myslí, že Češi by měli být sebevědomí méně.

– S rostoucím věkem naopak roste přesvědčení, že bychom měli mít sebevědomí větší, ve věkové skupině 55 až 65 let si to myslí téměř 64 % lidí.

– Nejvíce si věří lidé v severních Čechách a na severní Moravě, nejhůře jsou na tom lidé z Plzeňska, Jihočeši a Pražané.

Podceňujeme se?

Na desetibodové stupnici hodnotí Češi své sebevědomí průměrnou známkou 6,36. Muži k průměru přispívají trochu vyšší hodnotou než ženy. Lépe se také vidí lidé starší. Zatímco u skupiny 18 až 24 let dosahuje průměrné hodnocení na 5,9 bodu, u lidí ve věku 55 až 65 let je to 6,7 bodu.

„Výzkum potvrdil, že Češi mají většinou tendenci své sebevědomí podceňovat. Ve chvíli, kdy mají hodnotit sami sebe, volí v průměru o 4 % horší známku než v případě, kdy jejich sebevědomí hodnotí ostatní,“ uvádí Adéla Denková.

Rodina a přátelé jsou nejdůležitější

Za své sebevědomí vděčíme hlavně rodině a přátelům. Na tom se shodla naprostá většina těch, co byli dotázáni. Na prvním místě je rodina zejména u žen a za důležitou ji považují i podnikatelé, ale zároveň uvádějí jako potřebné pro sebedůvěru i své podnikání.

Přátelé jsou hned na druhém místě a opět více u žen. Potěšitelné je, že až 97,7 % Čechů starších šestnácti let má někoho, na koho se může obrátit s osobními problémy.

– Téměř šest z deseti respondentů označilo za nejdůležitější zdroj sebevědomí a osobní síly rodinu.

– 8 z  10 rodinu jmenovalo jako jeden ze zdrojů, který jim sebevědomí a osobní sílu dodává.

– Druhá příčka patří přátelům, kteří jako hlavní zdroj sebevědomí a osobní síly fungují pro 14 % dotázaných.

– Dvě třetiny dotazovaných pak přátele zmínilo jako jeden z důležitých faktorů.

Vnímáme se jinak než ostatní

To je docela zajímavé. Když hodnotíme sami sebe, volíme horší známku, než když se máme zamyslet nad tím, jak by nás asi hodnotili naši blízcí a kamarádi. Pochvalu od ostatních přitom jen 18 % z nás bere jako hlavní důvod k tomu, abychom sami sebe překonávali a posouvali se v životě dál. Spíš nám motivaci dodává pocit, že jsme zvládli náročný úkol.

Peníze a lajky

Pro více než třetinu Čechů jsou zdrojem sebevědomí peníze. Ale to není všechno, každý čtvrtý sebevědomí odvozuje od svého vzhledu. A pro nemalé množství lidí je důvodem k sebevědomí pozitivní odezva na sociálních sítích.

Náročné situace nám pomáhají

Dokonce čím víc jich zažíváme, tím odolnější jsme. Osobní síla i sebevědomí rostou podle toho, kolik náročných situací jsme v životě prožili. Mezi ty nejobvyklejší řadí lidé porod a výchovu dítěte, stavbu domu, péči o blízkou osobu nebo záchranu lidského života.

Odolnost podle průzkumu také posilují situace jako rozchod s partnerem či partnerkou, změna zaměstnání nebo začátek života v nové zemi.

Politika i sport

Politika často hraje roli v tom, jak sebevědomí vnímáme. V této souvislosti se jako vzory nejčastěji objevují jména Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla. Ale hned na druhém místě jsou hudebníci, kde jednoznačně vítězí Karel Gott.

A na třetím sportovci, kde dominuje Jaromír Jágr. Pokud se ohlížíme do historie, zaujímá první příčku Karel IV. a druhou Jan Hus. V situacích, kdy podle nás národ své sebevědomí prokázal, také dominuje politika.

Myslíme si, že to bylo zejména v listopadu 1989 nebo v srpnu 1968. Hned v závěsu je současná epidemie koronaviru spolu s válkami. Zajímavé je, že 45 % dotázaných, tedy téměř polovina, si nedokázalo vybavit žádnou situaci, v níž by Češi jako národ prokázali své sebevědomí a osobní sílu. I to může být známkou toho, že máme tendenci.

naše sebevědomí spíše podceňovat.

Jak vidíme podnikatele

I tady je to zajímavé. Když byli Češi dotazováni na osobnosti, které by mohly jít příkladem v podnikání, téměř polovina si nedokázala na žádného sebevědomého podnikatele vzpomenout. Zato v hodnocení vlastností, které by měl podnikatel mít, máme jasno. Nejdůležitějšími vlastnostmi jsou vytrvalost, zodpovědnost a orientace na cíl.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz